Allez au contenu Allez à la navigation

GLOSAR DERMATOLOGIC

Glosar Dermatologic

Dermatologia și pielea de la A la Z cu Glosarul nostru Dermatologic: un dicționar dermatologic al cuvintelor esențiale de care ai nevoie pentru a înțelege mai bine produsele dermatocosmetice și modul în care funcționează pielea.
 

STRATUL BAZAL

Cel mai profund strat al epidermului, stratul bazal este compus dintr-un singur rând de celule conectate între ele prin joncțiunea intercelulară sau desmozomi. Stratul bazal este numit, de asemenea, stratul germinativ (celulele sale se divid în mod continuu și stau, prin urmare, la originea tuturor celulelor epidermului).
 

STRATUL CORNOS

Stratul cel mai superficial al epidermului, compus dintr-un număr variabil de rânduri de celule sau corneocite, complet aplatizate, care formează lamele suprapuse, desprinzându-se la suprafață. Acesta protejează pielea.
 

STRATUL GRANULOS

Acest strat este situat între stratul lucid și stratul cornos, fiind format din câteva straturi de celule aplatizate considerabil și granuloase.
 

STRATUL LUCID

Cunoscut, de asemenea, și ca stratul Malpighi, acest strat al epidermului situat între stratul bazal și stratul granulos este alcătuit din keratinocite dispuse pe mai multe rânduri suprapuse.
 

SOLUȚIE MICELARĂ

Soluție apoasă ce conține agenți tensioactivi care se grupează și formează structuri numite micele.
 

SEBUM

Constând, în principal, din grăsimi, această substanță este secretată de glandele sebacee.
 

SCUAME

Lamele mici epidermice uscate care se desprind în masă la suprafața pielii (de exemplu, mătreața).

STRES OXIDATIV

O cauză majoră a îmbătrânirii cutanate, acesta este rezultatul unui dezechilibru între oxidanți (creștere) și anti-oxidanți (scădere), responsabil pentru alterarea biomoleculelor (ADN, carbohidrați, proteine, lipide).