Într-adevăr, odată ce produsul de protecție solară este deschis, nu îl poți utiliza mai mult de 6 luni. În caz contrar, persoanele care folosesc aceste produse deschise de mult timp riscă să facă o dermatită alergică de contact.
You are here
Protecție solară pentru toți
Cele mai frecvente întrebări

Share
Pentru mai multe informații despre protecția solară pentru toți, descoperă răspunsurile medicilor dermatologi și alergologi la întrebările adresate de către utilizatorii site-ului/pacienți cu ocazia chat-urile organizate de BIODERMA.
Apa poate înlătura o parte din produsul de fotoprotecție. În plus, și ștergerea pielii cu prosopul va mai înlătura din produs. Este bine să reaplicăm fotoprotecția dupa fiecare baie în mare sau în piscină.
Aplicarea se va face la fiecare 2 ore, în strat suficient.
Trebuie să aplicăm o cantitate suficientă de produs și apoi trebuie făcut un ușor masaj.
Recomandarea depinde de mai mulți factori:
1) Tipul de piele (fototipul),
2) Activitatea (ce face fiecare persoană),
3) Vârsta.
În practică, pentru o persoană cu fototip sau piele "normală" (persoană care este cu regularitate victima arsurilor solare, dar se bronzează ușor) un SPF 30 este suficient, condiționat de reaplicarea frecventă. Un fototip foarte deschis la culoare (arsuri solare constante și fără bronz) trebuie să utilizeze în mod obligatoriu un indice mai mare sau egal cu 50, evitând expunerea în miezul zilei. Copilul necesită în primul rând o fotoprotecție vestimentară. Vor fi alese filtrele minerale de protecție, cu indice 50+. În caz de expunere extremă (la munte, pe ghețar, la tropice, etc.) este necesar un indicele maxim de protecție solară și o reaplicare frecventă.
Semnul SPF înseamnă factor de protecție solară (Sun Protection Factor): acesta desemnează capacitatea unui produs de protecție solară de a ne proteja de arsurile solare. Indicele de protecție UVA desemnează pur și simplu capacitatea unui produs de protecție solară de a opri mai mult sau mai puțin din radiațiile ultraviolete de tip A. Deci, nu există nicio legătură reală între cele două. De ce avem nevoie să știm indexul UVA? Doar pentru că radiațiile UVA sunt responsabile pentru o parte semnificativă a efectelor pe termen lung ale expunerii la soare (melanoamele maligne, îmbătrânirea, etc.). O protecție solară externă bună ar trebui să aibă un SPF mare (30 sau mai mult) și, de asemenea, un factor de protecție UVA ridicat (acesta trebuie să fie de cel puțin o treime din SPF).
Medicii dermatologi recomandă reaplicarea produsului de protecție solară la fiecare 2 ore.
În primul rând, ar fi bine să îți pregătești pielea cu un supliment alimentar care conține beta-caroten, cu 15 zile înainte de expunerea la soare. Când te expui la soare, folosește o protecție solară cu indice maxim (SPF 50+), aplicată în strat consistent, la fiecare două ore. Pielea deschisă la culoare, foarte albă, doar se arde la soare, aceasta nu se poate bronza.
Persoanele cu pielea pistruiată, deschisă la culoare, nu se pot bronza. Pigmentarea pielii rezultă din acțiunea melanocitelor. Aceste celule produc melanină, pigmentul colorat. Există 2 tipuri de melanină: feomelanină (melanină roșie, portocalie, potențial fotoagresivă, adică produce radicali liberi) și eumelanină (melanină brună, maro, cu rol fotoprotector). Pielea pistruiată produce doar feomelanină, astfel încât aceasta nu se poate bronza și are nevoie de un produs de fotoprotecție cu factor SPF 50+.
Trebuie să îți protejezi zonele expuse (decolteul, brațele și picioarele). În plus, pe munte, expunerea la soare este mai intensă, astfel, trebuie aplicată o protecție solară cu indice 50+ și trebuie purtată îmbrăcăminte adecvată.
Pentru a prelungi bronzul, poți lua suplimentele timp de 1 până la 2 luni, în fiecare zi, în timpul verii, și poți aplica o loțiune după plajă, de tipul " apres soleil", după expunerea la soare.
Nu se aplică fotoprotecție pe o arsură solară pentru că nu este eficientă, mai degrabă, trebuie aplicată o cremă hidratantă și calmantă. Este absolut necesar să aștepți vindecarea pileii înainte de a te expune din nou la soare.
Ai perfectă dreptate. Acesta este motivul pentru care, de asemenea, vedem că apar mai repede pe pielea care a suferit o arsură solară (umerii, în special), anumite cicatrice, pete pigmentare și, eventual, mai târziu, cancerul de piele.
Cel mai probabil că ai epuizat deja o bună parte a resurselor naturale de protecție împotriva efectelor nefaste ale soarelui. Acesta este un proces natural de îmbătrânire "actinică" (cauzată de soare). În concluzie: trebuie evitată expunerea la soare și folosită o protecție solară eficientă.
În teorie, un factor de protecție mai mic sau egal cu 20 indică o bună capacitate de protecție solară pentru un produs de protecție solară. În practică, factorul de protecție reală a acestor produse este mult mai mic, deoarece acestea nu sunt aplicate niciodată în cantități suficiente și astfel puterea de protecție este foarte scăzută. Acesta este motivul pentru care sunt de preferat indicii mai mari (pentru o piele normală, un SPF 30 este un minim acceptat).
Nu este obișnuită aplicarea unei creme hidratante înainte de protecția solară. Totuși, dacă dorești o protecție solară în timpul zilei și ai aplicat deja o cremă hidratantă dimineața, nu există nici o contraindicație de a utiliza aceste creme împreună.
Da, trebuie să fim deosebit de atenți cu decolteul, fața, dosul palmelor și partea dorsală a piciorului.
Nu, nu există fotoprotecție totală, ci doar de o protecție foarte înaltă.
Loțiunea sau spray-ul după expunerea la soare hidratează pielea și ajută la menținerea unui bronz pe termen lung.
Nu există o protecție totală. Chiar și cu indicele de 50+ este posibilă bronzarea. Cu un astfel de indice, bronzul este progresiv și durabil.
Îți recomandăm să iei un supliment alimentar oral timp de 15 zile înainte de expunerea la soare și încă 30 de zile după aceea. Dar și să folosești o cremă de protecție solară cu indice ridicat.
Absolut deloc. Acest lucru înseamnă pur și simplu că fototipul este destul de închis și melanocitele tale (celulele pigmentare) rămân active o mare parte a anului.
Utilizarea unui produs de fotoprotecție este necesară pentru a evita arsurile solare, iar acest lucru nu va împiedica apariția bronzului. Fotoprotecția externă are rol și în protejarea pielii de efectele pe termen lung ale expunerii la soare (îmbătrânire cutanată, cancer de piele).
Într-adevăr, aceste tipuri de piele au o probabilitate mai mică de a se confrunta cu un cancer de piele și cu îmbătrînirea prematură, deoarece acestea au multă melanină (în mod special, eumelanină, tip de melanină brună, neagră, cu rol fotoprotector) și, prin urmare, sunt mai bine protejate de soare.
Desigur, arsura solară poate să apară în timp ce ne aflăm în apă deoarece apa transmite o parte din radiațiile UV.
Depinde ce textură preferi. Protecția este echivalentă.
Nu, produsul de protecție solară nu usucă pielea, ci expunerea pielii la soare cauzează acest lucru. De aceea, este recomandată aplicarea cremelor hidratante după expunere.
Pielea măslinie, închisă la culoare, are nevoie de protecție solară de asemenea. Cu toate acestea, un SPF 30 este suficient.
Ori aplicăm crema cu SPF 50+ în strat suficient, ori ne punem o îmbrăcăminte de protecție adecvată. Nu avem nevoie de ambele.