Allez au contenu Allez à la navigation

Dermatologie pediatrică

Cunoaște pielea bebelușului pentru a ști cum să o îngrijești

Dermatologie pediatrică
Share
Pielea bebelușilor și a copiilor are caracteristici specifice, care o fac mai fragilă și mai sensibilă. Prin urmare, este nevoie de atenție și de o îngrijire specială pentru a o păstra sănătoasă și pentru a se adapta la mediul înconjurător. De asemenea, trebuie să diferențiem nevoile pielii unui copil de până la 3 luni, ale unui copil de până la 3 ani și ale unui copil de la 3 ani până la 10-12 ani. În general, produsele de igienă și de îngrijire pentru adulți nu trebuie utilizate pe pielea sugarilor și a copiilor.
 
Pe scurt
  1. Care sunt caracteristicile pielii unui bebeluș?
  2. Cum poate fi recunoscută pielea uscată sau atopică a unui copil?
  3. Este dermatita de scutec inevitabilă?
  4. Care sunt cauzele iritației zonei peri-orale?
  5. Cum trebuie protejată de soare pielea micuților?
Dermatologie pediatrică

Care sunt caracteristicile pielii unui bebeluș?

"Piele de bebeluș" este o expresie pe care o folosim pentru pielea moale și catifelată. Și totuși, pielea bebelușilor și a copiilor nu este mereu așa! Cu excepția cazurilor de naștere prematură, pielea unui copil este deja formată complet atunci când se naște. Cu toate acestea, este mai subțire și, de asemenea, nu-și îndeplinește funcția de barieră în mod eficient, așa cum face pielea unui adult.
La câteva săptămâni de la naștere, pielea unui nou-născut nu secretă sebum, iar glandele sebacee nu se vor reactiva până în adolescență. Astfel, filmul hidrolipidic este mai subțire și, prin urmare, mai puțin eficient pentru a proteja pielea, având ca rezultat:
. uscăciunea care favorizează iritația
. permeabilitatea pentru agenții infecțioși și iritanți, factori agravanți pentru această iritație
 
Mai mult decât atât, suprafața pielii unui copil este de 2 până la 3 ori mai mare decât cea a unui adult (raport mai mare pentru suprafață/greutate). Astfel, un produs aplicat pe piele penetrează mai ușor. Absorbția cutanată este, de asemenea, favorizată de mediul umed (sub pliurile cutanate), de pielea lezată (eritem fesier) și pliuri.
Prin urmare, este esențial să fie folosite produse de igienă și de îngrijire eficientă, delicate, care garantează:
. O înaltă toleranță, respectând caracteristicile specifice ale pielii copilului
. O înaltă siguranță în satisfacerea exigențelor privind formularea și procesul de producție, adaptate pentru pielea sugarilor și a copiilor.
 

Cum poate fi recunoscută pielea uscată sau atopică a unui copil?

Slăbită de agresiunea factorilor externi, cum ar fi vântul, apa rece, apa calcaroasă sau încălzirea, pielea unui copil tinde să se usuce și să devină mai reactivă.
În cazul dermatitei atopice, pielea copilului tău este foarte uscată și aspră, are uneori plăci de culoare roșie. Copilul tău are senzația de ""piele care ține"", de mâncărime care îi perturbă somnul. Dermatita atopică este o afecțiune dermatologică obișnuită, care debutează din luna a 2-a sau a 3-a de viață și dispare, în cele mai multe cazuri, după câțiva ani. Acest tip de piele suferă o permeabilitate mai mare a stratului cornos, din cauza deficitului de lipide. Pielea nu îndeplinește rolul de barieră în mod eficient. Nu mai protejează organismul de alergenii din mediul înconjurător, ceea ce favorizează penetrarea lor în piele. Sensibilizarea la acești alergeni determină inflamația, care duce la apariția unui puseu atopic, care este, de regulă, însoțit de mâncărime severă.
Scărpinatul provoacă apoi leziuni care cresc iritarea pielii. Pielea devine mai permeabilă la alergeni: apare o nouă reacție inflamatorie acută. Piele foarte uscată cu tendință atopică evoluează în faze succesive de puseuri și remisiuni. Au fost identificate trei tipuri principale de alergeni din mediul înconjurător, responsabili cu reacțiile inflamatorii acute:
. Aero-alergeni: acarieni, polen, păr de pisică și de câine, pene ...
. Alergeni alimentari,
. Alergeni de contact: nichel, parfumuri ...
 

Este dermatita de scutec inevitabilă?

Numită și "eritem fesier", roșeața de la nivelul scutecului este o afecțiune comună, care apare în anumite circumstanțe: frecarea cauzată de scutece, toaleta prea agresivă, diareea, modificarea alimentației, dar, de asemenea, este cauzată și de episoadele infecțioase, erupția dinților...
Cele mai multe tipuri de roșeață din zona acoperită de scutec reprezintă o iritație declanșată de efectul ocluziv al scutecelor, agravată prin contactul cu materiile fecale și urină și, eventual, suprainfectată de germeni. Pentru a preveni aceste erupții cutanate, trebuie eliminată ocluzia și macerarea cauzate de scutec. Unele măsuri de precauție trebuie luate:
. Schimbă frecvent copilul,
. Curață-i pielea după fiecare schimbare a scutecului cu un produs de igienă blândă, fără săpun, care garantează siguranța și toleranța (produsele prea agresive afectează bariera pielii),
. Usucă pielea în mod eficient și cu blândețe, în special în zonele cu pliuri,
. Aplică după fiecare schimbare, un emolient cu acțiune antibacteriană (garantând siguranța și toleranța), acesta va calma, va izola și va reconstrui epidermul în zona acoperită de scutec, favorizând și dispariția roșeței,
. În cazul în care roșeața persistă, cere sfatul medicului.
 

Care sunt cauzele iritației zonei peri-orale?

Iritația pielii din jurul gurii este caracterizată prin roșeață, pustule, piele uscată și aspră. Aceste iritații sunt rezultate din macerarea salivei după utilizarea repetată a unei suzete, a unei jucării sau în timpul erupției dentare.
Enzima prezentă în salivă - alfa-amilaza - este un factor agravant al iritației. Menținute sau agravate de frig și vânt, aceste iritații ale pielii din jurul gurii cunosc o exacerbare în timpul iernii.
 

Cum trebuie protejată de soare pielea micuților?

Bebelușii nu ar trebui să fie expuși niciodată la soare. Pielea copiilor mici necesită o protecție specifică foarte înaltă, care oferă cele mai bune garanții de siguranță. Pentru a afla mai multe despre măsurile de precauție necesare pentru a proteja pielea de soare, click aici.