Allez au contenu Allez à la navigation

Piele cu roșeață și capilare vizibile

Mai bine înțeleasă, mai bine îngrijită

Piele cu roșeață și capilare vizibile
Share
Pielea sensibilă și reactivă poate prezenta uneori roșeață și mici vase de sânge vizibile la nivelul feței, de multe ori fiind un fenomen tranzitoriu, dar acesta se poate agrava treptat și manifestările pielii pot deveni permanente.
 
Pe scurt
  1. De ce apare roșeața?
  2. Care sunt simptomele cuperozei?
  3. Care sunt cauzele cuperozei?
  4. Cine poate fi afectat de cuperoză?
  5. Care sunt simptomele rozaceei?
  6. Cine poate fi afectat de rozacee?
Piele cu roșeață și capilare vizibile

De ce apare roșeața?

Roșeață sau mici vase de sânge (capilare) vizibile, toate aceste manifestări cutanate sunt cauzate de o anomalie a sistemului vascular al feței care nu funcționează în mod normal. Roșeața, cu sau fără senzație de supraîncâlzire, poate fi temporară sau mai persistentă. Anumiți factori sunt considerați agravanți:
. Schimbările bruște de temperatură (cald-rece).
. Consumul de alimente fierbinți și picante, consumul de alcool.
. VEGF (factorul de creștere a endoteliului vascular) și mastocitele au și ele un rol foarte important.
 
Rozaceea și cuperoza - care este o formă de rozacee - sunt cel mai adesea responsabile pentru roșeață și fenomenul capilarelor vizibile la nivelul feței. Dar acestea nu sunt singurele cauze. Unele afecțiuni dermatologice ce prezintă vase dilatate pot simula cuperoza, unele senzații de supraîncălzire pot să corespundă unor patologii ascunse, unele medicamente pot cauza apariția sau pot stimula creșterea dilatației vasculare pe față. O consultație dermatologică fiind necesară."
 

Care sunt simptomele cuperozei?

Cuperoza corespunde dilatării micilor vase de sânge superficiale ale pielii situate în dermul superficial. Termenul medical folosit pentru aceste dilatații vasculare este de telangiectazii.
Rețeaua superficială a vaselor de sânge "desenează" o structură capilară și determină persistența liniilor roșiatice pe față. Anumiți parametri ai rețelei pot varia în funcție de persoană și de tipul de piele, vechimea afecțiunii, temperatura sau schimbarea temperaturii interne sau externe. Vasele pot fi mai mult sau mai puțin mari, de culoare de la roșu aprins la violet sau albastru. Localizarea variază, dar, de obicei, este relativ simetrică: uneori, doar nasul este afectat, pomeții reprezintă o zonă predilectă, sau, în general, obrajii. Cu toate acestea, toată față poate fi afectată.
Atunci când ramificația telangiectaziei este dificil de individualizat cu ochiul liber, iar roșeața este dominantă, vorbim de eritroză. În mod logic, termenul general, la jumătatea distanței dintre cele 2 variante este eritro-cuperoză.
În cuperoză, în cele mai multe cazuri, se poate observa prezența unui angiom stelar (angiom păianjen): acesta este o structură vasculară care are un punct roșu central, ieșit mai mult sau mai puțin în relief.
În cele mai multe cazuri, cuperoza nu este asociată cu nicio altă patologie ascunsă, debutul său este lent și progresiv. Ea reprezintă o formă de rozacee. Apariția sa poate fi precedată de episoade de supraîncălzire. Alte manifestări ale rozaceei sunt eritroza și, eventual,  papulele (coșuri mici) roșii sau pustulele. Consumul de alcool nu provoacă rozacee sau cuperoză, însă o pot agrava.
 

Care sunt cauzele cuperozei?

Condițiile climaterice externe joacă un rol important, deoarece expunerea la intemperii, lumină solară și variațiile de temperatură externe, din cauza unei profesii sau din cauza hobby-urilor practicate predispune la apariția acesteia. Consumul de alcool nu provoacă rozacee sau cuperoză. 

Cine poate fi afectat de cuperoză?

Persoanele cu piele deschisă la culoare sunt mai predispuse la cuperoză.
 

Care sunt simptomele rozaceei?

Rozaceea este o problemă dermatologică frecventă care afectează numai față, în special: nasul, obrajii, fruntea și bărbia. Rareori, ochi pot fi afectați (rozacee oculară). Nu este vorba de acnee, iar termenul de acnee rozacee, folosit uneori, cel mai probabil că va dispărea. Fiind o afecțiune cutanată vizibilă, aceasta are adesea un impact psihologic negativ din cauza problemelor estetice și a confuziei frecvente cu stigmatul alcoolismului cronic.
 
3 tipuri diferite, 3 tipuri de simptome
 
. Forma vasculară: eritroza și cuperoza
Aceasta se manifestă prin prezența roșeții la nivelul feței, cu sau fără cuperoză (mici vase de sânge dilatate pe obraji și nas, numite telangiectazii). Roșeții i se pot adăuga intermitent bufeuri vasomotorii sau senzații de supraîncâlzire, adică un flux brusc de sânge la nivelul feței, rapid dispersat.
 
. Forma papulo-pustuloasă
Eritroza este apoi asociată unor coșuri care arată ca leziunile de acnee (pustule și coșuri roșii mici, dar fără comedoane), aceasta este prezentă, de asemenea, doar pe față și apare doar în puseuri.
 
. Forma hipertrofică
Această formă este caracterizată prin prezența unui nas mare, cu multe denivelări și nu afectează decât bărbații. Numită rinofimă, aceasta nu este legată de consumul de alcool, contrar imaginii cu care suntem obișnuiți. Ansamblul simptomelor contribuie adesea la un disconfort zilnic semnificativ și afectează calitatea vieții.
 

Cine poate fi afectat de rozacee?

Femeile sunt afectate de 3 ori mai des decât barbatii de rozacee, iar pielea deschisă la culoare este cea mai predispusă.
Simptomele apar adesea în jurul vârstei de 30 de ani, dar vârsta de predilecție este în jur de 50 de ani.
O caracteristică frecventă a rozaceei este asocierea sa cu pielea sensibilă.