Allez au contenu Allez à la navigation

Piele cu roșeață și scuame

Mai bine înțeleasă, mai bine îngrijită

Piele cu roșeață și scuame
Share
Înroșirile însoțite de scuame pe pielea feței, a corpului și a scalpului pot fi asociate cu două afecțiuni cronice specifice pielii sensibile: dermatita seboreică și psoriazisul.
 
Pe scurt
  1. Cum poate fi recunoscută dermatita seboreică (DS)?
  2. Cine poate fi afectat de DS?
Piele cu roșeață și scuame

Cum poate fi recunoscută dermatita seboreică (DS)?

Dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie scuamoasă care afectează în special fața și scalpul.
La nivelul feței, aceasta este situată în principal pe zonele grase (bogate în glande sebacee) de pe lateralele nasului, pe aripile nazale (pliurile nazolabiale), zona dintre sprâncene și pe sprâncene, canalele auditive externe. Pielea capului este o zona predispusă, iar patologia provoacă o stare inflamatorie a pielii, stare care depășește nivelul scalpului. Alte zone cu păr pot fi afectate, așa cum ar fi marginea liberă a pleoapelor (responsabilă de blefarită) sau pubisul, iar la bărbați, barba sau zona pieptului.
La nivelul scalpului, scuamele sunt ușor gălbui și uleioase, puțin sau deloc aderente la nivelul scalpului. Extinderea dincolo de limita liniei părului de pe frunte este posibilă. Poți consulta "Mătreață și scuame" păr și scalp aici.
Dermatita seboreică se manifestă prin episoade intercalate cu perioade de remisie completă sau relativă. Anotimpurile și stresul pot interfera în ritmul puseurilor inflamatorii. Intensificarea manifestărilor clinice în perioada iernii este obișnuită.
Simptomele pot varia, dar cel mai adesea simptomele sunt: mâncărime (prurit) sau o senzație de arsură.
 

Cine poate fi afectat de DS?

Aceasta este o patologie frecventă la adulți (afectează 3% din populație) - în special pe adulții tineri - dar poate afecta copiii în mod frecvent (71% dintre ei), de manieră tranzitorie. "Crustele de lapte" la sugari reprezintă o manifestare a dermatitei seboreice.