Allez au contenu Allez à la navigation

Piele iritată, cu prurit, atopică

Mai bine înțeleasă, mai bine îngrijită

Piele iritată, cu prurit, atopică
Share
Stare exacerbată a pielii foarte uscate, pielea iritată, cu prurit corespunde pielii atopice. Această problemă cutanată, care debutează în fragedă pruncie, are toate caracteristicile unei afecțiuni veritabile, mai mult, este chiar una dintre principalele cauze ale consultațiilor în dermatologie! În ultimii 30 de ani, incidența dermatitei atopice s-a dublat sau chiar s-a triplat în țările occidentale*. Puțin cunoscută, înțeleasă greșit, pielea atopică afectează viața copiilor și a părinților lor. Cu toate acestea, descoperirile științifice recente au făcut progrese în înțelegerea bolii și au determinat schimbarea schemei terapeutice încă de la naștere.

* Dermatită atopică: epidemiologie în Franța, definiții, istorie naturală, asocierea cu alte manifestări atopice, scoruri de gravitate, calitatea vieții. E. Mahé. Ann. Dermato. Venero. 2005; 132

 
Pe scurt
  1. Cum poate fi recunoscută pielea atopică?
  2. Care sunt cauzele atopie?
  3. Evoluția dermatitei atopice
  4. Cine poate fi afectat?
Piele iritată, cu prurit, atopică

Cum poate fi recunoscută pielea atopică?

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie a pielii caracterizată prin uscăciune cutanată severă și pete roșii acoperite adesea de vezicule mici ("bășicuțe") care provoacă mâncărime severă. O afecțiune benignă, non-contagioasă, dermatita atopică este o boală cronică, ce evoluează prin puseuri atopice: aceste faze acute au un impact important asupra calității vieții și cauzează foarte adesea insomnie. De-a lungul timpului, terenul atopic poate avea și alte manifestări alergice, cum ar fi astmul, rinita sau conjunctivita alergică. Complicațiile sunt suprainfecțiile bacteriene sau virale (herpes). 
 

Care sunt cauzele atopie?

Extrem de uscată, pielea devine mai permeabilă și nu mai îndeplinește rolul său de barieră împotriva agresiunilor externe și a alergenilor. Dar o piele uscată nu devin mereu atopică.
Atopia se dezvoltă pe un teren genetic favorabil. Studiile anterioare au constatat că, dacă unul dintre părinți are pielea atopică, probabilitatea este de 30% ca și copilul să aibă aceeași caracteristică a pielii**.
În cazul în care ambii părinți sunt afectați, probabilitatea este de 70% **. Dincolo de factorul genetic, pielea atopică este, de asemenea, legată de o accelerare a ritmului sistemului imunitar, care funcționează într-un mod exagerat, creând inflamație. Permeabil, epidermul permite penetrarea alergenilor (acarieni, păr de animale, polenuri ...) și a anumitor bacterii (Stafilococul auriu), care provoacă reacții inflamatorii. Unii alergeni alimentari (lapte, ouă...), sunt, de asemenea, implicați la nivelul sistemului digestiv în declanșarea unor puseuri atopice. Alți factori, cum ar fi produsele chimice aplicate pe piele, căldura sau transpirația sunt surse de iritație, cauzând puseuri atopice. Cu toate acestea, în marea majoritate a cazurilor, nu regăsim alergii alimentare la copiii atopici.
Alergiile alimentare se prezintă sub formă de simptome digestive sau semne pe piele și probleme de greutate.
 
** Dermatita atopică. SA Büchner. Forum Med Elveția Nr. 19, Mai 2001
 

Evoluția dermatitei atopice

. Faza I
Dermatita atopică debutează, de obicei, în a 2 și a 3 lună de viață prin apariția unor pete roșii localizate pe obraji, mâini și, mai târziu, pe zonele de flexură, pe coate și pe genunchi. Boala progresează în puseuri în perioada de la 1 până la 2 ani. Pielea este uscată permanent, ceea ce provoacă mâncărime, fiind cauză a insomniei și afectând calitatea vieții.
 
. Faza II
După câțiva ani, unii copii pot dezvolta o altă manifestare a atopie, cum ar fi rinita și / sau astmul alergic. Se vorbește adesea de evoluție atopică, de multe ori legată de zgârieturile cauzate de scărpinat și puternica colonizare a pielii cu Stafilococul Auriu.
 
Astfel, în scopul de a preveni apariția și agravarea atopiei, comunitatea științifică recomandă în prezent o gestionare timpurie pentru a acționa chiar de la naștere, înainte de apariția pielii atopice la sugarii care nu prezintă încă simptome, dar au o predispoziție genetică (părinți atopici, frații atopici).
 

Cine poate fi afectat?

Persoanele care suferă de atopie au un teren genetic alergic (teren atopic), care se poate manifesta, de asemenea, la nivel respirator (astm), ORL (rinită alergică), ochi (conjunctivită alergică), digestiv (alergii alimentare). Bebelușii și copiii sunt cel mai adesea afectați, de regulă între 3 luni și 5 ani, cu un vârf de 80% din cazuri ce apar înaintea vârstei de 1 an. Dar pielea atopică se poate manifesta și mai târziu, până la vârsta adultă.