Allez au contenu Allez à la navigation

Piele iritată, cu prurit, atopică

Cele mai frecvente întrebări

Piele iritată, cu prurit, atopică
Share
Descoperă opinia experților noștri pentru a afla mai multe despre pielea iritată, cu prurit și despre pielea atopică!
 

 

Alergiile alimentare pot agrava, uneori, dermatita. Dar acest lucru este rar și trebuie să fie confirmat prin teste adecvate, efectuate de către un medic. Ceea ce poate duce la un anumit regim de excludere a alergenului alimentar în cauză. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, la un copil atopic având vârsta de 5 ani, nu există recomandări specifice privind alimentația.
 
Atopia corespunde unui anumit fond genetic care poate să se manifeste la copii sub forma a diferite boli: alergii alimentare, dermatită atopică, febra fânului (rinită) sau astm. Există și alte forme de eczeme care nu sunt atopice. De exemplu, dermatita de contact este o alergie care poate să apară la adulți, în afara oricărui context atopic.
 
Există mai mulți factori care cauzează dermatita atopica. Mai presus de orice, există o predispoziție genetică ce face pielea mai uscată și mai puțin "impermeabilă", comparativ cu pielea copiilor fără atopie. Alte cauze sunt factorii de mediu care ajung să agreseze această piele fragilă din punct de vedere genetic. Printre acești factori poate fi inclusă utilizarea pe piele a produselor cu prea mulți detergenți, alergiile la produsele de mediu, de exemplu, anumite produse din categoria cosmeticelor, alergiile alimentare, etc. Astfel, dermatita atopică nu este decât o boală alergică, dar, înainte de toate, este o boală genetică. Prin urmare, este necesar, la copiii cu risc (copiii care au un istoric familial de dermatită atopica) să fie hidratată pielea în mod frecvent pentru a încerca să fie prevenit debutul atopiei.
 
Soluția imediată este de a aplica un corticosteroid topic în perioadele de puseu, cu recomandarea medicului dermatolog. Există, de asemenea, tehnici anti-scărpinat: mănuși cu un deget (pentru a evita zgârierea și sângerare la bebeluși), comprese reci (pentru a amorți durerea) și role de scărpinat (pentru a limita la copiii mai mari dorința de a se scărpina).
 
În ceea ce privește prevenția, aceasta se adresează copiilor "cu risc", adică având cel puțin un părinte atopic. În aceste cazuri, știm (spre exemplu) că evitarea contactului cu o pisică în primele săptămâni de viață este utilă. În ceea ce privește tratamentul, puseurile atopice trebuie să fie tratate cu medicamente anti-inflamatorii, corticosteroizi topici, cât mai curând posibil. Alterarea barierei cutanate trebuie tratată zilnic cu emolienți.
 
Este preferabilă folosirea unei creme hidratante o dată pe zi la un copil atopic, dar nu este obligatorie. Într-adevăr, unii copii au o piele mai puțin uscată decât alții și necesită o aplicare mai puțin frecventă. Iar apoi crema hidratantă nu este un tratament pentru zonele cu pete roșii. Pe plăcile de culoare roșie trebuie aplicat un tratament anti-inflamator prescris de către medic.
 
Acest lucru este echivalent cu dermatita. Înainte de a apela la un tratament medicamentos, încercă Atoderm Intensive Balsam pe petele roșii, aplicând zilnic un strat consistent (de două ori pe zi).
 
Pielea sensibilă este pielea care tolerează cu greu aplicarea produselor de îngrijire topice și care resimte senzație de arsură sau de disconfort în mod frecvent. Poți avea o piele sensibilă în boala atopică, dar, de asemenea, și în multe alte boli dermatologice.
 
Ideal ar fi să ceri sfatul medicului specialist pentru un diagnostic precis. Trebuie aplicată în mod regulat o cremă hrănitoare pe pielea copilului, trebuie evitate spălările care nu sunt necesare și ar trebui să mănânce 30 de grame de unt proaspăt pe zi (sursă de vitamina A).
 
Apa calcarosă agravează uscăciunea pielii și, prin urmare, alterează bariera cutanată permițând alergenilor din mediu să penetreze pielea și să declanșeze puseuri în rândul copiilor atopici.
 
Fiica ta prezintă simptomele unei pieli atopice. Cere sfatul medicului dermatolog pentru a o trata în mod specific. Între timp, evită băile prelungite, folosește produse de igienă blânde și aplică o cremă emolientă pe piele, de 1-2 ori pe zi. Alege produsele adaptate pentru pielea atopică, vândute în farmacii, specifice pentru copii.
 
Piscina nu este deloc contraindicată la atopici. Cu toate acestea, trebuie evitată în timpul unui puseu atopic. Câteva sfaturi sunt necesare: folosește o cremă hidratantă sau o cremă protectoare înainte de înot, spală cu un gel de duș blând pielea după înot și aplică din nou o cremă hidratantă după duș.