Allez au contenu Allez à la navigation

Piele mixtă, grasă, cu imperfecțiuni

Mai bine înțeleasă, mai bine îngrijită

SEBIUM
Share
Pielea mixtă și grasă se confruntă cu o problemă ce privește cantitatea și calitatea sebumului, tocmai de aceea este predispusă apariției coșurilor și imperfecțiunilor. Dar imperfecțiunile pot fi asociate și cu alte afecțiuni, cum ar fi eczeme, de exemplu, ceea ce le face mai dificil de tratat. În cele din urmă, acneea, banală în adolescență, deoarece afectează 80% dintre tineri, poate să afecteze, de asemenea, bărbații și femeile adulte, și ia alte forme specifice în acest caz. Impactul psihologic este adesea important și este necesară o rutină de îngrijire controlată, mai ales că cele mai multe forme de acnee dispar grație unui tratament adecvat.
 
Pe scurt
  1. Cum poate fi recunoscută o piele mixtă sau grasă?
  2. Care sunt cauzele acneei?
  3. Cum se poate face diferența între diferitele imperfecțiuni cutanate?
  4. Cine poate fi afectat?
  5. Care sunt caracteristicile acneei la femeia adultă?
Piele mixtă, grasă, cu imperfecțiuni

Cum poate fi recunoscută o piele mixtă sau grasă?

Tenul gras este caracterizat, în general, printr-o textură mai groasă, pori dilatați, aspect tern, gras și cu luciu. Acest aspect este cauzat de excesul de sebum, care determină apariția mai mult sau mai puțin regulată a imperfecțiunilor pielii, de tipul "puncte negre" sau "coșuri roșii". În cazul pielii mixte, imperfecțiunile sunt localizate în principal în zona mediană a feței: frunte, nas, bărbie, cunoscută sub numele de zona T. Restul feței și corpului poate avea o piele normală sau chiar uscată. Pielea mixtă este dezechilibrată și ușor de agresat.
 

Care sunt cauzele acneei?

Acneea este o boală inflamatorie a foliculului pilosebaceu.
Trei factori sunt responsabili:
. Hiperseboreea, hiperkeratinizarea și proliferarea bacteriană.
 
. Hiperseboreea: aceasta corespunde supraproducției de sebum din cauza activității hormonale care se declanșează la pubertate. Pielea devine grasă, cu luciu. Există, în plus, un risc de alterare calitativă a sebumului, altfel spus, compoziția sebumului nu mai este aceeași ca în cazul unui sebum sănătos. Mai gros, curgerea sa din folicul este mai dificilă, ceea ce crește riscul apariției comedoanelor.
. Hiperkeratinizarea: proliferarea excesivă a celulelor mucoasei canalului folicular duce la formarea unui adevărat dop care împiedică evacuarea sebumului. Consecința este apariția comedoanelor, mici denivelări ale pielii, fie de culoarea pielii (comedoane închise sau microchisturi) dând pielii un aspect granulos, fie având în centru un punct negru (comedoanele deschise), care corespunde cu prezența melaninei ( pigment al pielii) la suprafața comedonului.
. Proliferarea bacteriană: sebumul reprezintă un mediu nutritiv ideal pentru anumite bacterii, în special Propionibacterium acnes, care este prezentă în mod normal la toată lumea, dar care, în acnee, se va multiplica în foliculul pilosebaceous și va deveni sursa care provocă inflamații. Comedonul se transformă în coș roșu dureros numit papulă (leziune inflamatorie).
 

Cum se poate face diferența între diferitele imperfecțiuni cutanate?

Mai multe tipuri de leziuni sunt prezente în acnee, acestea apar adesea pe un fond crescut de seboree (sau hiperseboree)
. Leziuni retenționale:
    Comedoane închise sau microchisturi,
    Comedoane deschise sau ""puncte negre""
  Iar, uneori, chisturi mai mari (de peste 5 mm), macrochisturi.
 
. Leziuni inflamatorii:
    Cu elemente inflamate: papule, pustule, noduli care rezultă din inflamația leziunilor retenționale menționate mai sus.
 
. Eventuale cicatrici provocate de leziuni:
    Pete hiperpigmentare ce apar ca urmare a inflamației pe pielea brună.
 
Manifestarea durează mai mulți ani, cu atacuri inflamatorii în care persistă elementele retențional (comedoanele).
 

Cine poate fi afectat?

Excepțional, acneea poate fi prezentă la un nou-născut (această prezență este cauzată de hormonii androgenii transmiși de mamă) sau poate fi prezentă la un copil cu vârstă mai mare. Dar, de regulă, acneea este o afecțiune cutanată a adolescenței. Aceasta ia un aspect polimorf, care combină cele 2 tipuri de leziuni.
Manifestarea începe în jurul vârstei de 12-14 ani, în general, și apare pe zonele cele mai grase ale pielii: față și, de multe ori, în mod variabil pe piept sau spate. Acneea este cauzată de dezechilibrul secreției hormonale la pubertate.
 
La femei, mai ales după vârsta de 30 de ani, acneea apare mai mult în partea inferioară a feței (maxilar) și pe gât. Adesea, există în acest caz o componentă hormonală pe lângă clasicele cauze ale acneei.
 

Care sunt caracteristicile acneei la femeia adultă?

Factorii care determină apariția acneei la maturitate sunt:
 
. Aplicarea unor produse cosmetice neadecvate, expunerea la soare, dieta alimentară... Tutunul influențează, de asemenea, acest fenomen: peste 41% dintre pacienții fumători au acnee, spre deosebire de 9% dintre nefumători.
. Factorii genetici pot fi, de asemenea, luați în considerare. Prin urmare, dacă există predispoziție genetică, atunci este normal să apară acest tip de probleme ale pielii la vârsta adultă.
. În cele din urmă, unele tratamente medicamentoase, cum ar fi contraceptivele, hormonii de sinteză și antidepresivele pot provoca coșuri și alte imperfecțiuni.
 
Spre deosebire de pielea unui adolescent, pielea femeii adulte este mai puțin seboreică, adică, aceasta produce mai puțin sebum. Localizarea imperfecțiunilor este predominantă pe zona inferioară a feței (bărbie, gât, mandibulă) și se caracterizează prin leziuni inflamatorii (pete roșii) și retenționale (puncte negre), care sunt cronice și recurente. Pentru a rezolva aceste probleme ale pielii, este necesar să fie folosit un tratament adecvat și diferit de cel utilizat pentru acneea juvenilă.
 
Știai că?
Probleme ale imperfecțiunilor cutanate:
50% dintre femeile cu vârsta de peste 25 de ani au probleme cu imperfecțiunile pielii.
40% dintre aceste femei nu au avut acnee în adolescență.