Allez au contenu Allez à la navigation

Piele sensibilă sau intolerantă

Mai bine înțeleasă, mai bine îngrijită

Piele sensibilă sau intolerantă
Share
Persoanele cu pielea sensibilă au simptome neplăcute la nivelul feței, cu sau fără eritem (roșeață). Aceste simptome pot fi furnicături, senzație de piele care "ține", senzație de căldură sau de arsură și, uneori, prurit (mâncărime). Destul de des, acestea suportă doar aplicarea unui număr limitat de produse cosmetice pe ten.
 
Pe scurt
  1. Cum recunoști pielea sensibilă sau intolerantă?
  2. Care este sursa acestei sensibilități?
  3. Cine poate fi afectat?
Piele sensibilă sau intolerantă

Cum recunoști pielea sensibilă sau intolerantă?

O piele sensibilă și intolerantă reacționează mai mult decât pielea normală, este hiperreactivă. Aceasta resimte următoarele senzații: înțepături, căldură, furnicături și mâncărime (mai rar), de multe ori doar intermitent.
Însoțite uneori de roșeață, aceste senzații de disconfort apar ca răspuns exacerbat la diferite tipuri de stimuli care, în mod normal, nu ar trebui să declanșeze reacții.
Acești factori declanșatori pot fi:
. Fizici: razele UV, căldura, frigul, vântul, variațiile de temperatură, abraziunea fizică...
. Chimici: produse cosmetice, săpunuri, apă, spuma de ras la bărbați, medicamente...
. Psihologici: stresul, emoțiile...
. Hormonali: ciclul menstrual...
. Factori interni: alimentele picante...
 
Prin urmare, o piele sensibilă și intolerantă reacționează la stimuli care nu au niciun efect pentru alte tipuri de piele. Această hipersensibilitate a pielii rezultă dintr-o reducere a pragului său de toleranță. Cu cât pielea este mai sensibilă, cu atât pragul de toleranță este mai scăzut. În cazul pielii sensibile, reactivitatea apare în mod tranzitoriu, doar în anumite momente. În cazul  pielii intolerante, reactivitatea este constantă sau aproape constantă, cu un prag de toleranță, foarte scăzut, în permanență.
 

Care este sursa acestei sensibilități?

Doi factori principali sunt responsabili pentru această reducere a toleranței și, prin urmare, pentru această sensibilitate exacerbată.
În primul rând, epidermul pielii sensibile și intolerante prezintă o alterare a funcției sale de barieră. Acest fenomen cauzează apoi deshidratarea pielii și, în special, pătrunderea agenților potențial iritanți.
Studiile au arătat că pielea sensibilă secretă în exces anumiți neuromediatori prin terminațiile nervilor superficiali și citokine proinflamatorii (substante secretate de celulele pielii). Aceste secreții anormale s-ar afla, de asemenea, la originea senzațiilor neplăcute resimțite de persoanele care au pielea sensibilă sau intolerantă. Pielea sensibilă și intolerantă este caracterizată printr-o supraproducție de radicali liberi. 
 

Cine poate fi afectat?

Fenomenul pielii sensibile este frecvent, astfel că afectează 1/3 din populația adultă. Femeile (60%) sunt mai frecvent afectate decât bărbații (40%). Statistic, unele tipuri de piele sunt mai sensibile decât altele, în special pielea deschisă la culoare, totusi culoarea pielii nu implică direct sensibilitatea sa. Frecvența acestei afecțiuni tinde să scadă odată cu vârsta.
Pielea sensibilă poate fi manifestarea clinică a unei patologii a feței, de exemplu: rozacee, eczemă, dermatită seboreică.
Absența precauțiilor în ceea ce privește factorii declanșatori obișnuiți favorizează apariția și creșterea intensității fenomenului.
Pentru persoanele care au pielea sensibilă există și un impact psihologic, deoarece aceasta înseamnă că momentele simple ale vieții pot fi afectate de aceste reacții. Tratamentul altor tipuri de boli de piele este, de asemenea, mult mai complex, deoarece unele tratamente locale sunt probabil mai greu tolerate.