Allez au contenu Allez à la navigation

Piele uscată sau foarte uscată

Mai bine înțeleasă, mai bine îngrijită

Piele uscată sau foarte uscată
Share
Senzație de "piele care ține", lipsită de suplețe, furnicături, scuame, piele crăpată... O piele uscată sau foarte uscată se manifestă mai întâi printr-o senzație neplăcută pe față și corp, mai ales după baie sau duș. Lipsită de nutrienți, pielea nu își mai îndeplinește eficient rolul de barieră. Dar, în cazul în care uscăciunea caracterizează un tip de piele, ea poate fi ușor confundată cu pielea deshidratată, care definește adesea o stare tranzitorie. Pentru mai multe informații despre pielea deshidratată, te rugăm să accesezi acest link.
 
Pe scurt
  1. Cum poate fi recunoscută o piele uscată sau foarte uscată?
  2. Care sunt cauzele pielii uscate?
  3. Cum se poate face diferența între pielea uscată și pielea deshidratată?
  4. Cine poate fi afectat?
Piele uscată sau foarte uscată

Cum poate fi recunoscută o piele uscată sau foarte uscată?

Pielea uscată este definită în primul rând prin senzații. Persoana simte pielea uscată, deoarece simte disconfort, are senzație de "piele care ține", eventual, pielea este aspră, iar aplicarea unui produs adaptat poate să aducă o ameliorarea. Simptomele pot fi însoțite de mâncărimi și senzații de arsură. Medicul va considera că pielea este uscată (de asemenea, stare cunoscută sub numele de xeroză) pe baza unor criterii obiective: un aspect tern, semne clinice specifice de descuamare a epidermului, fisuri, uneori inflamație și pierderea elasticității. Neregularitățile suprafeței pielii sunt chiar mai important când pielea este uscată. Piele uscată reprezintă un teren predispus pentru apariția eczemelor, mai ales sub formă de eczematide acromiante (plăci scuamoase). Acestea apar spontan pe obrajii și pe brațele copiilor a căror piele este uscată la nivel constitutiv (pe fondul unei dermatite atopice). Pot fi distinse mai multe etape privind această afecțiune:
. Piele uscată: disconfort trecător, o ușoară senzație de "piele care ține", descuamare ușoară,
. Piele foarte uscată: disconfort persistent și o senzație puternică de "piele care ține", descuamare intensivă, fisuri, crăpături,
. Xeroza pre-atopică: piele aspră și rugoasă (plăci scuamoase), iritație ușoară.
 

Care sunt cauzele pielii uscate?

Pielea sănătoasă este în mod natural protejată la suprafață de filmul hidrolipidic format în principal din apă și lipide (sebum). Impermeabil, acesta protejează pielea de agresiunile externe și previne pierderea de apă. În cazul în care în stratul superior al pielii apare un dezechilibu în apă și grăsimi, acesta nu mai poate juca eficient rolul de barieră și devine inconfortabil în grade diferite, așa cum am explicat mai sus. Spre deosebire de pielea deshidratată, pielea uscată sau foarte uscată este, în general, o afecțiune cronică din cauza unei disfuncții de ordin genetic, aceasta reprezintă un tip de piele, așa cum este și pielea grasă, mixtă ... Dar dincolo de această uscăciune înnăscută (sau constitutivă), există, de asemenea, stadii de uscăciune cutanată declanșate de factorii externi, climatici, de mediu, cauzate de patologii ale pielii (dermatită atopică, psoriazis ...), cauzate de patologii generale (tiroidă, diabet, carențe nutriționale ...) și / sau tratament medicamentos.
 

Cum se poate face diferența între pielea uscată și pielea deshidratată?

Pielea uscată sau foarte uscată reprezintă un anumit tip de piele. Este o condiție permanentă, marcată de uscăciune pe întreaga față și pe corp, cauzată de o perturbare a funcției de barieră a pielii. Subțire, cu porii strânși și cu roșeață, pielea duce lipsă de apă și de lipide. Fenomenul pielii deshidratate poate afecta toate tipurile de piele la un moment dat pe durata vieții. Este un fenomen reversibil și temporar, caracterizat prin senzație de "piele care ține" localizată și ocazională, din cauza fixării deficitare și a pierderii de apă. Cu senzație de disconfort, aspră, uneori cu scuame, pielea duce lipsă doar de apă.
 

Cine poate fi afectat?

Anumite persoane se nasc cu pielea uscată, ceea ce face parte din patrimoniul genetic al acestora. Trebuie să înțelegem, de asemenea, că în funcție de vârstă, pielea se schimbă: aceasta este mai uscată la copii (cu excepția nou-născuților, dar pierderea de apă este mai importantă la această vârstă), aceasta devine mai grasă în adolescență, redevine mai uscată la vârsta adultă (glandele sebacee și glandele sudoripare devin mai puțin funcționale). Îmbătrânirea naturală a pielii cauzează o subțiere a epidermului prin scăderea reînnoirii celulare, iar stratul cornos se îngroașă.