Allez au contenu Allez à la navigation

Piele uscată sau foarte uscată

Cele mai frecvente întrebări

Piele uscată sau foarte uscată
Share
Pentru mai multe informații despre pielea uscată sau foarte uscată, descoperă răspunsurile medicilor dermatologi și alergologi la întrebările adresate de către utilizatorii site-ului/pacienți cu ocazia chat-urile organizate de BIODERMA.
 
Vremea rece și uscată provoacă o uscăciune cutanată cu pierderea de lipide de suprafață. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să agresăm epidermul prin spălare prea frecventă sau cu un produs agresiv și este necesar să utilizăm în mod frecvent emolienți.
 
Alimentația este foarte importantă pentru piele, ca și pentru întregul corp. Aceasta ar trebui să-i dea tot ceea ce este îi important: apă, vitamine, oligoelemente, minerale, proteine, acizi grași esențiali... O dietă sănătoasă și echilibrată oferă toate aceste elemente. Nu este nevoie să suplimentăm o alimentație sănătoasă, ar putea fi chiar periculos aportul de prea multe vitamine într-un organism hrănit în mod normal. Cu toate acestea, în timpul iernii, când pielea este uscată, aportul de acizi grași polinesaturați, cum ar fi Omega 3 și 6, îmbunătățește calitatea pielii.
 
Pentru pielea uscată sunt folosite uleiuri vegetale, ulei de migdale sau de argan, nu uleiurile minerale. Uleiurile vegetale nu pătrund prin epiderm, acestea sunt cel mai adesea recomandate de către medicii pediatri, nu de către medicii dermatologi.
 
Recomandarea noastră este să folosești o cremă hidratantă pentru mâini și unghii,  care să regenereze pielea și să calmeaze rapid mâinile uscate și deteriorate, predispuse la probleme dermatologice (uscare iritantă, piele crăpată, fisuri, etc.), un produs așa cum este Atoderm Cremă de mâini și unghii.
 
Totul depinde de tipul de piele. În general, pielea uscată trebuie curățată cu un produs de igienă blândă, dimineața și seara (o cremă de spălare, un lapte demachiant, o soluție micelară). Aplică apoi crema hidratantă dimineața și seara și, eventual, o cremă de protecție solară, în cazul în care te vei expune la lumina soarelui. Hidratarea și protecție solară sunt fundamentale pentru îngrijirea corectă a pielii.
 
Într-adevăr, porii sunt mai strânși atunci când este frig și glandele sudoripare au o secreție mai redusă atunci când vremea este rece. Există agenți termici la nivelul pielii, iar aceștia permit adaptarea secrețiilor sudorale și sebacee în funcție de temperatură.
 
Există mai multe tipuri de creme hidratante, dar în prezent, compoziția ideală este o combinație de lipide: ceramide, lipide și acizi grași polinesaturați. Produsele hidratante dermatocosmetice pentru pielea uscată conțin acest trio câștigător, dar și agenți de hidratare și, opțional, anti-iritanți.
 
Este o provocare în fiecare zi pentru că aceasta este o predispoziție genetică! Pielea trebuie exfoliată de 1-2 ori pe săptămână și hidratată apoi de 1-2 ori pe zi cu produse specifice și creme hidratante adaptate, pe bază de uree. Purtarea de șosete după aplicarea cremei crește eficacitatea acesteia. Trebuie evitat mersul cu picioarele goale pentru că amplifică uscăciunea. Pentru a preveni acumularea celulelor moarte, care provoacă fisuri dureroase pe călcâie, acestea trebuie curățate și hidratate!
 
În primul rând, frigul este un factor iritant. Pe de altă parte, poate că ai o sensibilitate exagerată la frig, ceea ce provoacă mâncărimi pe durata timpului rece? Trebuie să te asiguri că hidratezi pielea de 1-2 ori pe zi. În timpul verii, totul depinde de gradul de umiditate din atmosferă. Cu cât vremea este mai caldă și mai umedă, cu atât pielea va fi mai hidratată, dar când vremea este caldă și uscată, evaporarea apei cutanate devine importantă, iar pielea este uscată.
 
Apa nu este suficientă pentru a ne hidrata și este necesar, de asemenea, aportul de lipide de origine vegetală sau animală (preferabil, pește) conținând acizi grași polinesaturați. Trebuie alese sursele vegetale, cum ar fi nuci, alune, migdale, ulei de rapiță, ulei de măsline și uleiuri de pește. Apa este necesară pentru viață și sfatul medicului este să consumi cel puțin 1 litru de apă pe zi.
 
Săpun obișnuit este chiar agresiv pentru pielea uscată. Săpunul este un detergent agresiv deoarece are un pH alcalin în timp ce pielea are un pH acid. Acesta va distruge filmul hidrolipidic de suprafață, provocând uscăciunea cutanată. Agenții de curățare trebuie să respecte pH-ul pielii, care este (în medie) de 5,5. De aceea, ar trebui alese săpunurile ultra-grase, gelurile, uleiuri de duș, cremele de spălare, soluțiile micelare. Există produse dermatocosmetice adaptate pentru toate tipurile de igienă, create pentru toate nevoile. Pentru a ști dacă produsul de igienă folosit este potrivit pentru pielea uscată este suficient sa-l testăm; în cazul în care nu apare senzația de "piele care ține" după spălare, atunci este potrivit!
 
Întrebarea unui pacient

Gomajul usucă pielea?

Da. Tocmai de aceea trebuie aplicate exfoliante corporale mult mai rar în timpul iernii decât în timpul verii.
 
Nu există nicio influență hormonală asupra uscăciunii mâinilor. Sunt factorii de mediu și de sezon responsabili pentru uscarea mâinilor tale, mai mult decât factorii hormonali sau endocrini. Este recomandabil să îți speli mâinile cu un săpun dermatologic ultra-gras și să le hidratezi în mod regulat.
 
Recomandăm pentru igienă gelurile de duș sau uleiuri de duș. Apoi trebuie hidratată pielea de pe corp de 1-2 ori pe zi, cu lapte sau balsam foarte hidratant ultra-gras. Pot fi folosite cu încredere produsele pentru pielea atopică. Aceste produse sunt potrivite pentru copii fără probleme, cu excepția celor prea bogate în uree, dar ambalajul produsului indică acest lucru. Pentru a scăpa de nevoia de scărpinare, unele produse conțin vitamina PP sau Nicotinamidă, acestea au un efect calmant asupra pielii (de exemplu, Atoderm PP Balsam).
 
Doar produsul de igienă nu este de ajuns. Trebuie să hidratezi pielea o dată sau de două ori pe zi. Există creme hidratante foarte bogate și special create pentru acest tip de piele. Acestea vor fi, cu siguranță, mai eficiente decât uleiul de parafină. Dacă îți plac produsele ultra-grase, îți recomandăm soluțiile de tipul "apă în ulei". 
 
Nu sunt prea multe soluții, ci mai degrabă sfaturi. Trebuie evitată spălarea prea frecventă, apoi trebuie hidratată pielea pe cât mai mult posibil cu creme adaptate și seara, dacă nu mai atingi nimic, trebuie aplicată o cremă cicatrizantă ultra-grasă în strat consistent. Poți face acest lucru, spre exemplu, când stai în fața televizorului sau în pat. Trebuie purtate mănuși moi în timpul zilei și mănuși de protecție când speli vasele.
 
Există mai multe produse pentru pielea uscată, disponibile în farmacii, care pot fi utilizate atât pe corp, cât și pe față (așa cum sunt: Atoderm Cremă și Atoderm Cremă Parfumată).
 
Pielea uscată este adesea subțire, aspră, rugoasă, prezintă descuamări și riduri. Aceste semne sunt agravate de frig și vânt. Pielea uscată și unele tipuri de piele grasă pot prezenta sensibilitate. Aceasta provoacă senzație de "piele care ține" și furnicături, cu roșeață frecventă. Aceste tipuri de piele nu suportă prea multe substanțe și reacționează rapid.
 
Trebuie să porți mănuși ori de câte ori este posibil atunci când folosești produse de colorare profesionale. Dacă ești alergic la latex, utilizarea mănușilor de vinil (mănuși chirurgicale) este de dorit. De asemenea, trebuie să îți hidratezi mâinile cu o cremă ultra-grasă la fiecare 2 ore atunci când te afli la lucru.
 
Dacă este utilizat doar un spray cu apă, atunci apa mai mult va usca pielea decât să o hidrateze. Poți să folosești spray-ul cu apă pe piele, dar trebuie să aplici apoi o cremă hidrolipidică pentru a menține apa în stratul cornos. În caz contrar, spray-ul va crește evaporarea apei cutanate și vei obține efectul opus celui dorit.