Woman with hair in the wind

Roșeața ocazională sau persistentă, rozaceea, cuperoza, unele tipuri de piele sensibilă reacționează cu ușurință în anumite circumstanțe. Căldura și radiațiile UV sunt factori care provoacă vasodilatația.

În cazul expunerii la soare, vasele mici de sânge responsabile cu roșeata se dilată și devin mai vizibile, mai ales pe pielea deschisă la culoare și subțire, fiind cea mai afectată de fenomenul de roșeață. Prin urmare, aceste tipuri de piele trebuie protejate cu creme formulate în mod special pentru a preveni agravarea roșeții.

Cum reacționează pielea cu imperfecțiuni după expunerea la soare?

Soarele este un prieten fals pentru pielea cu tendință acneică, atât la adolescenți, cât și la adulți. La început, pare că în mod "miraculos" a îmbunătățit starea pielii uscând coșurile. În realitate, bronzul îngroașă epidermul, ceea ce în mod progresiv înseamnă obturarea porilor. Acest lucru agravează dificultatea sebumului (care este îngroșat în acnee) de a curge.

Și nimic nu este vizibil până când nu începe să treacă bronzul ... La acel moment, porii înfundați timp de mai multe săptămâni, asociați cu un sebum îngroșat, care curge cu dificultate, produc coșuri.

Acesta este clasicul efect de rebound al imperfecțiunile post-soare. Pielea cu imperfecțiuni trebuie, prin urmare, să fie protejată cu fotoprotecție adaptată pentru pielea grasă, care va fluidiza sebumul și va netezi textura pielii pentru a preveni acest fenomen. Fotoprotecția adaptată oferă un finisaj non-gras, uneori colorat, o formulă pentru a matifia tenul și pentru a evita surprizele neplăcute la întoarcerea din vacanță.

Prin definiție, pielea sensibilă, intolerantă sau alergică reacționează în mod exacerbat la mediul înconjurător. Expunerea la soare nu este recomandată, iar aplicarea unui produs de fotoprotecție este puternic recomandată. Cu toate acestea, trebuie să diferențiem problemele pentru a găsi cel mai corect răspuns pentru fiecare.

Your skin - child protected under the sun
Don't

Pentru pielea fotosensibilă, soarele este, în principiu, interzis. Acesta este cazul anumitor patologii prezente de la naștere sau situația hipersensibilității dobândite mai târziu în viață. Fără să uităm de unele tratamente medicamentoase, care pot provoca intoleranță tranzitorie la soare. Protecția solară cu un indice ridicat SPF 50+ este necesară pentru a oferi o eficacitate completă anti-UVB și UVA și pentru a limita reacțiile inflamatorii grave, care pot fi provocate de radiațiile solare.

Mineral

Anumite tipuri de piele sunt alergice la filtrele chimice convenționale, care intră în compoziția cremelor de protecție solară. În aceste cazuri, din fericire rare, există protecție solară cu formulă minerală.

Calendar

În cele din urmă, observăm tot mai frecvent alergii solare în timpul primelor zile de expunere. Adesea, aceasta poate fi manifestarea lucitei estivale benigne, care afectează femeile tinere în 80% din cazuri* și dispare în mod spontan o dată cu debutul bronzului.

Așa cum sugerează și numele, aceasta nu este o boală gravă, dar simptomele sale pot afecta calitatea vieții. Lucita estivală benignă prezintă roșeață, pustule și prurit intens. Strategia este de a proteja pielea împotriva arsurilor solare folosind o protecție solară cu spectru larg anti-UVB și, în special, filtru anti-UVA, responsabil pentru alergie. Un raport SPF/ indice UV egal cu 1 este esențial aici (corespunde cu UVB și UVA echivalente pentru a limita neplăcerile alergiei).

* Ann Dermato Venerelog. 2007

Dacă pielea a suferit o intervenție chirurgicală, o procedură estetică sau un accident localizat, într-o zonă cu potențial de a fi expusă la soare, există un risc de hiperpigmentare pentru că procesul de vindecare nu este finalizat, acesta poate dura 8 până la 12 luni, uneori chiar mai mult.

Cicatricea prinde o colorație maronie și acest lucru poate fi permanent. Riscul nu este prezent doar vara, ci pe tot parcursul anului. Într-adevăr, radiațiile UVA sunt prezente peste tot, în toate anotimpurile, acestea trec prin plafonul dens de nori și prin ferestre. Prin urmare, pielea deteriorată sau cu cicatrice trebuie să fie protejată într-un mod țintit pe zona afectată, care este expusă la lumină.

Odată cu vârsta și prin expunerile repetate la soare, pielea are tendința să se păteze, în special pe zonele cu risc ridicat, cum ar fi decolteul, dosul palmelor și fața. Aceste pete sunt cauzate de o disfuncție a distribuției de melanină.

Orice nouă expunere solară tinde să accentueze fenomenul. Poate fi prevenită hiperpigmentarea pentru pielea cu probleme de pigmentare folosind produsele de protecție solară adaptate, formulate pentru a regla producția de melanină.

Back of a woman under the sun
  • Expert - Dr Michèle Sayag
    Dr. Michèle Sayag, Alergolog.

    Întrebarea unui vizitator: Care este cel mai bun factor de protecție solară pentru pielea bebelușului?

    Până la vârsta de 18 (optsprezece) luni, recomandăm cu tărie să eviți expunerea bebelușului la soare. Cu toate acestea, atunci când expunerea nu poate fi evitată, ar trebui să folosești un produs cu SPF 50+ care va oferi o protecție suficientă împotriva razelor UVA. Până la vârsta de 3 ani, ar trebui să folosești creme solare pe bază de filtre minerale (nu cu filtre chimice).

    Dr. Michèle Sayag, Alergolog.

În primul rând, recomandăm umbra și purtarea hainelor adecvate pentru a oferi protecție!

Bioderma - care for family skin

Copiii mici, cu vârsta sub 3 ani, nu trebuie niciodată expuși în mod direct la soare. Pielea copiilor este subțire și fragilă, ea se poate apăra mai puțin de atacurile radiațiilor UV: arsurile solare apar mai repede, la fel și insolațiile. Medicii informează cu regularitate că arsurile solare din copilărie poate avea consecințe foarte grave la vârsta adultă. 

Părinții responsabili trebuie să urmeze niște reguli simple și esențiale:

  •  Fără expunere voluntară la soare, în special între orele 11am și 16pm
  • Copiii ar trebui să aibă întotdeauna îmbrăcăminte de protecție adecvată: tricouri cu mâneci lungi, de preferință închise la culoare, pălărie, ochelari de soare,
  • La fiecare 2 ore, se aplică o fotoprotecție cu un SPF mare 50+ sau produse formulate special pentru copii. Nu uita să reînnoiești stratul de fotoprotecție după înot și, în caz de frecare, cum ar fi după jocuri în nisip sau după utilizarea prosopului ...
  • De asemenea, copilul trebuie să bea apă în mod frecvent pentru a se rehidrata.

DIAGNOSTICARE

  1. În cazul în care sensibilitatea la soare vizează doar fața sau o anumită zonă, nu uita să protejezi și restul corpului și să respecți sfaturile privind expunerea la soare, sfaturi pe care le găsești aici.
  2. În timpul expunerii la soare, trebuie să hidratezi pielea și să păstrezi rutina zilnică de îngrijire, cu excepția cazului în care medicul îți recomandă altceva, mai ales în cazul tratamentului medicamentos cu potențial fotosensibil.