Allez au contenu Allez à la navigation

Pielea lezată: cicatrici

Mai bine înțeleasă, mai bine îngrijită

Share
Există foarte multe tipuri de răni, tocmai de aceea fiecare necesită o îngrijire diferită pentru a obține o vindecare corectă. Julituri, arsuri, intervenții chirurgicale minore, peeling, laser ... Odată ce pielea este deteriorată, leziunea poate crea senzație de disconfort, durere sau chiar nevoia de a se scărpina. În toate aceste cazuri, calitatea procesului de vindecare are impact direct asupra persistenței eventualelor cicatrici.
 
Pe scurt
  1. Cum funcționează mecanismul de vindecare cutanată?
  2. Care sunt diferitele tipuri de leziuni?
  3. Ce factori sunt importanți în vindecarea rănilor?
  4. Cum putem favoriza o bună cicatrizare?
  5. Cum putem recunoaște o cicatrizare deficitară?
Pielea lezata: cicatrici

Cum funcționează mecanismul de vindecare cutanată?

Pielea izolează și protejează organismul împotriva mediului extern. Iar atunci când apare o rană, organismul activează în mod natural un fenomen biologic natural: cicatrizarea.
Aceasta reprezintă un proces de reparare complex, în timpul căruia organismul trebuie să oprească sângerarea, să protejeze, să usuce și să închidă rana. Țesutul rănit trebuie să se reconstruiască cât mai aproape de țesutul original.
 
Etapele de vindecare
Cicatrizarea va declanșa o serie de etape pentru a repara rana. Aceasta are loc în trei etape, caracterizate prin activități celulare specifice, care fac să avanseze procesul de reparare, conform unor secvențe cronologice precise, care se întrepătrund unele cu altele. Fiecare pas contează.
 
Etapa 1: primară (timp de 2 până la 4 zile)
În primul rând, se va forma un cheag de sânge care, în parte, va opri sângerarea. Apoi, foarte repede, organismul se va organiza pentru a lupta împotriva infecției și, prin urmare, se va apăra împotriva microbilor și a corpurilor străine. Țesuturile deteriorate sunt distruse prin celule speciale care le absorb. Capilarele sanguine sunt mai permeabile, favorizează trecerea plasmei din sânge și a celulelor sistemului imunitar, cum ar fi anticorpii, spre zona traumatizată.
 
Etapa 2: reparatorie (din ziua a 10-a până în ziua 15)
Micile vase de sânge care au fost lezate în timpul traumei pielii se vor reface treptat. Organismul începe să umple pierderea de substanță cu un țesut nou prin sinteza fibrelor de colagen prin fibroblaști.
Epiteliul este plasat în acest loc: este vorba de stratul cel mai superficial al pielii. În același timp, rana se va contracta permițând apropierea marginilor plăgii până la închidere totală. Numeroase celule și molecule intră în acțiune. Această etapă este importantă pentru a preveni prejudiciile estetice, dar trebuie să știm că cicatrizarea nu se întâmplă la fel pentru toți. Cu cât pielea este mai brună, iar persoana mai tânără, există riscul de cicatrizare inestetică. În plus, anumite zone ale corpului se vindecă mai greu. Acesta este cazul toracelui, zonei sternului, spatelui și articulațiilor.
 
Etapa 3: maturarea (de la 2 luni până la 2 ani)
În timpul acestei etape, fibrele de colagen și elastină vor fi mai dense și vor crește pentru a structura pielea. Rețeaua vasculară, de asemenea, se va organiza pentru a reveni la "normal". Astfel, rezistența pielii și, de asemenea, elasticitatea acesteia vor crește pentru ca pielea să fie mai fermă. Zona cicatrizată rămâne fragilă timp de 2 ani, până când pielea își recapătă echilibrul.
 

Care sunt diferitele tipuri de leziuni?

Leziunile pot fi clasificate în funcție de caracteristicile biologice și clinice: nevoia de hidratare/hrănire și nevoia de ocluzie, astfel, există 3 familii de leziuni:
Leziunile cu exudat: leziuni predispuse la macerare, care necesită uscare cu o îngrijire non-ocluzivă, ce permite circulația aerului
- Eritemul fesier,
- Macerarea de la nivelul pliurilor,
- Varicela care prezintă leziuni cu exudat,
- Veziculele.
 
Leziuni fără exudat: leziuni superficiale spre medii, care au nevoie de hidratare cu o îngrijire semi-ocluzivă, care permite pielii să respire
- După o intervenție chirurgicală (cu copci)
- Tăieturi, zgârieturi ale vieții de zi cu zi, după uscarea plăgii,
- Varicelă în faza de vindecare
- Ca urmare a unei intervenții estetice: peeling, laser, epilare definitivă, tatuare, îndepărtarea tatuajelor...
- Eritem fesier fără exudat,
- Radioterapie.
 
Leziuni fără exudat: medii până la leziuni majore, care necesită o hidratare reparatoare cu un produs de îngrijire ocluzivă care creează o barieră
- Crăpături, cruste, inflamații ale pielii ...
- Arsuri,
- Excoriații,
- Abraziune cu laser.
 

Ce factori sunt importanți în vindecarea rănilor?

În primul rând, este esențial să se ia în considerare localizarea cicatricei. Unele zone ale corpului se vindecă mai greu decât altele.
Astfel, o rană situată pe spate sau piept prezintă riscul distanțării marginilor cicatricei, cu un risc crescut de cicatrice hipertrofică sau cheloidă.
Rănile de la nivelul genunchilor și gleznelor necesită mai mult timp pentru a se vindeca. Este esențial să se urmărească cu atenție evoluția și să fie aplicată o îngrijire în mod regulat pentru ca vindecarea să se facă în mod corespunzător.
Fondul genetic joacă un rol foarte important. Întotdeauna trebuie verificat modul în care au evoluat cicatricile anterioare pentru a evalua riscul de vindecare deficitară. Într-adevăr, nu trebuie să uităm că procesul nu s-a încheiat atunci când cicatricea este închisă. Cicatrizarea se măsoară în luni și variază de la un individ la altul.
 

Cum putem favoriza o bună cicatrizare?

Odată ce s-a închis cicatricea, trebuie luate anumite măsuri de precauție pe durata câtorva luni. În funcție de zona corpului unde cicatricea este plasată, trebuie să ai grijă să nu se aplice o presiune excesivă pe rană (de exemplu, nu transporta lucruri grele când cicatricile sunt pe spate) din cauza riscului de lărgire a marginilor (cunoscută și ca lipsa de unitate a suturii).
Cicatricea trebuie să evolueze cât mai natural posibil, dar unele produse pot reduce crustele, mâncărimea sau durerea care afectează calitatea vindecării.
În cele din urmă, este esențial să se asigure o protecție optimă la soare, cu un indice ridicat și o aplicare regulată pentru a obține o persistență bună a protecției UV. Într-adevăr, pielea lezată expusă la radiațiile UV prezintă risc ridicat de hiperpigmentare post-cicatrizare. Protecția nu ar trebui să fie aplicată numai vara, deoarece razele UV sunt prezente pe tot parcursul anului, chiar și prin nori, geamuri, în mașină... Riscul de hiperpigmentare rămâne real timp de 6 luni și poate dura până la 2 ani. Numai medicul poate estima dacă riscul a trecut.
 

Cum putem recunoaște o cicatrizare deficitară?

Unele zone sunt identificate ca având potențial dificil de cicatrizare. O cicatrice hipertrofică este o cicatrice "activă", care se umflă între 6 săptămâni și 3 luni după o intervenție chirurgicală, devine roșie. Ea poate evolua lent într-o cicatrice cheloidă. De asemenea, se pot observa cazuri de cicatrici anormale în cazul în care afluxul celular și vascular continuă să crească pe lângă zona afectată.
În toate cazurile, trebuie să fie monitorizată o cicatrice timp de 3 luni după operație și se va consulta medicul specialist în cazul în care o cicatrice se umflă sau devine roșie.