Allez au contenu Allez à la navigation

Protecție solară pentru toți

Cele mai frecvente întrebări

Protecție solară pentru toți
Share
Pentru mai multe informații despre protecția solară pentru toți, descoperă răspunsurile medicilor dermatologi și alergologi la întrebările adresate de către utilizatorii site-ului/pacienți cu ocazia chat-urile organizate de BIODERMA.
 
Apa poate înlătura o parte din produsul de fotoprotecție. În plus, și ștergerea pielii cu prosopul va mai înlătura din produs. Este bine să reaplicăm fotoprotecția dupa fiecare baie în mare sau în piscină.
 
Recomandarea depinde de mai mulți factori:
1) Tipul de piele (fototipul),
2) Activitatea (ce face fiecare persoană),
3) Vârsta.
În practică, pentru o persoană cu fototip sau piele "normală" (persoană care este cu regularitate victima arsurilor solare, dar se bronzează ușor) un SPF 30 este suficient, condiționat de reaplicarea frecventă. Un fototip foarte deschis la culoare (arsuri solare constante și fără bronz) trebuie să utilizeze în mod obligatoriu un indice mai mare sau egal cu 50, evitând expunerea în miezul zilei. Copilul necesită în primul rând o fotoprotecție vestimentară. Vor fi alese filtrele minerale de protecție, cu indice 50+. În caz de expunere extremă (la munte, pe ghețar, la tropice, etc.) este necesar un indicele maxim de protecție solară și o reaplicare frecventă.
 
Semnul SPF înseamnă factor de protecție solară (Sun Protection Factor): acesta desemnează capacitatea unui produs de protecție solară de a ne proteja de arsurile solare. Indicele de protecție UVA desemnează pur și simplu capacitatea unui produs de protecție solară de a opri mai mult sau mai puțin din radiațiile ultraviolete de tip A. Deci, nu există nicio legătură reală între cele două. De ce avem nevoie să știm indexul UVA? Doar pentru că radiațiile UVA sunt responsabile pentru o parte semnificativă a efectelor pe termen lung ale expunerii la soare (melanoamele maligne, îmbătrânirea, etc.). O protecție solară externă bună ar trebui să aibă un SPF mare (30 sau mai mult) și, de asemenea, un factor de protecție UVA ridicat (acesta trebuie să fie de cel puțin o treime din SPF).
 
În primul rând, ar fi bine să îți pregătești pielea cu un supliment alimentar care conține beta-caroten, cu 15 zile înainte de expunerea la soare. Când te expui la soare, folosește o protecție solară cu indice maxim (SPF 50+), aplicată în strat consistent, la fiecare două ore. Pielea deschisă la culoare, foarte albă, doar se arde la soare, aceasta nu se poate bronza.
 
Persoanele cu pielea pistruiată, deschisă la culoare, nu se pot bronza. Pigmentarea pielii rezultă din acțiunea melanocitelor. Aceste celule produc melanină, pigmentul colorat. Există 2 tipuri de melanină: feomelanină (melanină roșie, portocalie, potențial fotoagresivă, adică produce radicali liberi) și eumelanină (melanină brună, maro, cu rol fotoprotector). Pielea pistruiată produce doar feomelanină, astfel încât aceasta nu se poate bronza și are nevoie de un produs de fotoprotecție cu factor SPF 50+.
 
Trebuie să îți protejezi zonele expuse (decolteul, brațele și picioarele). În plus, pe munte, expunerea la soare este mai intensă, astfel, trebuie aplicată o protecție solară cu indice 50+ și trebuie purtată îmbrăcăminte adecvată.
 
Pentru a prelungi bronzul, poți lua suplimentele timp de 1 până la 2 luni, în fiecare zi, în timpul verii, și poți aplica o loțiune după plajă, de tipul " apres soleil", după expunerea la soare.
 
Cel mai probabil că ai epuizat deja o bună parte a resurselor naturale de protecție împotriva efectelor nefaste ale soarelui. Acesta este un proces natural de îmbătrânire "actinică" (cauzată de soare). În concluzie: trebuie evitată expunerea la soare și folosită o protecție solară eficientă.
 
În teorie, un factor de protecție mai mic sau egal cu 20 indică o bună capacitate de protecție solară pentru un produs de protecție solară. În practică, factorul de protecție reală a acestor produse este mult mai mic, deoarece acestea nu sunt aplicate niciodată în cantități suficiente și astfel puterea de protecție este foarte scăzută. Acesta este motivul pentru care sunt de preferat indicii mai mari (pentru o piele normală, un SPF 30 este un minim acceptat).
 
Întrebarea unui pacient

Există protecție totală?

Nu, nu există fotoprotecție totală, ci doar de o protecție foarte înaltă.
 
Utilizarea unui produs de fotoprotecție este necesară pentru a evita arsurile solare, iar acest lucru nu va împiedica apariția bronzului. Fotoprotecția externă are rol și în protejarea pielii de efectele pe termen lung ale expunerii la soare (îmbătrânire cutanată, cancer de piele).
 
Într-adevăr, aceste tipuri de piele au o probabilitate mai mică de a se confrunta cu un cancer de piele și cu îmbătrînirea prematură, deoarece acestea au multă melanină (în mod special, eumelanină, tip de melanină brună, neagră, cu rol fotoprotector) și, prin urmare, sunt mai bine protejate de soare.
 
Nu, produsul de protecție solară nu usucă pielea, ci expunerea pielii la soare cauzează acest lucru. De aceea, este recomandată aplicarea cremelor hidratante după expunere.