Allez au contenu Allez à la navigation

Protejați-vă corpul de frig pe timpul iernii cu Atoderm
#SKINBODYGUARD
Îngrijiți-vă pielea și petreceți iarna în cele mai bune condiții cu ajutorul sfaturilor de la experții BIODERMA.
Parcurgeți etapele pentru a descoperi fiecare episod
 1. Noiembrie
 2. Decembrie
 3. Ianuarie
 4. Februarie
 
Episodul 9
Alternanța cald-rece, șocurile termice

În Laponia, familia Rosemont trăiește nenumărate descoperiri în cadrul unor peisaje feerice. Stratul de zăpadă atinge deja 15-20 cm, iar termometrul flirtează cu -12° C! Nu se pune problema petrecerii întregii zile afară, din cauza frigului. Trebuie să intri din când în când în interior ca să te încălzești lângă șemineu. O adevărată fericire, dar mai puțin pentru pielea care are uneori dificultăți să gestioneze alternanța cald-rece...

Cum se petrece fenomenul în piele?

Trecerea de la frig la cald afectează circulația sangvină. Când afară este rece, se produce un fenomen de vasoconstricție: vasele sangvine se contractă, sângele se retrage din extremități și irigă organele vitale pentru a menține temperatura acestora la 37°C (vezi Episodul 8). Din această cauză, pielea se albește la extremitatea degetelor, a picioarelor, a urechilor. Când se revine la căldură, fenomenul se petrece invers, adică vasodilatația. Din nou bine irigate, capilarele se dilată, pielea devine roșie, cu un flush pasager la nivelul feței. Pielea fină și de culoare deschisă este afectată în mod special de aceste variații de temperatură care provoacă foarte ușor inflamații locale. Această piele este deci adesea supusă rozaceei, o boală inflamatorie cutanată care evoluează în timp. Petele roșii bine marcate pot deveni permanente (eritroză) cu o dilatare a vaselor vizibilă și ireversibilă, adică  eritro-cuperoza, o formă de rozacee.

Părerea dermatologului
Dr. Isabelle Baratte, Dermatolog colaborator la Hospices Civils de Lyon

„La consultație se prezintă multe femei cu tenul de culoare deschisă care se confruntă cu pete roșii la nivelul feței, în diverse grade. Manifestările pot merge de la simplul flush tranzitoriu la angioame permanente, mult mai dificil de suportat în viața de zi cu zi. Aceste manifestări se regăsesc și la adolescenții cu acnee care au tendința de a utiliza produse prea decapante, care le fragilizează pielea. Persoanele care au pete roșii trebuie să adopte o igienă delicată, să aplice crema hidratantă care reglează sensibilitatea vaselor sangvine, să se protejeze de agresiunile frigului și soarelui pe toată durata anului, pentru a evita definitivarea dilatării vaselor.
În ultimă instanță, laserul ne permite tratarea petelor roșii, dar adesea ele vor reapărea. Și atunci cremele hidratante și protecția solară pot permite mărirea duratei între ședințe. ”

Recomandarea noastră privind produsele
Sensibio H2O AR

Inovaţie anti-roşeaţă: soluţia micelară care curăţă tenul, îndepărtează machiajul şi ajută la reducerea roşeţei!

FațăOchi

Sensibio AR

Îngrijire zilnică, ultra-calmantă, care reduce şi previne roşeaţa

Față

Sensibio AR BB Cream

Prima cremă dermatologică BB care reduce şi camuflează roşeaţa într-un singur pas

Față

Rozaceea afectează până la 10 % din populaţia Europei, cu o puternică variaţie între Sud (1,5 %) şi ţările din Nord (10 %), deoarece boala afectează înainte de toate pielea fină şi deschisă la culoare. Ea este de 3 ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi.

Rețineți

Soarele și șocurile termice sunt principalii factori agravanți ai rozaceii, dar alcoolul și condimentele sunt implicate de asemenea. Mai sunt şi alte alimente care ar trebui evitate, din cauza conținutului de histamină, o moleculă care favorizează dilatarea vaselor:

 • Lactatele, iaurturile, frișca, brânza etc.
   
 • Unele fructe, cum ar fi prunele, portocalele,
  stafidele etc.
   
 • Mai multe condimente cum ar fi sosul de soia și oțetul
   
 • Unele legume, fasolea păstăi, fasolea boabe,
  mazărea, vânăta, avocado etc.

Cuperoza se manifestă prin prezența vizibilă pe ten a unor mici vase superficiale. Dilatate permanent, ele formează o rețea de linii fine, roșii sau roz care pot merge până la albastru sau violet. Cuperoza apare cu precădere pe pomeți și la nivelul nasului, dar poate fi afectată întreaga față. Simptomele sunt mai ușoare la 25-30 de ani și se agravează odată cu înaintarea în vârstă pentru a atinge un vârf de frecvență în jurul vârstei de 45-50 de ani.

Sondaj

Și pielea dvs. are tendința de înroșire?

 
URMĂTOAREA ÎNTÂLNIRE

« Pielea dvs. a traversat iarna! Acum ne îndreptăm spre zile mai blânde. »