Allez au contenu Allez à la navigation

Protejați-vă corpul de frig pe timpul iernii cu Atoderm
#SKINBODYGUARD
Îngrijiți-vă pielea și petreceți iarna în cele mai bune condiții cu ajutorul sfaturilor de la experții BIODERMA.
Parcurgeți etapele pentru a descoperi fiecare episod
  1. Noiembrie
  2. Decembrie
  3. Ianuarie
  4. Februarie
 
Episodul 5
Piele uscată iritată sau atopică, nu vă scărpinați!

În cazul în care pielea este foarte uscată și iritată, prezintă inflamație cronică și mâncărimi, dermatologii vorbesc despre “piele atopică”, numită în mod obișnuit eczema. La fel ca mulți copii, Dan Rosemont, care are acum 11 ani (vezi episodul 4), suferă de dermatită atopică. Patologia se declanșează în general la vârste cuprinse între 3 luni și 5 ani. Pielea atopică este sensibilă în mod deosebit la frig.

Cum se petrece acest fenomen în piele?

Caracterizată de o reactivitate excesivă la anumiți alergeni, atopia poate afecta pielea, bronhiile sau tubul digestiv. Pielea atopică prezintă un defect de etanșeizare a stratului cornos: acesta nu mai îndeplinește funcția de barieră din cauza unui deficit de lipide. Alergenii și bacteriile pătrund mai ușor, provocând o reacție inflamatorie. Apar plăci roșii, localizate frecvent la nivelul feței, apoi la zonele de pliu și acestea sunt asociate cu mâncărime. Scărpinarea agravează inflamația și boala evoluează astfel prin puseuri recidivante: crizele de eczemă alternează cu perioadele de remisie

Părerea medicului dermatolog
Dr. Isabelle Baratte, Medic dermatolog colaborator la Hospices Civils de Lyon

„La cabinet, avem des cazuri de copii atopici aflați la debutul bolii. Părinților li se prezintă situația și li se explică metodele de întreținere și de tratare a puseurilor. Zilnic, se face baie la 32-33°C și se hidratează pielea pentru a se restabili bariera cutanată. În faza de criză, dermocorticoizii sunt indispensabili pentru reducerea inflamației, fără a ne teme de ei sau a le banaliza rolul. Este suficient respectarea tratamentului prescris. Este esențial să se evite scărpinarea care poate deteriora pielea, o poate subția, o poate „cartona” și provoca infecții. Dermocorticoizii asociați emolienților întrerup ciclul inflamației și al scărpinării, ajutând la restaurarea barierei cutanate.” 

Recomandarea noastră privind produsele

Gel spumant emolient care reface echilibrul lipidic

CorpFață

Emolient dermo-restructurant şi calmant pentru pielea atopică (sugari, copii, adulţi).

FațăCorp

Cazurile de dermatită atopică s-au triplat în ultimii 20 de ani(1). În medie, 15-30 % dintre nou-născuții din țările industrializate vor avea piele atopică(2). Dacă un părinte suferă de atopie, există peste 30 % risc pentru sugar să dobândească și el teren atopic. Atunci când ambii părinți suferă de această boală, riscul depășește 70 %(3).
 

1. Dermatite atopique : épidémiologie en France, définitions, histoire naturelle, association aux autres manifestations atopiques, scores de gravité, qualité de vie. E.Mahé. Ann Dermatol Veneorol. 2005 ; 132
2. Williams HC. Clinical practice. Atopic dermatitis. N. Engl. J ; Med 2005;352. 2314-2324
3. Dermatite atopique. S. A Büchner, Forum Med Suisse N°19, mai 2001

Rețineți

Senzația de mâncărime este intensă... Dar cum să gestionezi crizele și să eviți scărpinatul? Există diferite trucuri. Mai întâi, respectați prescripția medicală și asigurați o hidratare zilnică optimă a pielii. Verificați și tăiați unghiile copiilor mici. Bebelușilor le puteți pune mănuși fără degete care împiedică scărpinarea. Există pachete reci cu gel pentru calmarea mâncărimilor și role anti-scărpinare care se folosesc peste zonele iritate.

Există diferite tipuri de eczeme, dar manifestările lor sunt aceleași: o piele foarte uscată cu plăci roșii inflamatorii asociate cu mâncărimi.

  • Eczema atopică este generată de un defect al barierei cutanate și de proliferarea bacteriană (stafilococul auriu)
  • Eczema de contact este provocată de contactul cu o substanță alergenă sau iritantă (nichel, parfum, detergenți, conservanți…)
  • A nu se confunda cu eczema, mâncărimile winter itch au legătură cu sindromul de uscăciune intensă. Ele sunt provocate de condițiile climatice și primele semne apar odată cu venirea iernii.
     
Sondaj

Dvs. sau membrii familiei dvs. aveți piele atopică?

Sfaturi practice

 

 

 


Ritualul zilnic de îngrijire a pielii, utilizarea produselor adecvate de igienă și îngrijire, sfaturile expertilor. Descoperiți recomandările unui dermatolog pentru a transforma momentul de îngrijire a pielii copilului într-unul plăcut... Pe cuvânt de expert!

 
URMĂTOAREA ÎNTÂLNIRE

Bun venit
în Laponia!