Allez au contenu Allez à la navigation

Protejați-vă corpul de frig pe timpul iernii cu Atoderm
#SKINBODYGUARD
Îngrijiți-vă pielea și petreceți iarna în cele mai bune condiții cu ajutorul sfaturilor de la experții BIODERMA.
Parcurgeți etapele pentru a descoperi fiecare episod
  1. Noiembrie
  2. Decembrie
  3. Ianuarie
  4. Februarie
 
Episodul 7
Sportul și pielea

Chiar dacă este foarte frig, activităţile în aer liber sunt esenţiale în Laponia. Familia Rosemont va încerca deci activităţile sportive clasice în versiunea Marelui Nord: plimbarea cu sania trasă de câini şi reni, bobul electric, excursia pe rachete de zăpadă, spectacolul aurorelor boreale… O adevărată fericire pentru întreaga familie… Dar nu pentru piele!

Cum se petrece fenomenul în piele?

Dacă faci sport în condiţii de frig extrem trebuie să îți iei unele măsuri de precauție. Pielea din zonele expuse, mai ales cea de pe față, va fi supusă la o probă dificilă. Principalul risc este iritația cauzată de vântul puternic și de frig. Bariera cutanată este alterată, pielea își pierde lipidele, devine foarte roșie și se poate descuama. Simptomele seamănă perfect cu cele ale unei arsuri solare puternice. Deoarece radiația UV este prezentă, aceste simptome se pot cumula cu arsura solară. Astfel pielea de pe față trebuie totuși protejată cu o cremă cu factor de protecție solară.

Părerea dermatologului
Dr. Isabelle Baratte, Dermatolog colaborator la Hospices Civils de Lyon

„Atenție deoarece la munte, în timpul iernii, frigul și vântul ne pot atenua ușor alerta internă legată de arsura solară, deoarece nu simțim că pielea se arde.
Într-adevăr, iritația cauzată de vântul puternic și frig se poate cumula cu arsura solară, deoarece radiația UV este prezentă și este amplificată prin reflexie de zăpadă.
Este necesar aplicarea unei creme cu factor de protecție solară pe zonele expuse. Acest lucru este foarte important pentru copii, deoarece pielea lor este extrem de fragilă! Insist deci pe protejarea ochilor, reflexia razelor solare în zăpadă poate fi deosebit de periculoasă. Când se practică activități fizice, dacă ai îmbrăcămintea adecvată, transpiri și acest lucru este normal. Corpul își reglează temperatura internă. Pentru a se evita macerarea (responsabilă de iritații, pete roșii și care poate agrava orice eczemă) sunt recomandate hainele care permit circularea aerului și lasă pielea să respire. În fine, pentru a compensa această pierdere de apă, seara, după duș, pielea trebuie hidratată.

Recomandarea noastră privind produsele

Cremă pentru fotoprotecţie MAXimă care stimulează mecanismele de autoapărare proprii pielii

Față

Îngrijire zilnică hidratantă şi calmantă pentru buze

Buze

PIE (pierderea insesizabilă de apă) este un proces natural de evaporare a apei prin stratul cornos. Se știe că această pierdere variază în funcție de momentele zilei, în funcție de ritmurile cronobiologice descrise mai sus. Dar și PIE variază în funcție de anotimpuri: Iarna comparativ cu vara, PIE crește cu 30 % mai mult pe față și cu 10 % mai mult pe corp*. Deshidratarea se agravează și se reduce eficiența barierei cutanate.
 

* Gil Yosipovitch, Glen L. Xiong, Erhard Haus, Linda Sackett-Lundeen, Israel Ashkenazi, and Tel Aviv, Israel ; Department of Dermatology, UCSF Medical Center, San Francisco, California, USA, Department of Laboratory Medicine and Pathology, St. Paul Ramsey Medical Center, University of Minnesota, Minneapolis, Minnesota, USA.

Rețineți

Trebuie să vă pregătiți pentru activitățile fizice în condiții de frig! Mai mult ca niciodată este recomandat să purtați mai multe straturi de haine și să aveți grijă să păstrați calde extremitățile corpului.

  • Acoperiți cât de mult posibil fața, fruntea, gâtul, obrajii, urechile etc.
  • Atenție la cagula care poate ingheța din cauza umidității provocate de respirație…
  • Aplicați balsam de buze o dată la 2 ore.
  • O cremă pe bază de apă poate îngheța pe piele la o temperatură foarte joasă.
  • Aplicați o cremă nutritivă în strat gros seara pentru a preveni sau a calma iritațiile.

Chiar dacă este foarte frig, activitatea fizică provoacă transpirația: prin transpirație organismul își reglează temperatura. Această pierdere de apă nu are nicio legătură cu pierderea insesizabilă de apă (PIE), proces natural de evaporare a apei prin stratul cornos (vezi Episoadele 1). Pentru a compensa pierderile  cauzate de transpirație, beți apă înainte, în timpul și după activitățile sportive. Alegeți de asemenea textilele din materiale naturale pentru a limita transpirația, pentru a nu vă fi cald și a reduce riscurile de îmbolnăvire.

Sondaj

Aplicați sistematic o cremă cu factor de protecție solară în timpul iernii?

Ponturi și sfaturi practice
Magnific, transformarea apei în gheață!
 

Atunci cand nu se depune chiciura pe ferestre și doriți sa îi distrați pe cei mici, descoperiți o experiență chimică uimitoare: apa se transformă instantaneu în cristale de gheață. Care este secretul? Ea a fost încălzită înainte, apoi a fost saturată cu acetat de sodiu. După răcire, cel mai mic șoc sau vibrație provoacă cristalizarea!
Reacție amuzantă, având în vedere faptul că acetatul de sodiu este ingredientul principal al încălzitoarelor care se pun în mănuși pentru a încălzi mâinile!

 

 
Următoarea ÎNTÂLNIRE

Atenție, zone sensibile!