Normal hair and scalp

Avem între 100 000 și 150 000 de fire de păr prezente la nivelul scalpului, chiar până la 200 000 în cazul părului roșcat. Fiecare fir este format din rădăcina părului sau bulbul pilos și tijă, părul în sine.

Părul este construit în principal din keratină și melanină, pigmentul care îi conferă culoarea lui naturală. Creșterea părului este legată de multiplicarea celulelor din bulb, acestea sunt împinse în sus și formează tija.

Prin urmare, este foarte important ca scalpul, adică terenul în care este implantat bulbul, să fie sănătos și să asigure substanțele nutritive necesare vieții părului.  

3 faze se succedă în viață unui fir de păr:

Evolutia dermatitei atopice Pas 1
1/ faza anagen perioada de creștere a părului, care durează între 3-7 ani, creșterea este de aproximativ 2 milimetri pe săptămână. Rădăcina firului de păr produce tija de keratină, adică părul vizibil,
Evolutia dermatitei atopice Pas 2
2/ faza catagen perioadă scurtă - de 1 până la 2 săptămâni - când părul se oprește din creștere și moare,
Step 3
3/ faza telogen o perioadă de aproximativ 3 luni, când părul mort rămâne fixat la nivelul scalpului înainte de a cădea, acesta este și momentul în care celulele coboară înapoi la rădăcină pentru a începe un nou ciclu. Fiecare bulb poate produce între 20 și 25 de tije de păr de-a lungul vieții.

Deși efectele pot fi vizibile pe păr, totul se întâmplă la nivelul scalpului.

Multe persoane se plâng de usturime, mâncărimi, disconfort sau senzații de arsură și, eventual, roșeață. Printre factorii declanșatori pot fi: căldura, frigul, poluarea, emoțiile, aerul uscat sau umed, apa și șampoanele

 Iritarea scalpului corespunde unui dezechilibru cutanat legat de o succesiune de probleme fiziologice. 

Stresul, cum ar fi utilizarea unui șampon convențional, care conține agenți iritanți (tensioactivi din detergenți și alte ingrediente cu potențialul de a fi slab tolerate), este adesea sursa dezechilibrelor. Această agresiune a scalpului alterează filmul hidrolipidic și destabilizează bariera de protecție a pielii.

Rezultatul: apa se evaporă mai ușor, pielea se usucă și poate permite penetrarea iritanților, iar aceștia vor determina semne clinice de iritație, mâncărime, disconfort, senzație de "piele care ține".

Șuvițele de păr sunt grele, lipsite de volum și au un aspect general lucios, mai ales la rădăcină. În spatele acestor semne, există hiperseboreea ale cărei cauze pot fi diverse.

Excesul de sebum se acumulează pe rădăcinile care au un aspect murdar. Greu și aplatizat, firul de păr este presat în șuvițe mari (ca niște plăci) și, de multe ori, pare murdar, deoarece sebumul captează praful din aer, care aderă cu ușurință la fir.

Aceasta este situația opusă.

Părul este uscat, fragil, casant, cu vârfurile despicate, greu de descurcat și coafat.

Părul uscat este cauza unui scalp uscat. În această situație, vorbim de o lipsă a sebumului, care poate fi constitutivă în cazul unor persoanelor care au în mod natural o secreție redusă de sebum sau o lipsă de sebum dobândită, atunci când uscăciunea este cauzată de agresiunile externe: soare, vânt, poluare, apă de mare sau apă din piscină, periere și întinderea frecventă a părului, precum și vopsitul permanent ...
În toate cazurile, bariera pielii nu mai joacă rolul său, pierderea de apă se accelerează, iar părul devine uscat, fragil și aspru. În lipsă de hidratare, firele de păr sunt sensibile la electricitatea statică și devin dificil de coafat.
 

How can I keep my hair clean?

În toate aceste situații, părul trebuie spălat fără a agresa sau a elimina filmul hidrolipidic pentru a respecta fiziologia bulbului pilos.

Numai un șampon non-detergent poate păstra echilibrul biologic al părului, adică un șampon care nu conține agenți tensioactivi prea agresivi pentru firul de păr. Poluarea majoră, meseriile care implică purtarea de cască, practicarea intensivă a sportului obligă adesea la spălare zilnică. Tocmai de aceea este esențială alegerea unui șampon non-detergent veritabil. Este bine de știut că unele șampoane de tratament sunt non-detergent.

 

 

Cum putem recunoaște căderea anormală a părului?

Căderea a mai puțin de 100 de fire de păr pe zi este normală, deoarece aceasta este parte a ciclului de evoluție a părului.

Mai degrabă, ar trebui să fim preocupați de starea firelor de păr. În cazul în care căderea nu este una genetică (chelie), pierderea excesivă a părului este în mod frecvent legată de:

Pielea Atopica - Care sunt cauzele atopie?
O situație temporară: stres, oboseală, sarcină (postpartum), schimbarea de sezon (mai ales toamna), carențele alimentare (în special de fier, siliciu, vitaminele B, zinc, acizi grași esențiali, aminoacizi de sulf, oligoelemente), convalescență, probleme hormonale.
Pollution
Agresiunilor externe fizice (profesiile ""cu cască""), chimice (poluare, vopsire și aplicarea soluțiilor de coafare permanentă prea frecvente, uscarea părului cu aer prea cald, cosmetice agresive, în special pentru părul gras ...), infecțioase (micoze) sau parazitare (păduchi).

Toți acești factori vor avea un impact inevitabil asupra părului. În afară de cădere, aceștia poate avea ca rezultat părul mai fragil, părul tern și lipsit de viață sau părul gras și firele subțiri.


Folosirea unui supliment nutritiv poate avea ca rezultat stimularea, întărirea și îndesirea părului, acest supliment trebuie să conțină substanțe nutritive care stimulează producerea unei keratine de bună calitate, limitând hiperseboreea și favorizând creșterea părului. Acest supliment nutritiv poate ajuta, de asemenea, în lupta împotriva stresului responsabil pentru pierderea părului atunci când este bogat în magneziu.

Dacă te confrunți cu o pierdere semnificativă și prelungită a părului, ar trebui să ceri sfatul medicului dermatolog.

Woman taking medication

Sebumul problema nr 1 pentru pielea grasa sau cu tendinta acneica

Părul gras este, în principal, cauzat de creșterea secreției de sebum a glandelor sebacee de la nivelul scalpului. Numit "hiperseboree", acest fenomen nu este singurul responsabil pentru prezența părului gras,

ci acesta poate avea și alte surse:

 

  • Schimbările calitative de sebum, care devine mai fluid și, prin urmare, migrează mai rapid și ușor către firul de păr,
  • Formarea de săruri de calciu de la intrarea în contact a sebumului cu calciul din apa de la robinet, la momentul spălării. Aceste săruri au ca efect îngreunarea șuvițelor de păr și aspectul lucios.

Note

Trebuie remarcat faptul că spălarea prea frecventă cu șampoane detergent poate provoca hiperseboree de reacție. Într-adevăr, în lipsa sebumului, ca urmare a unei spălări agresive, glanda sebacee poate să "accelereze" și să secrete excesiv sebum, ceea ce face părul și scalpul să fie chiar mai grase.

  • Alege un regim alimentar echilibrat, variat, sănătos și lejer, cu multe legume proaspete, fructe și cereale, și nu uita de alimentele bogate în acizi grași esențiali, amino-acizi de sulf, zinc și vitaminele B (pește, crustacee, ficat, ouă, nuci, iaurt ...).
  • Adoptă un stil de viață sănătos,"anti-stres". Fă-ți timp pentru relaxare, așa vei reduce tensiunile.
  • Corectează eventualele deficiențe prin furnizarea de elemente nutritive complementare.
Woman eating healthy food

1/ Se masează scalpul înainte de a aplica un șampon prin mișcări circulare ușoare dinspre gât spre creștetul capului. Această practică nu numai că ajută stimularea creșterii prin îmbunătățirea microcirculației sangvine, dar, de asemenea, optimizează acțiunea șampoanelor specifice.

2/ Folosește un șampon și hidratant adaptat pentru scalpul și părul tău. Dacă îți speli părul în fiecare zi, alege un șampon non-detergent pentru utilizare freceventă.

În cazul în care șamponul este unul de tratament, respectă rețeta de la medicul dermatolog sau sfatul farmacistului.

3/ Clătește bine părul cu apă caldă. Timpul de clătire ar trebui să fie întotdeauna mai mare decât timpul de spălare.

Bioderma - woman cleansing her back

  • Usucă părul cu grijă. Este de preferat să îl lași să se usuce în mod natural, în aer liber. Dacă trebuie să folosești un uscător, trebuie utilizată o treaptă de uscare cât mai blândă deoarece excesul de căldură agresează părul, stimulează secreția de transpirație și sebum și face părul să se electrizeze. Periază-ți părul ușor. Periajul ar trebui să fie blând, astfel încât să nu atace pielea capului și firul de păr. Periajul este esențial pentru că ajută la eliminarea murdăriei care îmbâcsește părul.
  • Este de preferat să alegi, piepteni și perii fabricate din materiale naturale, fără a uita să le cureți în mod regulat cu un șampon sau un săpun antiseptic.
Woman with hair in the wind