Pielea atopica , Dermatita atopica este o afectiune inflamatorie a pielii

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie a pielii caracterizată prin uscăciune cutanată severă și pete roșii acoperite adesea de vezicule mici ("bășicuțe") care provoacă mâncărime severă. 

O afecțiune benignă, non-contagioasă, dermatita atopică este o boală cronică, ce evoluează prin puseuri atopice

Aceste faze acute au un impact important asupra calității vieții și cauzează foarte adesea insomnie. De-a lungul timpului, terenul atopic poate avea și alte manifestări alergice, cum ar fi astmul, rinita sau conjunctivita alergică. Complicațiile sunt suprainfecțiile bacteriene sau virale (herpes). 

Pielea Atopica - Care sunt cauzele atopie?

Extrem de uscată, pielea devine mai permeabilă și nu mai îndeplinește rolul său de barieră împotriva agresiunilor externe și a alergenilor. Dar o piele uscată nu devin mereu atopică.

Atopia se dezvoltă pe un teren genetic favorabil.

Studiile anterioare au constatat că, dacă unul dintre părinți are pielea atopică, probabilitatea este de 30% ca și copilul să aibă aceeași caracteristică a pielii**.
În cazul în care ambii părinți sunt afectați, probabilitatea este de 70% **.

Pe lângă factorul genetic, pielea atopică este legată și de:

pielea atopică este, de asemenea, legată de o accelerare a ritmului sistemului imunitar
Sistemul imunitar Dincolo de factorul genetic, pielea atopică este, de asemenea, legată de o accelerare a ritmului sistemului imunitar, care funcționează într-un mod exagerat, creând inflamație. Permeabil, epidermul permite penetrarea alergenilor (acarieni, păr de animale, polenuri ...) și a anumitor bacterii (Stafilococul auriu), care provoacă reacții inflamatorii. Unii alergeni alimentari (lapte, ouă...), sunt, de asemenea, implicați la nivelul sistemului digestiv în declanșarea unor puseuri atopice. Alți factori, cum ar fi produsele chimice aplicate pe piele, căldura sau transpirația sunt surse de iritație, cauzând puseuri atopice.
Cauza Atopiei - Alergii la mancare
Alergiile alimentare laptele de vacă, ouăle etc. sunt, de asemenea, implicate în declanșarea anumitor puseuri atopice. Alți factori, cum ar fi produsele chimice aplicate pe piele, căldura sau transpirația, sunt iritanți care pot provoca aceste erupții.

Cu toate acestea, în marea majoritate a cazurilor, nu regăsim alergii alimentare la copiii atopici.


Alergiile alimentare se prezintă sub formă de simptome digestive sau semne pe piele și probleme de greutate.
 
** Dermatita atopică. SA Büchner. Forum Med Elveția Nr. 19, Mai 2001

Evolutia dermatitei atopice Pas 1

Faza I

Dermatita atopică debutează, de obicei, în a 2 și a 3 lună de viață prin apariția unor pete roșii localizate pe obraji, mâini și, mai târziu, pe zonele de flexură, pe coate și pe genunchi. Boala progresează în puseuri în perioada de la 1 până la 2 ani.

Pielea este uscată permanent, ceea ce provoacă mâncărime, fiind cauză a insomniei și afectând calitatea vieții.

Evolutia dermatitei atopice Pas 2

Faza II

După câțiva ani, unii copii pot dezvolta o altă manifestare a atopie, cum ar fi rinita și / sau astmul alergic. Se vorbește adesea de evoluție atopică, de multe ori legată de zgârieturile cauzate de scărpinat și puternica colonizare a pielii cu Stafilococul Auriu.
 
Astfel, în scopul de a preveni apariția și agravarea atopiei, comunitatea științifică recomandă în prezent o gestionare timpurie pentru a acționa chiar de la naștere, înainte de apariția pielii atopice la sugarii care nu prezintă încă simptome, dar au o predispoziție genetică (părinți atopici, frații atopici).

Pielea atopica. Cine poate fi afectat?
  • Persoanele care suferă de atopie au un teren genetic alergic (teren atopic), care se poate manifesta, de asemenea
  • la nivel respirator (astm), ORL (rinită alergică), ochi (conjunctivită alergică), digestiv (alergii alimentare)
  • Bebelușii și copiii sunt cel mai adesea afectați, de regulă între 3 luni și 5 ani, cu un vârf de 80% din cazuri ce apar înaintea vârstei de 1 an. Dar pielea atopică se poate manifesta și mai târziu, până la vârsta adultă.
  • Expert - Dr Michèle Sayag
    Dr Michèle Sayag, Allergist.

    Întrebarea unui internaut: Cum poate fi prevenită și tratată dermatita atopică?

    Prevenția se aplică pentru copiii „cu factor de risc”, și anume copiii cu cel puțin un părinte predispus la alergii. În aceste cazuri, de exemplu, știm că cel mai bine este să evitați contactul cu pisicile în primele câteva săptămâni de viață. În ceea ce privește tratamentul, puseurile de eczemă trebuie tratate cât mai devreme cu steroizi antiinflamatori topici. Modificările barierei cutanate trebuie tratate în fiecare zi cu un emolient.

    Dr Michèle Sayag, Allergist.
  • Expert - Dr Michèle Sayag
    Dr Michèle Sayag, Allergist.

    Întrebarea unui internaut: Poate apa pe care o folosesc pentru a-mi spăla copilul să-i înrăutățească atopia?

    Apa dură înrăutățește starea pielii uscate și, prin urmare, afectează bariera cutanată, ceea ce permite alergenilor din mediu să pătrundă în piele și să declanșeze eczema la copiii atopici.

    Dr Michèle Sayag, Allergist.
  • Expert - Dr Michèle Sayag
    Dr Michèle Sayag, Allergist.

    Întrebarea unui internaut: Sufar de alergii (eczeme, zona zoster). Prin urmare, fiica mea va fi mai predispusă la dezvoltarea acestor probleme ale pielii?

    Zona zoster nu este o alergie, ci o infecție virală. Cu toate acestea, dacă suferiți de reacții alergice atopice, este mai probabil ca fiica dumneavoastră să sufere de dermatită atopică.

    Dr Michèle Sayag, Allergist.

Înțelegerea caracterului evolutiv al pielii atopice a schimbat și a creat două obiective-cheie care trebuie să determine consultarea medicului dermatolog.

 

DIAGNOSTICARE

 

Ce strategie trebuie adoptată ținând cont că este o afecțiune progresivă? Soluția este oprirea evoluției și acționarea cât mai curând posibil, în etapa de xeroză pre-atopică la sugarii cu risc: cei a căror piele este foarte uscată, albicioasă, aspră, și cei ai căror părinții sau frații au piele atopică.

Doctor dermatolog

Ce putem face? Trebuie intervenit cât mai curând posibil, cât mai precis posibil, deoarece fiecare puseu inflamator al dermatitei atopice cauzează noi recidive.

Este esențial să se trateze fiecare puseu în mod eficient, limitând recurența leziunilor și reducând durata de evoluție a bolii.

Tratamentul medicamentos al puseurilor atopice se bazează, în principal, pe corticosteroizi topici (sau dermocorticoizi). Aceștia permit dispariția leziunilor inflamatorii și ameliorarea rapidă a pruritului. O recidivă a leziunilor la întreruperea bruscă a tratamentului este de așteptat. Cantitatea aplicată de corticosteroizi topici depinde de suprafața care trebuie tratată și de vârsta pacientului. Cantitatea folosită pentru o anumită perioadă de timp determinată este cuantificată de către medic.

Trebuie evitată aplicarea pe față, iar la sugari pe zona acoperită de scutec.


În a doua linie de tratament și numai la copiii de peste 1 an, imunosupresoarele pot fi utilizate în caz de eșec al dermocorticoizilor. Alte tratamente pot fi luate în considerare doar la adulți sau adolescenți.

Schimbarea regimului alimentar este justificată doar după confirmarea medicală a existenței unei alergii alimentare (testare a alergiilor alimentare în mediu specializat)

Dermatita Atopica - Scarpinat. Atoderm Intensive Gel-cremă și în îngrijirea pielii atopice

Trebuie respectate toate sfaturile medicului dermatolog. De asemenea, trebuie luate următoarele măsuri de precauție:

  • Se vor evita alergenii susceptibili de a induce o reacție inflamatorie acută: acarienii, polenurile, părul de animale și penele, dar, de asemenea, și expunerea la tutun pentru că este iritant.
  • Trebuie evitată diversificarea alimentară timpurie la sugari. Trebuie urmat sfatul medicului pediatru sau al medicului de familie.
  • Sunt de preferat hainele de bumbac. Trebuie evitate lână și țesăturile sintetice care pot irita pielea.
  • Trebuie avută grijă să nu fie folosit prea mult detergent pentru rufe. Supradozajul poate fragiliza pielea.
  • Este recomandată călcarea hainele sau uscarea în uscătorul de rufe, hainele vor fi mai puțin aspre și vor fi mai ușor de purtat.
  • Trebuie verificată temperatura din casă, să nu fie prea ridicată (19-20° C) și trebuie evitat ca aerul să fie prea uscat. Camerele trebuie aerisite în fiecare zi, atât vara, cât și iarnă.
  • Trebuie reglată umezeala aerului din dormitor în mod regulat sau, mai simplu, se poate întinde pe timp de noapte un prosop umed pe calorifer.
  • Nu există nicio restricție privind sportul, cu excepția cazului în care transpirația sporește senzația de mâncărime.

  • Trebuie aplicat în strat generos, de 1-2 ori pe zi, o cremă cu o toleranță foarte înaltă, care favorizează reconstrucția barierei cutanate, restabilește suplețea și catifelarea la nivelul pielii reducând, în același timp, hiperreactivitatea.
  • În timpul puseurilor atopice, trebuie utilizată de 1-2 ori pe zi o cremă hidratantă ultra-grasă, care calmează senzația de mâncărime și reduce răspunsul inflamator pe tot corpul în afara leziunilor atopice.
Dermatita Atopica sau Eczema Atopica - Bebelusi

  • Trebuie aplicat în strat generos, de 1-2 ori pe zi, o cremă cu o toleranță foarte înaltă, care favorizează reconstrucția barierei cutanate, restabilește suplețea și catifelarea la nivelul pielii reducând, în același timp, hiperreactivitatea.
  • În timpul puseurilor atopice, trebuie utilizată de 1-2 ori pe zi o cremă hidratantă ultra-grasă, care calmează senzația de mâncărime și reduce răspunsul inflamator pe tot corpul în afara leziunilor atopice.
     
Crema Hidratanta Piele Atopica