Piele uscata

Pielea uscată este definită în primul rând prin senzații. Persoana simte pielea uscată, deoarece simte disconfort, are senzație de "piele care ține", eventual, pielea este aspră, iar aplicarea unui produs adaptat poate să aducă o ameliorarea.

Simptomele pot fi însoțite de mâncărimi și senzații de arsură. Medicul va considera că pielea este uscată (de asemenea, stare cunoscută sub numele de xeroză) pe baza unor criterii obiective: un aspect tern, semne clinice specifice de descuamare a epidermului, fisuri, uneori inflamație și pierderea elasticității. Neregularitățile suprafeței pielii sunt chiar mai important când pielea este uscată.

Piele uscată reprezintă un teren predispus pentru apariția eczemelor, mai ales sub formă de eczematide acromiante (plăci scuamoase). Acestea apar spontan pe obrajii și pe brațele copiilor a căror piele este uscată la nivel constitutiv (pe fondul unei dermatite atopice).

 Pot fi distinse mai multe etape privind această afecțiune:

 

Piele uscata
Piele uscată disconfort trecător, o ușoară senzație de "piele care ține", descuamare ușoară,
Piele foarte uscată
Piele foarte uscată disconfort persistent și o senzație puternică de "piele care ține", descuamare intensivă, fisuri, crăpături,
Scratching - Eczema - piele aspră și rugoasă (plăci scuamoase), iritație ușoară
Xeroza pre-atopică piele aspră și rugoasă (plăci scuamoase), iritație ușoară

Pielea sănătoasă este în mod natural protejată la suprafață de filmul hidrolipidic format în principal din apă și lipide (sebum).

Impermeabil, acesta protejează pielea de agresiunile externe și previne pierderea de apă. În cazul în care în stratul superior al pielii apare un dezechilibu în apă și grăsimi, acesta nu mai poate juca eficient rolul de barieră și devine inconfortabil în grade diferite, așa cum am explicat mai sus.

Spre deosebire de pielea deshidratată, pielea uscată sau foarte uscată este, în general, o afecțiune cronică din cauza unei disfuncții de ordin genetic, aceasta reprezintă un tip de piele, așa cum este și pielea grasă, mixtă ... 

Dar dincolo de această uscăciune înnăscută (sau constitutivă), există, de asemenea, stadii de uscăciune cutanată 

Water drops
Pollution
factorii externi climatici, de mediu
Microbiomy
cauzate de patologii ale pielii (dermatită atopică, psoriazis), cauzate de patologii generale (tiroidă, diabet, carențe nutriționale. etc.)
Pills
tratament medicamentos

Piele uscata

1 / Pielea uscată sau foarte uscată

Reprezintă un anumit tip de piele. Este o condiție permanentă, marcată de uscăciune pe întreaga față și pe corp, cauzată de o perturbare a funcției de barieră a pielii. Subțire, cu porii strânși și cu roșeață, pielea duce lipsă de apă și de lipide.

Piele deshidratata

2/ Fenomenul pielii deshidratate

Poate afecta toate tipurile de piele la un moment dat pe durata vieții. Este un fenomen reversibil și temporar, caracterizat prin senzație de "piele care ține" localizată și ocazională, din cauza fixării deficitare și a pierderii de apă. Cu senzație de disconfort, aspră, uneori cu scuame, pielea duce lipsă doar de apă.

Piele uscata. Cine poate fi afectat

Anumite persoane se nasc cu pielea uscată, ceea ce face parte din patrimoniul genetic al acestora. Trebuie să înțelegem, de asemenea, că în funcție de vârstă, pielea se schimbă: aceasta este mai uscată la copii (cu excepția nou-născuților, dar pierderea de apă este mai importantă la această vârstă), aceasta devine mai grasă în adolescență, redevine mai uscată la vârsta adultă (glandele sebacee și glandele sudoripare devin mai puțin funcționale).

Îmbătrânirea naturală a pielii cauzează o subțiere a epidermului prin scăderea reînnoirii celulare, iar stratul cornos se îngroașă. 

Disconfortul persistent ar trebui să determine solicitarea sfatului medicului dermatolog, care va diagnostica pielea uscată sau pielea deshidratată

În cazul în care pielea devine uscată în mod vizibil și brutal, ar trebui determinat factorul declanșator:

  • o schimbare în mediul înconjurător (lucrul într-o atmosferă diferită, activități care determină uscarea pielii, cum ar fi înotul în piscină, un săpun sau un gel de duș agresiv utilizat după activitatea sportivă),
  •  o boală internă, tratamentul medicamentos (anti-colesterol ...).

În cazul în care există un factor responsabil, acesta trebuie să fie evitat pe cât mai mult posibil.

 

Bioderma - dermatological expert

Pe lângă disconfort, pielea uscată permite penetrarea iritanților sau a agenților alergeni. De asemenea, permite dezvoltarea și menținerea anumitor boli (eczeme, psoriazis).

 În acest sens, aceasta necesită să fie rehidratată.

  1. În primul rând, este necesar aportul de lichide suficiente. Trebuie să asiguri aportul de apă necesar și să bei cel puțin 1,5 litri de apă în fiecare zi (cu excepția contraindicației medicale).
  2. Pe de altă parte, în toate cazurile, trebuie alese produse non-agresive de igienă și de îngrijire a pielii: produse de igienă fără detergenți și, dacă este nevoie, ultra-grase; produse de rehidratare (în funcție de zona afectată și de gradul de uscăciune, pot fi sub formă de  cremă, balsam, ulei).
  3. Evită camerele supraîncălzite sau climatizarea din apartamente.
Piele uscata - Hidratare

Fața trebuie spălată de 1-2 ori pe zi cu un produs de curățare delicat, care nu alterează bariera cutanată.
Și trebuie uscată cu atenție prin tamponare, fără frecare.

Fața trebuie spălată de 1-2 ori pe zi cu un produs de curățare delicat,

Dimineața și seara, după spălare, se aplică în mod delicat o îngrijire hidratantă și emolientă pentru a calma senzația de "piele care ține" și pentru a proteja pielea de agresiunile externe. Alege pentru hidratarea feței și a corpului o îngrijire adecvată.

Ingrijire hidratanta pentru pielea uscata