Damaged skin - Scars

Pielea izolează și protejează organismul de mediul extern. Când pielea este rănită, organismul activează automat un fenomen biologic natural: vindecarea.


Este un proces de restaurare complex în timpul căruia organismul trebuie să oprească sângerarea și să protejeze, să curețe și să închidă rana. Țesutul rănit trebuie reconstruit pentru a se asemăna cât mai mult cu țesutul inițial.

Evolutia dermatitei atopice Pas 1

Etapa 1: primară (timp de 2 până la 4 zile)

În primul rând, se va forma un cheag de sânge care, în parte, va opri sângerarea. Apoi, foarte repede, organismul se va organiza pentru a lupta împotriva infecției și, prin urmare, se va apăra împotriva microbilor și a corpurilor străine. Țesuturile deteriorate sunt distruse prin celule speciale care le absorb. Capilarele sanguine sunt mai permeabile, favorizează trecerea plasmei din sânge și a celulelor sistemului imunitar, cum ar fi anticorpii, spre zona traumatizată.

Evolutia dermatitei atopice Pas 2

Etapa 2: reparatorie (din ziua a 10-a până în ziua 15)


Micile vase de sânge care au fost lezate în timpul traumei pielii se vor reface treptat. Organismul începe să umple pierderea de substanță cu un țesut nou prin sinteza fibrelor de colagen prin fibroblaști.
Epiteliul este plasat în acest loc: este vorba de stratul cel mai superficial al pielii. În același timp, rana se va contracta permițând apropierea marginilor plăgii până la închidere totală. Numeroase celule și molecule intră în acțiune. Această etapă este importantă pentru a preveni prejudiciile estetice, dar trebuie să știm că cicatrizarea nu se întâmplă la fel pentru toți. Cu cât pielea este mai brună, iar persoana mai tânără, există riscul de cicatrizare inestetică. În plus, anumite zone ale corpului se vindecă mai greu. Acesta este cazul toracelui, zonei sternului, spatelui și articulațiilor.
 

Step 3

Etapa 3: maturarea (de la 2 luni până la 2 ani)

În timpul acestei etape, fibrele de colagen și elastină vor fi mai dense și vor crește pentru a structura pielea. Rețeaua vasculară, de asemenea, se va organiza pentru a reveni la "normal". Astfel, rezistența pielii și, de asemenea, elasticitatea acesteia vor crește pentru ca pielea să fie mai fermă. Zona cicatrizată rămâne fragilă timp de 2 ani, până când pielea își recapătă echilibrul.

Leziunile pot fi clasificate în funcție de caracteristicile biologice și clinice: nevoia de hidratare/hrănire și nevoia de ocluzie, astfel, există 3 familii de leziuni:

Care sunt diferitele tipuri de leziuni?

Leziunile cu exudat: leziuni predispuse la macerare, care necesită uscare cu o îngrijire non-ocluzivă, ce permite circulația aerului 

  • Eritemul fesier,
  • Macerarea de la nivelul pliurilor,
  • Varicela care prezintă leziuni cu exudat,
  • Veziculele.

Leziuni fără exudat: leziuni superficiale spre medii, care au nevoie de hidratare cu o îngrijire semi-ocluzivă, care permite pielii să respire

  • După o intervenție chirurgicală (cu copci)
  • Tăieturi, zgârieturi ale vieții de zi cu zi, după uscarea plăgii,
  • Varicelă în faza de vindecare
  • Ca urmare a unei intervenții estetice: peeling, laser, epilare definitivă, tatuare, îndepărtarea tatuajelor...
  • Eritem fesier fără exudat,
  • Radioterapie. 

Leziuni fără exudat: medii până la leziuni majore, care necesită o hidratare reparatoare cu un produs de îngrijire ocluzivă care creează o barieră

  • Crăpături, cruste, inflamații ale pielii ...
  • Arsuri,
  • Excoriații,
  • Abraziune cu laser.

Pielea Atopica - Care sunt cauzele atopie?

 

În primul rând, este esențial să se ia în considerare localizarea cicatricei. Unele zone ale corpului se vindecă mai greu decât altele.


Astfel, o rană situată pe spate sau piept prezintă riscul distanțării marginilor cicatricei, cu un risc crescut de cicatrice hipertrofică sau cheloidă.
Rănile de la nivelul genunchilor și gleznelor necesită mai mult timp pentru a se vindeca.

Este esențial să se urmărească cu atenție evoluția și să fie aplicată o îngrijire în mod regulat pentru ca vindecarea să se facă în mod corespunzător.
Fondul genetic joacă un rol foarte important. Întotdeauna trebuie verificat modul în care au evoluat cicatricile anterioare pentru a evalua riscul de vindecare deficitară. Într-adevăr, nu trebuie să uităm că procesul nu s-a încheiat atunci când cicatricea este închisă. Cicatrizarea se măsoară în luni și variază de la un individ la altul.

 

Hour

Odată ce s-a închis cicatricea, trebuie luate anumite măsuri de precauție pe durata câtorva luni. În funcție de zona corpului unde cicatricea este plasată, trebuie să ai grijă să nu se aplice o presiune excesivă pe rană (de exemplu, nu transporta lucruri grele când cicatricile sunt pe spate) din cauza riscului de lărgire a marginilor (cunoscută și ca lipsa de unitate a suturii).

Cicatricea trebuie să evolueze cât mai natural posibil, dar unele produse pot reduce crustele, mâncărimea sau durerea care afectează calitatea vindecării.

Sun

În cele din urmă, este esențial să se asigure o protecție optimă la soare, cu un indice ridicat și o aplicare regulată pentru a obține o persistență bună a protecției UV. Într-adevăr, pielea lezată expusă la radiațiile UV prezintă risc ridicat de hiperpigmentare post-cicatrizare. Protecția nu ar trebui să fie aplicată numai vara, deoarece razele UV sunt prezente pe tot parcursul anului, chiar și prin nori, geamuri, în mașină... Riscul de hiperpigmentare rămâne real timp de 6 luni și poate dura până la 2 ani. Numai medicul poate estima dacă riscul a trecut.

Zona lezată trebuie protejată urmând sfatul medicului. În cazul în care este doar o leziune minoră, pentru care nu a fost cerut sfatul medicului, trebuie dezinfectată mai întâi rana înainte de a alege o îngrijire adecvată pentru tipul leziunii. Nu ezita să ceri sfatul farmacistului.

Dacă zona afectată este expusă la lumina solară, aceasta trebuie protejată de radiațiile UV cu o cremă de fotoprotecție până la vindecarea completă pentru a preveni hiperpigmentarea care poate forma o pată permanentă.

Weakened skin

Ce trebuie să faci?

RUTINA ZILNICĂ

Zona lezată trebuie protejată urmând sfatul medicului. În cazul în care este doar o leziune minoră, pentru care nu a fost cerut sfatul medicului, trebuie dezinfectată mai întâi rana înainte de a alege o îngrijire adecvată pentru tipul leziunii.

Nu ezita să ceri sfatul farmacistului. Dacă zona afectată este expusă la lumina solară, aceasta trebuie protejată de radiațiile UV cu o cremă de fotoprotecție până la vindecarea completă pentru a preveni hiperpigmentarea care poate forma o pată permanentă.

IGIENĂ

Este important ca toate rănile să fie curățate și dezinfectate înainte de orice tratament.

ÎNGRIJIRE

Cele 3 tipuri principale de leziuni identificate anterior necesită îngrijire diferită, capabilă să ofere un mediu propice pentru repararea cutanată, dar, de asemenea, creată pentru a îndeplini nevoile specifice de bază: să oprească secrețiile, să hidrateze, să hrănească...
Alege îngrijirea reparatorie care conține ingrediente calmante pentru a combate senzația de disconfort și mâncărime, frecvente în faza de vindecare.

Acestea trebuie să aibă, de asemenea, ingrediente active antibacteriene, care să oprească eventuala proliferare bacteriană. Toate aceste tratamente sunt create pentru leziuni minore sau pentru a ajuta și pentru a optimiza procesul de vindecare în cazul în care tratamentul prescris de medic este finalizat.

Range Cicabio

Îngrijirea pielii

Piele lezată

Gama Cicabio

Range Cicabio

Pielea poate fi lezată sau iritată ca urmare a unor agresiuni.

Soluția BIODERMA: Cicabio, o gamă completă de produse pentru reconstrucția pielii (față și corp): creme reparatoare (cu sau fără SPF), loțiuni pentru uscarea exudatului... Alege cea mai potrivită soluție pentru a calma și îngriji pielea lezată.