Bioderma - Woman protecting from the sun

Acestea sunt aspectele pozitive. Dar reversul monedei este dur: expunerea fără protecție la radiațiile solare are multe efecte dăunătoare pentru pielea ta și pentru sănătate în general.

O atitudine responsabilă necesită o protecție solară eficientă aleasă în funcție de intensitatea radiației și de tipul tău de piele.

Pielea copiilor are nevoie de protecție specifică, la fel ca pielea iritată, sensibilă sau rănită ale cărei semne pot deveni mai pigmentate la soare.

Cum se manifestă radiația solară?

Soarele emite un număr infinit de raze de lumină ce au diferite lungimi de undă, de la cele mai scurte, până la cele mai lungi, putem distinge: razele cosmice, razele gamma, razele X, ultravioletele (UV) constând în UVC, UVB și UVA, radiațiile vizibile, radiațiile infraroșii (IR) și undele radio.

Partea cea mai periculoasă a radiației solare este filtrată de atmosferă. Două treimi din această radiație nu ajung pe Pământ. Razele cosmice, razele gamma, razele X și UVC sunt incompatibile cu viața, dar nu ajung pe suprafața Pământului. Radiația care ajunge la noi (UVB, UVA, radiațiile vizibile și infraroșiile) ne influențează organismul. Radiațiile infraroșii generează căldură, acestea sunt cele care provoacă senzația de căldură pe piele. Spre deosebire de acestea, radiațiile UVB și UVA sunt invizibile și reci, dar au o acțiune biologică semnificativă.

De ce este necesară protecție solară?

Radiația solară are efecte distructive asupra pielii, iar acestea variază de la eritem solar (arsuri solare) până la îmbătrânirea cutanată accelerată și cancerul de piele. Expunerea la soare este cauza principală a cancerului de piele, cea mai gravă consecință a expunerii. Dar trebuie să luăm în considerare, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral cauzat de căldură, insolație, fotosensibilizare, oftalmie și alergie la soare ...

  • Până la 85% din razele UVB sunt oprite de epiderm, doar 15% ajung la nivelul dermului.

 Valoarea lor depinde de anotimp, altitudine și ora din zi când ne expunem. Razele UVB provoacă bronzarea și arsurile solare, care reprezintă un semnal de alarmă naturală ce indică un exces UVB. Efectul major al UVB pe termen lung este efectul cancerigen.

 

  • Razele UVA pătrund adânc în piele, până la 50% din UVA ajung la nivelul dermului.

Ele sunt prezente pe tot parcursul anului, trec prin nori și geamuri. Acestea sunt responsabile de îmbătrânirea pielii (fotoîmbătrânire) și induc formarea radicalilor liberi care atacă structurile celulare și ADN-ul. Acestea au un efect cancerigen, dar într-o măsură mai mică decât razele UVB.

Sunbrun skin graphic

 Radiațiile UV depind de suprafața pământului, care le va reflecta mai mult sau mai puțin:

  • zăpada reflectă aproximativ 80% din radiațiile UV, nisipul reflectă 15%, iar apă 25%
  • La 40 de cm adâncime sub apă, expunerea la radiații UV este de aproximativ 40% din cea de la suprafață!

Radiațiile UVA și UVB sunt responsabile pentru cancerele cutanate deoarece acestea slăbesc sistemul imunitar de apărare a pielii cauzând stres oxidativ semnificativ și generând deteriorarea ADN-ului, ceea ce poate provoca apariția celulelor canceroase.

Fiecare tip de piele reacționează diferit la razele soarelui pentru că fiecare individ are propria sensibilitate, caracterizată prin fototipul său. Fototipul este calitatea răspunsului unei persoane la acțiunea razelor solare. Există 6 fototipuri determinate în funcție de ten, culoarea părului, prezența sau absența pistruilor, predispoziția unei persoane de a fi victimă a arsurilor solare sau, dimpotrivă, capacitatea de a declanșa bronzarea.
 

  1. Fototipul I: piele foarte albă (pistruiată), se arde întotdeauna, niciodată nu se bronzează, este plină de pistrui.
  2. Fototipul II: piele albă, se arde întotdeauna, poate dobândi un ușor bronz, prezintă mulți pistrui.
  3. Fototipul III: piele albă spre brună, se arde frecvent, întotdeauna se bronzează (un bronz cafeniu deschis spre mediu), poate prezenta uneori și pistrui.
  4. Fototipul IV: piele brună, se arde rar, întotdeauna se bronzează (bronz cafeniu), fără pistrui.
  5. Fototipul V: pielea măslinie, nu se arde niciodată, se bronzează mereu (bronz foarte puternic), fără pistrui.
  6. Fototipul VI: piele neagră, nu se arde niciodată, nu prezintă pistrui.

 
Cu cât fototipul este mai deschis (fototipul III, și în mod special I și II), cu atât mai mult trebuie să folosești o protecție solară înaltă.

Your skin - hands skin colors

Cum apare bronzul?

Declanșat în primul rând de radiațiile UVB, provenite în mod natural de la soare, bronzul este un răspuns adaptativ, de apărare a pielii împotriva agresiunii soarelui, dar nu și un scut invincibil. Pielea bronzată protejează adesea împotriva arsurilor solare, dar nu trebuie să ne expunem fără moderație pentru că aceste tipuri de expuneri sunt responsabile pentru efectele pe termen lung (în special, cancerul de piele).


Expunerea solară activează melanocitele, care produc melanină pentru a se apăra de agresiune. Melanina migrează la suprafața pielii. Între timp, pielea se îngroașă (crește grosimea stratului cornos), oferind un efect protector în plus față de cel oferit de pigmentare. Atenție, radiațiile UVA cauzează o pigmentare imediată, care durează doar câteva ore, nu este bronz, ci o oxidare, vizibilă imediat după expunerea la soare. Radiațiile UVB sunt singurele responsabile pentru ""adevăratul"" bronz, care începe după 2-3 zile de expunere și atinge un maxim după 3 săptămâni de expunere solară.

Produsele de fotoprotecție au misiunea de a filtra atât radiațiile UVB, cât și pe cele UVA, oferind un bun echilibru între cele două. Capacitatea lor de filtrare este definită printr-un factor de protecție, SPF (factor de protecție solară). Indicele SPF trebuie să fie ales în funcție de tipul de piele și de intensitatea radiației solare (mare, munte ...).
. SPF 6 = protecție foarte redusă
. SPF 15 = protecție medie
. SPF 30 = protecție înaltă
. SPF 50 = protecție foarte înaltă
 
Trebuie să alegem, de asemenea, textura produsului care ne place și care favorizează o mai bună regularitate în aplicare, deoarece este nevoie să fie reaplicat la fiecare 2 ore pentru a asigura o eficiență corespunzătoare. În cele din urmă, anumite formule sunt rezistente la apă sau pot să accelereze bronzul pentru a reduce timpul de expunere.
 

Skin graphic - sun protection

Ce consecințe are soarele asupra îmbătrânirii cutanate?

Potrivit experților*, 80% din îmbătrânirea facială este cauzată de expunerea la soare! Îmbătrânirea cauzată de expunerea la soare este numită heliodermie: ea se manifestă prin riduri adânci, pete pigmentare și telangiectazie, dilatarea vizibilă a capilarelor sub piele. Acest tip de îmbătrânire accelerată poate afecta toate zonele expuse frecvent, cum ar fi fața, dosul palmelor, antebrațele, decolteul...

Radiațiile UVB și UVA afectează grav celulele pielii, distrug colagenul și elastina, fiind cauza dezvoltării tumorilor canceroase. Toate aceste motive justifică o atitudine preventivă în ceea ce privește expunerea la soare și folosirea fotoprotecției la fiecare expunere.
 
 

* GilchrestB A și alții, Efectul îmbătrânirii cronologice și fotoîmbătrânirea: O prezentare generală, J. Am Acad Dermatol 1989; 21 (3 Pt 2): 610-3

Hour
  • Trebuie evitate fazele de expunere când lumina soarelui este cea mai intensă. Cu cât soarele este mai sus pe cer, cu atât radiațiile ultraviolete sunt mai importante. În timpul verii, în Europa occidentală, această fază este situată în intervalul orar 11am și 16pm.
  • Mai mult, nu este recomandabil să stai pe plajă toată ziua.
  • Folosește ochelari de soare protectori, cu indice UV puternic, o pălărie cu boruri ample, haine largi și, dacă este posibil, lungi (tricou cu mânecă lungă și bermude sau pantaloni). Ține minte că hainele, mai ales închise la culoare, rămân cea mai eficientă protecție!
Pielea Atopica - Care sunt cauzele atopie?
  • Nu te baza pe impresiile sau senzațiile tale. Având în vedere că radiațiile infraroșii sunt cele care provoacă senzația de căldură, și nu cele UV, este foarte posibil să devii victima arsurilor solare, fără să fi avut sentimentul că te expui imprudent (cum ar fi atunci când ești pe o barcă sau atunci când cerul de vară este acoperit de nori).
  • Vremea înnorată nu trebuie să ne facă mai puțin vigilenți față de expunerea la soare. Într-adevăr, norii lasă să treacă mai multă radiație UV decât lumină vizibilă și radiații infraroșii. Astfel, temperatura și luminozitatea se pot diminua, dar fără ca riscurile legate de radiațiile ultraviolete să fie și ele reduse.
Sun
  •  La munte există un pericol chiar și atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. Într-adevăr, scutul format de atmosferă scade din cauza altitudinii, de aceea soarele este mai agresiv (cantitatea de UVB primită de piele crește cu 4%, în trepte de câte 300 de metri). În plus, reflexia pe zăpadă crește în mod considerabil radiațiile ultraviolete ce ajung la nivelul pielii (zăpada poate reflecta 80% din razele UV ce ajung pe suprafața sa).
  • Preferă umbra în locul soarelui, dar ține minte că nici umbra nu reprezintă o protecție invincibilă. Într-adevăr, umbra protejează împotriva razelor solare directe, dar nu și de radiația solară reflectată de sol (iarba reflectă 3% din razele UV, nisipul între 5 și 25%, zăpadă de la 30 până la 80%, apa între 5 și 90%) și să nu uităm de radiația solară transmisă de particulele aflate în suspensie în atmosferă (la prânz, între 30 și 50% din razele UV sunt datorate radiației împrăștiate de moleculele de aer).
  • Ferește-te de vânt și apă, acestea suprimă semnalele de avertizare create de radiațiile infraroșii pentru că diminuează senzația de căldură, însă radiațiile UV sunt încă acolo!
Seasons
  • În cazul în care temperaturile sunt ridicate, ai grijă de copilul tău să fie protejat atât de insolații, cât și de arsurile solare.                                    Dacă este foarte cald, nu uita să bei lichide în mod regulat.
  • Nu sta mai mult timp în soare, sub pretextul că ai aplicat un indice ridicat de protecție solară. Scopul acestor produse nu este de a crește numărul orelor de expunere, ci de a reduce riscurile în timpul expunerii.
Pills

Nu te expune după aplicarea de parfum sau când iei anumite medicamente fără să consulți în prealabil medicul sau farmacistul.