Folosirea dezinfectanților pe bază de alcool, efectele lor și cum ne îngrijim corect mâinile

În contextul pandemiei actuale, spălatul și dezinfectatul frecvent al mâinilor a devenit o normă de rigoare deoarece mâinile pot răspândi virusul pe alte suprafețe și/sau îl pot duce la gura, nas sau ochii dacă sunt atinse cu mâinile murdare.

Experții OMS avertizează faptul că dezinfectarea mâinilor este una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva contaminării cu noul coronavirus. 

Dezinfectanții pe bază de alcool

Etanolul, isopropanolul și n-propanolul sunt cei mai utilizați alcooli, atât ca antiseptice, cât și ca dezinfectante. Spectrul lor antimicrobian este larg, acționează asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor, însă activitatea asupra sporilor este limitată.

Activitatea antimicrobiană a alcoolilor scade semnificativ în cazul utilizării soluțiilor cu concentrație sub 50%. Efectul este optim la concentrații cuprinse între 60% și 90%. Distrugerea microorganismelor apare datorită afectării în primul rând a proteinelor membranare și apoi a celor celulare. Etanolul 70% are activitate superioară izopropil alcoolului.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal­) ca măsură de prevenire a infecției cu noul coronavirus. Acesta este introdus în registrul național al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020.

Dezinfectarea corectă a mâinilor

După aplicarea dezinfectanților se recomandă:

  • Frecarea palmelor de 5 ori;
  • Frecarea palmei dreaptă peste spatele celei stângi de cel puţin 5 ori, apoi invers tot de 5 ori;
  • Frecarea mâinilor împreună palmă peste palmă cu degetele întrepătrunse, de 5 ori;
  • Frecarea spatelui degetelor, cu pumnul strâns, de palma opusă;
  • Prinderea degetului mare de la mâna dreaptă cu mâna stângă şi frecarea împreună de 5 ori, apoi invers tot de 5 ori;
  • Frecarea degetelor mâinii drepte de palma mâinii stângi de 5 ori, apoi invers tot de 5 ori;

Efectele dezinfectantelor pe baza de alcool asupra filmului hidrolipidic

Cantitatea crescută de alcool din dezinfectante poate compromite bariera naturală a pielii, ceea ce va duce la uscarea excesivă a mâinilor și apariția eczemelor de contact sau a dermatitei iritative

Folosirea dezinfectanților duce la uscarea mâinilor si îndepartarea filmului hidrolipidic de la suprafața pielii. Această manta ce acoperă tegumentul are un ph acid care îi conferă proprietăți bacteriostatice, fungistatice actionând ca o barieră naturală de apărare împotriva diverselor substanțe iritante. Astfel, prin rolul său împotriva noxelor chimice și microbilor, filmul hidrolipidic, realizează de fapt o protecție chimică și biologică.

Cum refacem filmul hidrolipidic?

Pentru a reface această bariera lipidică este esențial ca în timp ce dezinfectăm pielea să avem grijă și să o îngrijim corespunzător.

Există câteva măsuri simple prin care putem să prevenim sau să ameliorăm efectele dezinfectanților pe baza de alcool asupra tegumentului mâinilor:

  • Alegerea unei soluții dezinfectante pentru mâini care, pe lângă alcool să conțină și agenți care protejează pielea și unghiile, chiar și atunci când este utilizată frecvent;
  • Folosirea cremelor emoliente în detrimentul cremelor hidratante dacă nu este posbil aplicarea amândurora, întrucât crema emolientă, spre deosebire de cea hidratantă, nu numai că hidrateaza pielea ci și o înmoaie;
  • Evitarea cremelor care conțin alcool denaturant, parfum, extracte vegetale ne-necesare;
  • Utilizarea cremelor cu continut bogat în grăsimi, ceramide, panthenol;
  • Aplicarea cremelor de cel puțin 2 ori pe zi (dimineața si seara);
  • Dacă pielea este în continuare uscată, folosirea cremei de mai multe ori în timpul zilei, de preferat imediat după folosirea dezinfectanților;
  • Folosirea apei calde pentru spălarea mâinilor (nu rece sau fierbinte);

Astfel, în plină pandemie, este esențială folosirea cu responsabilitate a dezinfectanților pe bază de alcool, întrucât ne protejează în primul rând pe noi și apoi pe cei din jurul nostru.

Este indicată respectarea acestor reguli simple, iar în cazul în care vă confruntați cu diverse leziuni la nivelul pielii adresați-va medicului dermatolog.

Dr. Irina Daniela Ionele,

Dermatovenerologie