Allez au contenu Allez à la navigation

Piele deshidratată

Mai bine înțeleasă, mai bine îngrijită

Piele deshidratată
Share
Orice tip de piele (uscată, grasă sau mixtă) poate avea o problemă de deshidratare. Efectele sunt mai mult sau mai puțin vizibile, dar lipsa de apă se simte ca un disconfort la nivelul feței și pe tot corpul sau doar pe anumite părți ale corpului, mai ales după baie sau duș. Chiar dacă simptomele sunt similare, nu trebuie să confundăm pielea deshidratată cu pielea uscată. Acestea sunt două probleme cutanate diferite. Pentru mai multe informații despre pielea uscată sau foarte uscată, te rugăm să accesezi acest link.
 
Pe scurt
  1. Cum poate fi recunoscută o piele deshidratată?
  2. Care sunt cauzele deshidratării pielii?
  3. Cum se face reglarea funcționării apei în piele?
  4. Rolul de barieră al pielii și apa
  5. Cum se face diferența între pielea deshidratată și pielea uscată?
  6. Cine poate fi afectat?
Piele deshidratată

Cum poate fi recunoscută o piele deshidratată?

Deshidratarea pielii se manifestă printr-o pierdere a strălucirii naturale a pielii și a confortului, cu senzații mai mult sau mai puțin intense și persistente de piele "care ține", mai ales după spălare, aceasta prezintă, de asemenea, scuame. Deshidratarea este o stare neobișnuită și temporară, care nu este neapărat legată de un tip de piele "uscată". Astfel, chiar și tenul gras poate avea episoade de deshidratare.
 

Care sunt cauzele deshidratării pielii?

Apa, ca și aerul, este un element esențial vieții. La adulți, apa reprezintă aproximativ 65% din greutatea corporală totală. Astfel, corpul unei persoane cu o greutate de 70 kg conține aproximativ 49 de litri de apă, din care 15% sunt concentrați în piele. Rolul apei este fundamental. Un veritabil rezervor din care celelalte organe își procură apa, pielea permite schimbul cu exteriorul. Apa din derm se deplasează spre suprafață prin îmbibarea diferitelor straturi prin difuziune. Acest flux al apei se numește PIA (pierderea insesizabilă de apă). Stratul cornos (stratul superior al epidermului) este protejat în mod natural de un film hidrolipidic la suprafața sa, ceea ce încetinește acest proces de evaporare. În cazul modificării acestei bariere fiziologice, PIA se accelerează, iar pielea devine uscată. Apa din derm nu mai circulă până la epiderm, filmul hidrolipidic nu mai joacă rolul său esențial.
Numeroși factori pot determina deshidratarea:
. Factorii de mediu, cum ar fi frigul, iarna, vântul, poluarea, radiațiile UV...
. Factorii externi, cum ar fi tutunul sau alcoolul,
. Factori emoționali, stresul sau oboseala,
. Unele tratamente medicamentoase, anti-acnee sau anti-colesterol, de exemplu...
. Produsele cosmetice extrem de agresive, detergenții, produsele de curățare și uscare.
 

Cum se face reglarea funcționării apei în piele?

Pielea este foarte sensibilă la deficitul de apă, tocmai de aceea aceasta dispune de un mecanism de hidroreglare.
1) Hidroreglarea pielii
Pielea este alcătuită din apă până la 70% . Aproape 75% din aceasta este situată adânc în derm, acolo unde joacă un rol important în rezistența pielii. Hidratarea pielii rezultă din intervenția a două elemente: apă statică, fix, și apă dinamică, apă care circulă. Hidroreglarea permite echilibrul dintre aceste două componente apoase, singura garanție a integrității fizice și funcționale a pielii. Hidroreglarea implică trei factori principali: NMF (factorul natural de hidratare), lipidele din stratul cornos și aquaporinele.
2) Factorii de hidroreglare, NMF (factorul natural de hidratare)
Moleculele NMF sunt capabile să fixeze apa adânc în stratul cornos, se spune că sunt umectante. Cele mai cunoscute molecule NMF sunt ureea și acidul lactic. Și alte substanțe utilizate în produsele dermatocosmetice au aceleași proprietăți, în special, glicerina și xilitolul.
 

Rolul de barieră al pielii și apa

Stratul cornos este format din celule care nu au nuclee "cimentate", lipide numite lipide intercorneocitare. Cantitatea și calitatea acestor lipide fiind necesare pentru integritatea stratului cornos și, în concluzie, pentru funcția sa de "barieră". Când acestea lipsesc sau sunt deteriorate, coeziunea celulelor nu mai este asigurată. Acest lucru are ca rezultat apoi o creștere a fenomenului de evaporare numit, de asemenea, PIA (evaporare permanentă, ușoară și naturală prezentă în organism). O piele bine hidratată trebuie să fie în măsură să-și păstreze apa, de aici importanța lipidelor intercorneocitare.
 
Ce sunt aquaporinele?
Aquaporinele sunt canale în interiorul cărora apa circulă în epiderm. Aceste proteine ​​sunt produse de keratinocite (celule epidermice) și inserate în membrana lor pentru a permite trecerea moleculelor de apă. Această circulație este esențială pentru piele. Prin urmare, epidermul nu este vascularizat. Toate componentele necesare pentru viața celulară (minerale, vitamine, nutrienți ...), care sunt transportate de sânge la nivelul dermului, ajung la toate straturile superficiale ale pielii grație aquaporinelor. Fără aquaporine, epidermul nu ar putea să se "hrănească".
 

Cum se face diferența între pielea deshidratată și pielea uscată?

Pielea deshidratată reprezintă întotdeauna o condiție temporară și reversibilă, dacă este aplicată îngrijirea adecvată. Aceasta este o alterare a stratului superficial al epidermului, care este lipsit de apă. Această lipsă de hidratare perturbă funcția de barieră a pielii și provoacă disconfort. În schimb, pielea uscată sau foarte uscată reprezintă o stare permanentă, care definește un anumit tip de piele, lipsită atât de apă, cât și de lipide. Pentru a afla mai multe detalii despre pielea uscată și foarte uscată, click aici.
 

Cine poate fi afectat?

Toate tipurile de piele pot fi afectate de fenomenul de deshidratare, în anumite circumstanțe sau în anumite anotimpuri.