Allez au contenu Allez à la navigation

Dermatologie pediatrică

Cele mai frecvente întrebări

Dermatologie pediatrică
Share
Pentru mai multe informații despre pielea bebelușilor și copiilor, descoperă răspunsurile medicilor dermatologi și alergologi la întrebările adresate de către utilizatorii site-ului/pacienți cu ocazia chat-urile organizate de BIODERMA.
 
Petele scuamoase de pe față sunt zone de piele uscată și albă. Acestea necesită utilizarea unei creme hidratante, dar petele mai albe (depigmentare) vor dura câteva luni, în ciuda acestui tratament. Acestea sunt mai vizibile mai ales după perioada verii.
 
Spălarea bebelușului nu trebuie să fie prea frecventă. O dată pe zi - la nou-născuți, și o dată la fiecare 2 sau 3 zile - la sugari.
Nou-născutul este copilul cu vârsta de până la o lună, iar sugarul este copilul cu vârsta de peste o lună.
 
Dacă bebelușul are o piele normală, se pot bucura de baie cât timp temperatura apei îi permite, astfel încât să nu răcească. Spumantul de baie obișnuit poate fi iritant. Cu toate acestea, utilizarea unui produs adaptat, fără săpun, poate fi făcută fără probleme.
 
Pentru crustele de lapte (dermatita seboreică a sugarului) poți folosiți un șampon sau o loțiune care conține o concentrație scăzută de uree. Poți alege ABCDerm Babysquam, acesta este un tratament care elimină scuamele din dermatita seboreică a sugarului în timp ce protejează scalpul delicat al bebeluşilor. După aplicarea tratamentului, trebuie să îndepărtezi ușor crustele și, mai ales, să aplici tratamentul în mod regulat pentru a preveni formarea de noi cruste (de 1 sau 2 ori pe săptămână).
 
Trebuie să aplici un produs emulsie de ulei în apă sau o cremă special concepută pentru a proteja fundulețul copilului. Aceste probleme cutanate apar în special în timpul episoadelor de diaree. În cazul în care roșeața nu dispare după zece zile, cere sfatul medicului sau al farmacistului. Tratamentul preventiv cel mai eficient este adesea să schimbi copilul pentru a evita macerare. Se va evita folosirea scutecelor de bumbac pentru că agravează macerarea.
 
Înainte de a aplica o cremă, îți recomandăm utilizarea unui produs de igienă adaptat pentru pielea uscată, de asemenea, îți recomandăm să nu lași copilul în apă prea mult timp atunci când face baie și să nu folosești apă prea fierbinte, iar după baie să îi usuci pielea cât mai delicat, tamponînd cu prosopul. Iar crema hidratantă și restructurantă trebuie să fie aplicată pe piele, în mod ideal, de 2 ori pe zi.
 
Alege pentru igienă produse blânde, fără săpun. Evită folosirea spumantelor de baie. Baia trebuie să fie destul de scurtă și trebuie făcută la fiecare 2 sau 3 zile. Aplicarea unei creme hidratante pentru îngrijirea zilnică este, de asemenea, foarte utilă. Copii atopici nu ar trebui să fie prea îmbrăcați, deoarece pielea lor nu tolerează bine această căldură. Pentru noapte, îți recomandăm folosirea pijamalelor lungi, care îi acoperă bine pielea. Toate aceste sfaturi și tratamentul medical specific ar trebui să fie discutate cu medicul specialist. Și, nu în cele din urmă, trebuie să eviți recurgerea la diete alimentare fără sfatul medicului.
 
Poți folosi o cremă specială pentru iritația zonei peri-orale, care va proteja pielea de acțiunea agresivă a salivei. Cu toate acestea, problema nu va fi rezolvată complet, dacă nu va renunța la suzetă.
 
Într-adevăr, este dificil uneori. În cazul în care crema hidratantă "pișcă" pielea copilului, trebuie să fii sigură că tratamentul este bine adaptat, în special pe zonele cu eczemă, unde se aplică un tratament specific. În cazul în care crema îi dă această senzație la aplicare, atunci încearcă să schimbi crema. În cazul în care crema nu înțeapă, doar că celui mic nu-i place să fie "uns", încearcă să-i atragi atenția în timpul aplicării cremei. De exemplu, poți inventa un joc pornind de la aplicarea cremei, iar la joc va participa și copilul. Ar trebui să încerci de fiecare dată să aplici îngrijirea într-un cadru jucăuș.
 
Poți folosi o cremă specială pentru iritația zonei peri-orale, care va proteja pielea de acțiunea agresivă a salivei. Cu toate acestea, problema nu va fi rezolvată complet, dacă nu va renunța la suzetă.
 
1) O igienă adaptată: un produs de igienă fără săpun, o baie scurtă sau un duș la o temperatură călduță,
2) Un tratament anti-inflamator topic, aplicat pe zonele cu eczemă (de obicei, corticosteroizi) prescris de un medic pediatru sau de către medicul dermatolog, fiind un tratament esențial pentru a evita agravarea stării copilului. Acesta trebuie să fie aplicat într-o cantitate suficientă, atâta timp cât a fost recomandat de către medic,
3) Un emolient aplicat pe întregul corp (cu excepția zonelor cu eczemă) cel puțin o dată pe zi, iar aplicarea trebuie continuată zilnic și după dispariția plăcilor pentru a preveni recidiva.
 
Un puseu atopic corespunde unei inflamații a pielii. Astfel, utilizarea unui tratament anti-inflamator topic este necesară. Cel mai eficient tratament rămâne crema cu cortizon. Acest tratament este prescris de către medic pentru o perioadă limitată de timp. Este foarte eficient în puseurile atopice și nu este periculos pentru copil în cazul în care este bine administrat.
 
Sosirea frigului (uscat), precum și încălzirea din casă (care de multe ori nu este suficient de umedă) poate explica această uscăciune recentă. Trebuie să folosești în această perioadă un produs de igienă adaptată, fără săpun, dar și un bun emolient (un produs cold-cream sau, dacă acesta nu este suficient, un produs pentru pielea uscată sau atopică).
 
În primul rând, trebuie eliminată salivația excesivă, apoi ar trebui folosită o pasta de dinți specifică, fără fluor. În ceea ce privește crustele care apar în jurul gurii, mai întâi trebuie aplicat un antiseptic incolor, care nu dă senzația de usturime, iar apoi se aplică ABCDerm Peri-oral (de 3 ori pe zi, până la dispariția simptomelor).
 
Probabil fiica ta are pielea atopică. Cere sfatul medicului dermatolog pentru a o trata în mod specific. Între timp, evită băile prelungite, folosește produse de igienă blânde și aplică o cremă emolientă pe piele, de 1-2 ori pe zi. Alege produsele adaptate pentru pielea atopică, specifice pentru copii.
 
Corticosteroizii rămân cel mai eficient tratament în puseurile atopice. Utilizat în mod corespunzător, sub supraveghere medicală, acest tratament permite tratarea în mod eficient a fiecărui puseu atopic și îmbunătățește calitatea vieții copiilor și a părinților. Nu trebuie să ne ferim de aceste tratamente, care au o reputație proastă, în mod eronat.
 
Dacă prichindelul are pielea uscată, este recomandată aplicarea unei creme hidratante după baie sau folosirea unui ulei hidratant în apa de baie, în mod ocazional. Chiar și în cazul în care copilul nu are pielea uscată, aplicarea unei creme hidratante după baie poate fi un moment de răsfăț pentru tine și pentru bebeluș.
 
Dacă bebelușul sau copilul nu are pielea uscată sau atopică, poți să îi faci baie în fiecare seară. Spălarea părului nu este necesară în fiecare zi, în cazul în care cel mic nu a transpirat.
În schimb, în cazul terenului atopic, o baie la fiecare 2 zile este suficientă (acest lucru permite păstrarea barierei pielii fragile).