Allez au contenu Allez à la navigation

Piele cu pete, cu tulburări de pigmentare

Mai bine înțeleasă, mai bine îngrijită

Piele cu pete, cu tulburări de pigmentare
Share
Culoarea pielii este definită în mod normal de fototipul (tipul de piele al) unei persoane și prin expunerea la soare, zonele expuse frecvent fiind mai închise decât zonele ascunse/protejate. Pigmentul natural care determină culoarea pielii este melanina, care este secretată de organism pentru a proteja pielea împotriva radiațiilor UV, ceea ce dă culoarea bronzului. Tulburările de pigmentare sunt legate de un dezechilibru al melaninei care cauzează fie hiperpigmentare (pete brune), fie o depigmentare a pielii (pete mai deschise). În cel din urmă caz, vorbim- de regulă - de o boală, cum ar fi vitiligo sau albinism, ceea ce necesită un tratament medicamentos.
 
Pe scurt
  1. Ce este pigmentarea?
  2. Cum funcționează mecanismul de pigmentare?
  3. Petele cauzate de expunerea la soare și de vârstă
  4. Petele cauzate de modificările hormonale și de administrarea contraceptivelor orale
  5. Petele cauzate de substanțele fototoxice
Piele cu pete, cu tulburări de pigmentare

Ce este pigmentarea?

Indiferent de expunerea la soare, pielea are o culoare naturală: este pigmentarea sa.
Această culoare depinde de anumite celule ale pielii: melanocitele, care au caracteristica de a produce pigmenți cunoscuți sub numele de ""melanină"". Melanina prezentă în piele oferă o protecție naturală împotriva ultravioletelor (UV) care provin de la soare.
 
 Există 2 tipuri de melanină:
1. eumelanină
Mai bine cunoscută sub termenul "melanina adevărată", aceasta produce culorile maro închis și negru, prezentă la persoanele cu pielea brună (protejează împotriva UV).
2. feomelanină
Numită și  "melanina roșie sau roșcată". Prezentă la persoanele cu pielea deschisă la culoare sau pistruiate (aceasta nu protejează împotriva razelor UV, chiar dimpotrivă, sinteza lor generează radicali liberi agresivi pentru piele).
O proporție variabilă a acestor două tipuri de melanină este prezentă la fiecare individ. Ea determină culoarea naturală a pielii și a bronzului produs de expunerea la soare.

Cum funcționează mecanismul de pigmentare?

Pigmentarea rezultă dintr-un proces complex care implică patru etape:
1. Razele ultraviolete și "mediatorii biologici" (substanțe prezente în celulele pielii) stimulează procesul de pigmentare și, prin urmare, funcția de producere a melaninei de către celulele numite "melanocite".
2. Melanocitele sunt stimulate să producă melanina
3. Melanina este produsă și distribuită în straturile epidermului.
4. Apoi migrează la suprafața pielii datorită reînnoirii constante a celulelor pielii.
 

Petele cauzate de expunerea la soare și de vârstă

Razele UV trec prin epiderm și stimulează celulele pigmentare ale pielii (melanocitele). Unele melanocite sunt perturbate în permanență și  încep să secrete cantități semnificative de melanină, în mod continuu. Petele apar atunci când producția de melanină crește în mod anormal și când supraproducția de melanină nu este distribuită uniform pe suprafața pielii. Ea se acumulează în unele locuri și formează pete inestetice.
Expunerea excesivă la soare (expunere prea intensă sau pentru prea mult timp) determină cu timpul o producție excesivă de melanină, ceea ce înseamnă formarea de pete sau lentigo (pete mici, rotunde, de diferite dimensiuni și plate). Persoanele care lucrează în aer liber (marinarii, muncitorii în construcții ...) tind să dezvolte aceste pete mai repede decât alte persoane.
Mai mult decât atât, riscul de hiperpigmentare crește odată cu îmbătrânirea celulelor și are loc, de obicei, în zonele mai expuse la soare odată cu trecerea timpului (față, gât, mâini ...). Soarele și vârsta sunt principalii factori responsabili cu apariția petelor pigmentare. "Lentigo solar" sau "lentigo senil" - sunt unul și același lucru. Lentigo afectează 90% dintre indivizii caucazieni, de peste 50 de ani. Toate tipurile de piele sunt vizate.
 

Petele cauzate de modificările hormonale și de administrarea contraceptivelor orale

Modificarile hormonale care rezultă din sarcină sau utilizarea contraceptivelor orale poate fi responsabilă pentru hiperpigmentare.
La femeile brunete (cu pielea brună), modificările hormonale pot provoca apariția unei măști maro pe față, numită ""melasmă"" sau ""mască de sarcină"". Aceste pete sunt localizate în partea superioară a feței, trec de conturul părului și devin din ce în ce mai pronunțate în timpul verii. Culoarea lor este variabilă și se accentuează sub acțiunea radiațiilor ultraviolete.
Această pigmentare banală apare brusc, dar se estompează sau dispare complet după revenirea la hormonii normali (după nașterea copilului, de exemplu). O pigmentare reziduală poate, cu toate acestea, să mai persiste câteva luni sau chiar câțiva ani.
În unele cazuri, "masca de sarcină" apare în absența sarcinii sau a administrării contraceptivelor orale.
 

Petele cauzate de substanțele fototoxice

În caz de expunere la soare, unele plante (specii de plante), anumite parfumuri sau medicamente pot provoca pete maro care rezultă dintr-o reacție de fotosensibilitate (fototoxicitate).
Mai mult decât atât, o piele lezată sau cu cicatrice (arsuri, arsuri solare, vindecarea leziunilor inflamatorii, inclusiv acnee), poate mai ușor să dezvolte pete pigmentare atunci când este expusă la UV.