Sensitive or Intolerant Skin

O piele sensibilă și intolerantă reacționează mai mult decât pielea normală, este hiperreactivă. Aceasta resimte următoarele senzații: înțepături, căldură, furnicături și mâncărime (mai rar), de multe ori doar intermitent.


Însoțite uneori de roșeață, aceste senzații de disconfort apar ca răspuns exacerbat la diferite tipuri de stimuli care, în mod normal, nu ar trebui să declanșeze reacții.

Acești factori declanșatori pot fi:

Sun
Fizici razele UV, căldura, frigul, vântul, variațiile de temperatură, abraziunea fizică...
Pills
Chimici produse cosmetice, săpunuri, apă, spuma de ras la bărbați, medicamente...
Stress
Psihologici stresul, emoțiile...
Calendar
Hormonali ciclul menstrual...
Cauza Atopiei - Alergii la mancare
Factori interni alimentele picante...

Prin urmare, o piele sensibilă și intolerantă reacționează la stimuli care nu au niciun efect pentru alte tipuri de piele. Această hipersensibilitate a pielii rezultă dintr-o reducere a pragului său de toleranță. Cu cât pielea este mai sensibilă, cu atât pragul de toleranță este mai scăzut. În cazul pielii sensibile, reactivitatea apare în mod tranzitoriu, doar în anumite momente.

În cazul  pielii intolerante, reactivitatea este constantă sau aproape constantă, cu un prag de toleranță, foarte scăzut, în permanență.

Cum pot fi diferențiate tipurile de ape micelare?

Doi factori principali sunt responsabili pentru această reducere a toleranței și, prin urmare, pentru această sensibilitate exacerbată.

  1. Epidermul pielii sensibile și intolerante prezintă o alterare a funcției sale de barieră. Acest fenomen cauzează apoi deshidratarea pielii și, în special, pătrunderea agenților potențial iritanți.
  2. Studiile au arătat că pielea sensibilă secretă în exces anumiți neuromediatori prin terminațiile nervilor superficiali și citokine proinflamatorii (substante secretate de celulele pielii). Aceste secreții anormale s-ar afla, de asemenea, la originea senzațiilor neplăcute resimțite de persoanele care au pielea sensibilă sau intolerantă. Pielea sensibilă și intolerantă este caracterizată printr-o supraproducție de radicali liberi.

Mother and daughter sitting and together

Fenomenul pielii sensibile este frecvent, astfel că afectează 1/3 din populația adultă

Femeile (60%) sunt mai frecvent afectate decât bărbații (40%). Statistic, unele tipuri de piele sunt mai sensibile decât altele, în special pielea deschisă la culoare, totusi culoarea pielii nu implică direct sensibilitatea sa. Frecvența acestei afecțiuni tinde să scadă odată cu vârsta.

Pielea sensibilă poate fi manifestarea clinică a unei patologii a feței, de exemplu: rozacee, eczemă, dermatită seboreică.
Absența precauțiilor în ceea ce privește factorii declanșatori obișnuiți favorizează apariția și creșterea intensității fenomenului.
Pentru persoanele care au pielea sensibilă există și un impact psihologic, deoarece aceasta înseamnă că momentele simple ale vieții pot fi afectate de aceste reacții. Tratamentul altor tipuri de boli de piele este, de asemenea, mult mai complex, deoarece unele tratamente locale sunt probabil mai greu tolerate.

Woman looking at her skin in the mirror

Having sensitive skin is not without psychological repercussions, because it means that simple things in life can be disrupted by these reactions. It is also more complicated to treat sensitive skin dermatological problems because local treatments are generally poorly tolerated.

Cere sfatul medicului dermatolog pentru ca acesta să identifice factorii care declanșează sau agravează reacțiile cutanate și să îți poată oferi sfaturile corespunzătoare.
Medicul va examina pielea pentru a exclude rozaceea, eczemele, dermatita seboreică... pentru că și acestea pot provoca o hipersensibilitate a pielii și necesită îngrijiri specifice.

Doctor with a patient in a medical office

Trebuie limitate la maxim toate sursele de agresiune la nivelul pielii:

  • Expunerea la rece,
  • Produsele iritante și îngrijirea cosmetică traumatică (toaleta agresivă, gomajul, cremele inadecvate ...)
  • La bărbați, rasul necesită produse adecvate și timp suficient (contactul părului cu apa caldă timp de cel puțin 3 minute pentru a se înmuia firele de păr),
  • Utilizarea unei bune fotoprotecții pentru că efectele nocive ale razelor solare asupra pielii vor crește sensibilitatea acesteia.
Cold - Smiling Woman

Utilizează produse calmante special destinate pielii sensibile.
Spală-ți fața cu un produs de igienă calmant, cu toleranță foarte înaltă, fără parfum, fără conservanți, fără agenți tensioactivi.
Usucă fața foarte atent, fără frecare, doar tamponând ușor.

Woman cleaning her face


Aplică ușor, de 1-2 ori pe zi, un produs de îngrijire cu toleranță foarte înaltă (fără parfum, fără conservanți, fără agenți tensioactivi) pentru a combate reacțiile inflamatorii.
Aplică ușor, de 1-2 ori pe săptămână, un produs de îngrijire intensivă, tip mască hidratantă.
Machiajul va fi, de asemenea, limitat și produsele vor fi alese cu grijă.
 

Bioderma - woman applying cream on the face