Pandemia de Covid-19 ne-a schimbat viețile în totalitate, atât din punct de vedere professional, cât și social și al obiceiurilor pe care le aveam. În întreaga lume, purtarea măștii a devenit o normalitate, fiind cea mai bună modalitate de a evita contaminarea. Totuși, chiar dacă purtarea măștii în fiecare zi este o necesitate absolută, nu este nimic plăcut în aceasta, cu atât mai puțin pentru cei care se confruntă cu un ten sensibil. Chiar și fără mască, pielea sensibilă are tendința de a reacționa prea ușor la orice factori: iritație, poluare, alergeni, produse cosmetice, frig, cald, vânt... apar rapid senzații de furnizături, de disconfort, pielea descuamată, mâncărimi sau de arsură. Uneori chiar roșeață. Purtarea măștii perioade lungi de timp poate agrava situația. „Purtarea măștii de protecție îmi înroșește pielea... Masca îmi dă arde pielea... Nu suport iritația cauzată de masca de protecție.” Multe persoane cu piele sensibilă se plâng de efectele secundare ale purtării măștilor chirugicale medicale sau din material textil.

  • Pielea sensibilă suferă mai mult ca urmare a purtării măștii decât alte tipuri de piele, experimentând toate semnele obișnuite ale iritației: furnicături, mâncărime, piele descuamată, disconfort general și chiar roșeață.

     

Pielea sensibilă va fi iritată de purtarea măștii, acest fapt având două tipuri de consecințe:

  1. Iritația cauzată de frecare: Elasticele din spatele urechilor, frecarea cu nasul și obrajii... Bariera cutanată este agresată, pielea devine și mai sensibilă.
  2. Poluarea crescută la nivelul pielii: În interiorul măștii este un mediu cald și umed, ca urmare a transpirației și a dioxidului de carbon expirat. Poluarea despre care vorbim se adaugă la mediul general creat, cu care pielea sensibilă se luptă deja.

Purtarea măștii face curățarea tenului și mai importantă. Însă vechile modalități de a face acest lucru nu sunt potrivite…

sebium_maskne_img1-hygiene-women-mirror

Slăbită de iritațiile asociate purtării măștii de protecție, pielea sensibilă trebuie curățată cu soluții delicate. Evitați frecarea cu orice preț, aceasta putând inflama și mai mult bariera cutanată. Dar soluția de curățare trebuie să îndepărteze și toate urmele de poluare și toate impuritățile acumulate la suprafața pielii. Adevărata provocare constă în găsirea unui echilibru perfect între respectarea barierei cutanate și eficiența acțiunii de curățare a pielii.

APA MICELARĂ – SOLUȚIA DE CURĂȚARE IDEALĂ PENTRU TENUL SENSIBIL

Apa micelară, care nu are nevoie de clătire ulterioară, este mai mult ca oricând aliatul cel mai bun al pielii, cu atât mai mult cu cât este vorba și despre purtarea măștii, explică Profesoara Brigitte Dreno, Dermatolog, Directorul Departamentului de Dermatologie CHU Nantes (Franța).

 

„Comparativ cu săpunul sau cu laptele demachiant, apa micelară oferă un echilibru între conținutul de apă și cel de uleiuri cu fosfolipide. Particulele poluante se atașează de micele, fiind apoi îndepărtate cu ajutorul apei și transferate pe discul demachiant.

 

  1. Apa micelară îndepărtează tot machiajul de pe piele.
  2. Aceasta elimină sebumul alterat de dioxidul de carbon expirat în interiorul măștii.
  3. Îndepărtează particulele mici de poluare de pe față, care cauzează pete pigmentate *.
  4. Prin îndepărtarea sebumului și a particulelor, aceasta face posibilă reformarea sebumului de calitate la suprafața pielii.
  5. Mai presus de orice, aceasta protejează bariera cutanată mulțumită pH-ului acesteia, identic cu cel al pielii, astfel menținând:
  • Diversitatea microbiomului pielii, care împiedică inflamația,
  • Hidratarea stratului superficial al epidermei.

 

Cu alte cuvinte, aceasta îndepărtează toate particulele poluante și toate urmele de machiaj de pe piele fără a fi necesară clătirea, în același timp respectând microbiomul și funcția de barieră a pielii. Astfel, efectele mai iritante ale purtării măștii sunt diminuate prin efectul de hidratare al apei conținute (conferind senzația de prospețime) și de uleiul care consolidează funcția de barieră.”

 

* Airborne particle exposure and extrinsic skin aging (Expunerea la particulele aeropurtate și îmbătrânirea extrinsecă a pielii). Vierkötter A, Schikowski T, Ranft U, Sugiri D, Matsui M, Krämer U, Krutmann J. J Invest Dermatol. 2010 Dec;130(12):2719-26.

Your Skin - Sensibio H20 Ambassador- Tina

Produs vedetă dedicat tenului sensibil, prima apă micelară din lume rămâne un punct de referință. Apa micelară Sensibio H2O de la Bioderma curăță fața și ochii cu delicatețe.

 

  • formula delicată cu nivel de toleranță ridicat este asigurată prin selectarea atentă a ingredientelor, inspirate de biologia naturală a pielii. Aceasta respectă funcția de barieră a pielii și echilibrul acesteia.
  • nu este nevoie de clătire. Astfel, este eliminat riscul dezvoltării unei reacții la apa de la robinet, care poate fi iritantă pentru pielea sensibilă.
  • este eficace, eliminând machiajul, impuritățile și particulele poluante.

  • Sensibio H2O calmează pielea sensibilă a 97% dintre utilizatori de la prima utilizare1

1 Evaluarea proprietăților organoleptice, a eficienței și a toleranței la Sensibio H2O. Test de utilizare, evaluare subiectivă a 30 de voluntari cu piele sensibilă. CIREC, Franța, 2013 (Lb13041)

  • Sensibio H2O elimină 99,8% din cantitatea de polen2 și 98% dintre particulele fine3

2 Evaluarea eficienței Sensibio H2O în curățarea particulelor de polen, test pe 20 de voluntari, Franța , CIREC, iulie 2019 (Rd19016)

3 Evaluarea eficienței Sensibio împotriva poluării, test pe 12 voluntari, CERCO, Franța 2017 (STb17041)

  • Sensibio H2O respectă diversitatea microbiomului pielii4 în proporție de 95%

4 Studiu clinic pe 20 de voluntari cu toate tipurile de piele, martie 2020.

Ce trebuie făcut dacă masca de protecție generează senzația de arsură a pielii? Sau dacă pielea din spatele urechilor este uscată ca urmare a purtării măștii? Purtarea măștii poate cauza reacții alergice? Cum reducem roșeața cauzată de purtarea măștii? Iată câteva idei despre cum persoanele cu piele sensibilă pot tolera mai bine purtarea măștii:

1. Schimbă tipurile de mască folosite pentru a limita apariția iritațiilor localizate: obișnuita mască de protecție chirurgicală, o mască din material textil cu elastice în spatele urechilor, măști care se leagă la ceafă … Asigurați-vă că nu sunt prea strâns legate, pentru a reduce la minim numărul punctelor de fricțiune. Alegeți măști fără prea multe culori, astfel reducând potențialul alergen.

2.  Nu mai purta masca dacă s-a instalat umezeala. Schimbă masca dacă ai transpirat.

3. Nu uitați să schimbi masca și să speli masca din material textil, conform recomandărilor  oficiale, ba chiar mai des în cazul în care consideri că este necesar, pentru a preveni contactul pielii cu particulele poluante o perioadă mai lungă de timp. Folosește un detergent hipoalergenic și spălă la o temperatură de 60°C.

4. Dimineața, așteaptă cel puțin cincisprezece minute de la aplicarea cremei hidratante pentru a îți pune masca.

5. Încearcă să nu porți machiaj sub mască.

6. Atunci când riscul de contaminare este scăzut sau inexistent, de exemplu acasă sau în mașină, poți da masca jos.