Atopic Skin

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie a pielii caracterizată prin uscăciune cutanată severă și pete roșii acoperite adesea de vezicule mici ("bășicuțe") care provoacă mâncărime severă. 

O afecțiune benignă, non-contagioasă, dermatita atopică este o boală cronică, ce evoluează prin puseuri atopice

Aceste faze acute au un impact important asupra calității vieții și cauzează foarte adesea insomnie. De-a lungul timpului, terenul atopic poate avea și alte manifestări alergice, cum ar fi astmul, rinita sau conjunctivita alergică. Complicațiile sunt suprainfecțiile bacteriene sau virale (herpes). 

Body areas

Extrem de uscată, pielea devine mai permeabilă și nu mai îndeplinește rolul său de barieră împotriva agresiunilor externe și a alergenilor. Dar o piele uscată nu devin mereu atopică.

Atopia se dezvoltă pe un teren genetic favorabil.

Studiile anterioare au constatat că, dacă unul dintre părinți are pielea atopică, probabilitatea este de 30% ca și copilul să aibă aceeași caracteristică a pielii**.
În cazul în care ambii părinți sunt afectați, probabilitatea este de 70% **.

In addition to the genetic factor, atopic skin is also related to :

Immunity
Sistemului imunitar Dincolo de factorul genetic, pielea atopică este, de asemenea, legată de o accelerare a ritmului sistemului imunitar, care funcționează într-un mod exagerat, creând inflamație. Permeabil, epidermul permite penetrarea alergenilor (acarieni, păr de animale, polenuri ...) și a anumitor bacterii (Stafilococul auriu), care provoacă reacții inflamatorii. Unii alergeni alimentari (lapte, ouă...), sunt, de asemenea, implicați la nivelul sistemului digestiv în declanșarea unor puseuri atopice. Alți factori, cum ar fi produsele chimice aplicate pe piele, căldura sau transpirația sunt surse de iritație, cauzând puseuri atopice.
Food
Food allergies cow’s milk, eggs, etc. are also involved digestively in triggering certain eczema flare-ups. Other factors such as chemical products applied to the skin, heat or perspiration are irritants that cause these flare-ups.

Cu toate acestea, în marea majoritate a cazurilor, nu regăsim alergii alimentare la copiii atopici.


Alergiile alimentare se prezintă sub formă de simptome digestive sau semne pe piele și probleme de greutate.
 
** Dermatita atopică. SA Büchner. Forum Med Elveția Nr. 19, Mai 2001

Step 1

Faza I

Dermatita atopică debutează, de obicei, în a 2 și a 3 lună de viață prin apariția unor pete roșii localizate pe obraji, mâini și, mai târziu, pe zonele de flexură, pe coate și pe genunchi. Boala progresează în puseuri în perioada de la 1 până la 2 ani.

Pielea este uscată permanent, ceea ce provoacă mâncărime, fiind cauză a insomniei și afectând calitatea vieții.

Step 2

Faza II

După câțiva ani, unii copii pot dezvolta o altă manifestare a atopie, cum ar fi rinita și / sau astmul alergic. Se vorbește adesea de evoluție atopică, de multe ori legată de zgârieturile cauzate de scărpinat și puternica colonizare a pielii cu Stafilococul Auriu.
 
Astfel, în scopul de a preveni apariția și agravarea atopiei, comunitatea științifică recomandă în prezent o gestionare timpurie pentru a acționa chiar de la naștere, înainte de apariția pielii atopice la sugarii care nu prezintă încă simptome, dar au o predispoziție genetică (părinți atopici, frații atopici).

Mom with her baby
 • Persoanele care suferă de atopie au un teren genetic alergic (teren atopic), care se poate manifesta, de asemenea
 • la nivel respirator (astm), ORL (rinită alergică), ochi (conjunctivită alergică), digestiv (alergii alimentare)
 • Bebelușii și copiii sunt cel mai adesea afectați, de regulă între 3 luni și 5 ani, cu un vârf de 80% din cazuri ce apar înaintea vârstei de 1 an. Dar pielea atopică se poate manifesta și mai târziu, până la vârsta adultă.
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Dr Michèle Sayag, Allergist.

  An internet user’s question: How can atopic dermatitis be prevented and treated?

  Prevention is used for “at-risk” children, namely children with at least one allergy-prone parent. In these cases, for example, we know that it is best to avoid contact with cats during the first few weeks. As regards treatment, outbreaks of eczema should be treated as early as possible with topical anti-inflammatory steroids. Changes in the skin barrier should be treated every day with an emollient.

  Dr Michèle Sayag, Allergist.
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Dr Michèle Sayag, Allergist.

  An internet user’s question: Can the water I use to wash my child make his atopy worse?

  Hard water makes dry skin worse and therefore affects the skin barrier which allows allergens from the environment to penetrate the skin and trigger outbreaks of eczema in atopic children.

  Dr Michèle Sayag, Allergist.
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Dr Michèle Sayag, Allergist.

  An internet user’s question: I suffer from allergies (eczema, shingles). Will my daughter therefore be more prone to developing these skin problems?

  Shingles is not an allergy but a viral infection. However, if you suffer from atopic allergic reactions, your daughter is more likely than average to suffer atopic dermatitis.

  Dr Michèle Sayag, Allergist.

Înțelegerea caracterului evolutiv al pielii atopice a schimbat și a creat două obiective-cheie care trebuie să determine consultarea medicului dermatolog.

 

DIAGNOSTICARE

 

Ce strategie trebuie adoptată ținând cont că este o afecțiune progresivă? Soluția este oprirea evoluției și acționarea cât mai curând posibil, în etapa de xeroză pre-atopică la sugarii cu risc: cei a căror piele este foarte uscată, albicioasă, aspră, și cei ai căror părinții sau frații au piele atopică.

Bioderma - skin expert

Ce putem face? Trebuie intervenit cât mai curând posibil, cât mai precis posibil, deoarece fiecare puseu inflamator al dermatitei atopice cauzează noi recidive.

Este esențial să se trateze fiecare puseu în mod eficient, limitând recurența leziunilor și reducând durata de evoluție a bolii.

Tratamentul medicamentos al puseurilor atopice se bazează, în principal, pe corticosteroizi topici (sau dermocorticoizi). Aceștia permit dispariția leziunilor inflamatorii și ameliorarea rapidă a pruritului. O recidivă a leziunilor la întreruperea bruscă a tratamentului este de așteptat. Cantitatea aplicată de corticosteroizi topici depinde de suprafața care trebuie tratată și de vârsta pacientului. Cantitatea folosită pentru o anumită perioadă de timp determinată este cuantificată de către medic.

Trebuie evitată aplicarea pe față, iar la sugari pe zona acoperită de scutec.


În a doua linie de tratament și numai la copiii de peste 1 an, imunosupresoarele pot fi utilizate în caz de eșec al dermocorticoizilor. Alte tratamente pot fi luate în considerare doar la adulți sau adolescenți.

Schimbarea regimului alimentar este justificată doar după confirmarea medicală a existenței unei alergii alimentare (testare a alergiilor alimentare în mediu specializat)

Scratching

Trebuie respectate toate sfaturile medicului dermatolog. De asemenea, trebuie luate următoarele măsuri de precauție:

 • Se vor evita alergenii susceptibili de a induce o reacție inflamatorie acută: acarienii, polenurile, părul de animale și penele, dar, de asemenea, și expunerea la tutun pentru că este iritant.
 • Trebuie evitată diversificarea alimentară timpurie la sugari. Trebuie urmat sfatul medicului pediatru sau al medicului de familie.
 • Sunt de preferat hainele de bumbac. Trebuie evitate lână și țesăturile sintetice care pot irita pielea.
 • Trebuie avută grijă să nu fie folosit prea mult detergent pentru rufe. Supradozajul poate fragiliza pielea.
 • Este recomandată călcarea hainele sau uscarea în uscătorul de rufe, hainele vor fi mai puțin aspre și vor fi mai ușor de purtat.
 • Trebuie verificată temperatura din casă, să nu fie prea ridicată (19-20° C) și trebuie evitat ca aerul să fie prea uscat. Camerele trebuie aerisite în fiecare zi, atât vara, cât și iarnă.
 • Trebuie reglată umezeala aerului din dormitor în mod regulat sau, mai simplu, se poate întinde pe timp de noapte un prosop umed pe calorifer.
 • Nu există nicio restricție privind sportul, cu excepția cazului în care transpirația sporește senzația de mâncărime.
Clean clothes
 • Trebuie aplicat în strat generos, de 1-2 ori pe zi, o cremă cu o toleranță foarte înaltă, care favorizează reconstrucția barierei cutanate, restabilește suplețea și catifelarea la nivelul pielii reducând, în același timp, hiperreactivitatea.
 • În timpul puseurilor atopice, trebuie utilizată de 1-2 ori pe zi o cremă hidratantă ultra-grasă, care calmează senzația de mâncărime și reduce răspunsul inflamator pe tot corpul în afara leziunilor atopice.
Baby in a bath
 • Trebuie aplicat în strat generos, de 1-2 ori pe zi, o cremă cu o toleranță foarte înaltă, care favorizează reconstrucția barierei cutanate, restabilește suplețea și catifelarea la nivelul pielii reducând, în același timp, hiperreactivitatea.
 • În timpul puseurilor atopice, trebuie utilizată de 1-2 ori pe zi o cremă hidratantă ultra-grasă, care calmează senzația de mâncărime și reduce răspunsul inflamator pe tot corpul în afara leziunilor atopice.
   
Bioderma - Woman applying cream on her body