Allez au contenu Allez à la navigation

Soluția micelară

Cele mai frecvente întrebări

Soluția micelară
Share
Pentru mai multe informații despre igiena și demachierea tenului cu o soluție micelară, descoperă răspunsurile medicilor dermatologi și alergologi la întrebările adresate de către utilizatorii site-ului/pacienți cu ocazia chat-urile organizate de BIODERMA.
 
Chiar și atunci când ai pielea intolerantă te poți machia, dar trebuie să testezi înainte produsele. Du-te în farmacie și cere mostre pe care le vei testa pe interiorul brațului, acolo pielea este foarte sensibilă. Iar înainte de orice, trebuie aplicate creme hidratante adecvate. Și pentru a elimina machiajul există produse adaptate pentru pielea sensibilă: soluție micelară sau lapte demachiant, în funcție de textura care îți place. Este doar o chestiune de preferință, ambele fiind potrivite și eficiente.
 
De fapt, s-ar putea ca pielea să fie foarte bine curățată, dar există o parte subiectivă în eliminarea machiajului. Este un fapt care poate determina multe persoane să se spele din nou. Dacă ai acel sentiment, alege un gel spumant sau o soluție micelară care nu lasă nicio senzație grasă. Dar fie că alegi o demachiere cu lapte + loțiune tonică sau o soluție micelară, cele două soluții sunt la fel de blânde și de eficiente. Este doar o chestiune de preferință.
 
Ambele variante sunt corecte. Dar trebuie subliniat faptul că nu discutăm despre un lapte demachiant sau o soluție micelară, ci de un duo: lapte demachiant + loțiune tonică sau apă micelară aplicată singură. Nu trebuie confundate loțiunea tonică și soluția micelară. Loțiunea tonică este utilizată pentru a elimina laptele demachiant, laptele fiind o suspensie de particule grase. Soluția micelară este un demachiant sub formă lichidă. Poți alege oricare dintre aceste variante pentru a curăța pielea mixtă.
 
Un ten curățat este un ten răsfățat. Fie că alegi soluții de curățare fără clătire, fie că dorești să îți stropești tenul cu apă și alegi geluri spumante, igiena de dimineață este cu siguranță un gest sănătos pe care îl faci pentru pielea ta.
 
Cel mai probabil că îți demachiezi ochii cu același produs folosit pentru față. Și, dacă ai aplicat un machiaj rezistent la apă, trebuie să freci pentru înlăturarea lui. Cu excepția cazului în care folosești o dischetă de bumbac un pic cam aspră ... Te sfătuim să folosești un produs specific pentru ochi, cu o înaltă toleranță. 
 
Dacă machiajul este unul discret, în cantitate redusă, atunci aplică un gel spumant adaptat pentru tenul gras. Dacă machiajul este mai bogat, atunci se poate folosi un lapte demachiant nu foarte dens, ci suficient de fluid, care se va clăti cu o loțiune ușor astringentă. Loțiunile folosite pentru a clăti laptele demachiant sunt, într-adevăr, de toate tipurile: calmante, astringente ... "tonice". Termenul care este asociat cu laptele demachiant este un termen generic. Poți folosi ce loțiune dorești, ținând cont ca aceasta să fie adaptată pentru tipul tău de piele. Pentru pielea grasă, este posibil să folosești un duo: lapte demachiant-loțiune tonică sau o soluție micelară adaptată pentru tenul gras. Și tenul gras poate fi curățat cu o soluție micelară. Alege una special formulată pentru tipul tău de ten. 
 
În principiu, perioada de valabilitate este indicată pe ambalaj. Și, în cazul în care acesta este utilizată în mod regulat, o sticlă va dura săptămâni sau luni fără probleme. Perioada de valabilitate de după deschiderea produsului este și ea indicată pe ambalaj.
 
Nu este o chestiune de timp, ci o chestiune de calitate a demachierii. În cazul în care machiajul este unul lejer, demachierea va fi rapidă. Nu există un timp ideal, trebuie doar să treci discheta demachiantă peste toată fața. Dacă rămân reziduuri de machiaj pe discheta de bumbac, trebuie să mai folosești o dischetă. Uneori, femeile zic "Nu am avut timp să mă demachiez"... Trebuie să ne facem timp întotdeauna pentru a ne demachia pentru că acest lucru se face foarte rapid. Este ca și cum am spune "Nu am timp să respir!" Demachierea este mai puțin importantă decât respirația, dar este rapidă. Acest lucru nu ne cere mult timp mai ales atunci când demachierea este pentru noi o obișnuință. Așa că nu este o chestiune de timp, ci este o chestiune de calitate.
 
Demachiant perfect este cel care îți place. Adică unul care îți oferă atât un sentiment de plăcere atunci când  îl folosești, cât și o stare de bine. Pentru unele persoane poate fi o soluție parfumată, iar pentru altele nu va avea parfum. Pentru unele persoane, aceasta va avea o textură cremoasă, iar altele vor prefera o textură mai lejeră. Unele persoane vor prefera apa și prospețimea dată de aceasta, iar altele vor prefera doar curățarea cu un simplu gest, folosind o dischetă de bumbac. Demachiantul perfect este acela care îți oferă o piele frumoasă și pe care te bucuri să îl folosești zi de zi.
 
Întrebarea unui pacient

Ce înseamnă soluție micelară?

Soluție micelară înseamnă o soluție ce conține micele mici. Micelele sunt particule mici de agenți tensioactivi care captează impuritățile și le fixează pe discheta demachiantă de bumbac. Micelele captează particulele de machiaj. Aceste particule rămân în suspensie în apă pe termen nelimitat, dar elimină foarte eficient machiajul. Și, desigur, sunt invizibile pentru ochiul liber, de aceea spunem uneori și "apă micelară."
 
Depinde de produsul ales. Dacă folosești un gel spumant, mai întâi trebuie să umezești pielea, apoi masezi până face spumă, clătești și apoi ștergi pielea. Dacă folosești un lapte demachiant, cureți pielea cu o dischetă de bumbac îmbibată în lapte, iar apoi clătești. Utilizarea săpunului este de evitat. Nu freca pielea pentru că aceasta este o zonă sensibilă și se poate irita. În cazul în care alegi o soluție micelară, atunci totul devine mult mai simplu, deoarece demachierea se realizează într-un singur pas. 
 
Există mai multe opțiuni: gelurile spumante sunt mai degrabă produse de igienă decât produse demachiante, dar ele pot fi suficiente atunci când a fost aplicat puțin machiaj, de exemplu, în cazul în care ai aplicat doar puțină pudră, există 2 tipuri de lapte: laptele fără clătire și laptele care se clătește cu loțiuni tonice. Aceste loțiuni, cu toate că nu sunt întotdeauna tonice, pot fi calmante sau astringente. În schimb, soluțiile micelare sunt demachiante și nu necesită clătire. Adesea, unele persoane care folosesc soluții micelare aleg să se clătească după utilizarea lor, dar acest lucru nu este necesar.
Așa că avem mai multe opțiuni.
O textură spumantă trebuie utilizată cu apă și trebuie clătită. În general, bărbații preferă acest tip de produs de igienă. Pacienții noștri ne-au spus că apreciază senzația de prospețime și curățenie pe care le-o oferă textura de spumă. Avantajul laptelui demachiant este faptul că reziduurile sunt vizibile pe discheta de bumbac și este un produs ce oferă confort cutanat. În ceea ce privește soluția micelară, aceasta este foarte practică, fiind doar un singur gest, care demachiază și curăță în același timp.
 
Pielea atopică are nevoie de produse de igienă blânde, deoarece aceasta este o piele uscată, având tendința de apariție a iritațiilor. Noi recomandăm, de obicei, soluția micelară pentru pielea sensibilă sau laptele demachiant blând, care va fi clătit, dar nu cu o soluție astringentă de curățare a pielii, ci cu o loțiune delicată. Dar, înainte de a discuta despre demachiere, ar trebui să ținem cont și de machiaj. Alege cu atenție produsele pe care le folosești, evitând produsele care usucă pielea. În general, fondurile de ten rezistente mult timp sunt destul de iritante. Cu toate acestea, numeroase creme BB sunt adaptate pentru pielea sensibilă sau atopică. Îți recomandăm, în concluzie, delicatețea, atât la demachiere, cât și pentru machiaj.
 
Evită arsurile solare deoarece acestea sunt dăunătoare pentru piele. Îți recomandăm să nu aplici machiaj pe o arsură solară, chiar dacă vei dori să o ascunzi pentru că este o arsură superficială și machiajul îți va irita mai mult pielea. Dacă în ciuda tuturor acestor recomandări vei dori să te machiezi, aplică doar un pic de pudră și apoi demachiază-te ușor cu lapte demachiant sau soluție micelară, dar mai ales fără frecare. Și, mai presus de toate, ai grijă de piele să nu mai suferi de arsuri solare! Există produse foarte eficiente pentru protecția solară, inclusiv produse ce au o tentă colorată, ceea ce asigură și un efect estetic.
 
Cele mai multe soluții micelare sunt potrivite pentru demachierea ochilor, cu excepția unora, dar în acest caz, este specificat pe produs; soluția micelară creată pentru tenul gras conține ingrediente active pentru pielea grasă, iar acestea pot cauza iritații strict pe conturul ochilor. Dar cele mai multe soluții micelare pot fi folosite pentru machiajul care nu este rezistent la apă sau pentru machiajul lejer. Demachierea ochilor cu soluție micelară este posibilă în cazul în care trebuie îndepărtat un machiaj lejer, în caz contrar, ar trebui o soluție specială pentru machiajul waterproof sau dischete demachiante îmbibate cu lapte demachiant.
 
În general, dacă folosești o soluție micelară, după folosirea a una sau două dischete demachiante, când bumbacul și-a pierdut culoarea albă, știm că pielea a fost bine demachiată. Te sfătuim să nu freci pielea. Există persoane care îndepărtează chiar o parte din stratul cornos superficial, astfel apar mici reziduuri pe bumbac, aceste reziduuri nu sunt resturi, ci pielea în sine. Revenind, dacă nu ai aplicat un machiaj corector pentru pete, hemangiom, cicatrice sau un machiaj dramatic, una sau două treceri ale dischetei de bumbac pe piele sunt suficiente.
 
Acest lucru este important deoarece demachierea curăță și pregătește pielea pentru a doua zi. Pielea este bine pregătită pentru seară, pentru aplicarea unei creme hidratante, în cazul în care pielea este uscată, iar pentru a doua zi, pentru o nouă aplicare a machiajului. Căci machiajul reaplicat pe o piele curățată insuficient poate cauza fenomene alergice, iritații, intoleranță, pori obturați și acnee. Prin urmare, este foarte important ca machiajul să fie îndepărtat, este un gest de igienă și curățare.
 
În cazul în care acest lucru se întâmplă o singură dată, atunci răspunsul este nu. Dar, o jurnalistă din Anglia a încercat o experiență extremă: timp de o lună, aceasta nu s-a demachiat și a reaplicat machiaj în fiecare zi. Fotografiile înainte și după sunt disponibile pe internet, iar experiența este, de fapt, teribilă. Rezultatul, pielea sa este plină de riduri fine pentru că produsul de hidratare nu mai pătrunde în piele, iar fondul de ten o usucă... Deci da, dacă nu este făcută demachierea, atunci pielea îmbătrânește. Dacă acest lucru se întâmplă ocazional, vor fi observate iritații sau câteva coșuri. Prin urmare, cel mai indicat este să te demachiezi zilnic.
 
Nu, pentru că produsele au formule speciale, unele au chiar formule specifice "fără aer", formule care împiedică aerul să intre și asigură astfel o bună păstrare a produsului. Doar dacă nu lași un produs pe un raft deasupra unui radiator în baie sau în portbagajul mașinii (lucru valabil pentru produsele de protecție solară), în general, produsele sunt create pentru a fi păstrate la temperatura camerei. Unele produse, cum ar fi măștile sau chiar produsele de curățare, pot fi păstrate în frigider pentru o senzație de răcorire sau, în cazul persoanelor care au rozacee, pentru o senzație de calmare. Dar, în general, este inutil să păstrezi produsele în frigider.
 
Este adevărat că produsele sunt făcute pentru a fi utilizate împreună, deci este un răspuns logic. Cu toate acestea, poți alege un produs de igienă dintr-o gamă, iar produsul de îngrijire din altă gamă. Dar, în cazul în tolerezi bine un ingredient dintr-un produs, știm că vei avea aceeași reacție la același tip de ingredient în al doilea produs din aceeași gamă. Astfel, se evită riscurile de intoleranță sau altele.
 
O mască trebuie să fie aplicată pe pielea curățată, deoarece este important ca ingredientele active să penetreze în profunzime. Prin urmare, trebuie să elimini machiajul înainte de a aplica o mască, iar pentru acest lucru putem folosi soluția micelară sau duo-ul lapte demachiant și loțiune. Cheia este de a avea pielea curată, nu de a aplica o mască pe pielea machiată. După îndepărtarea măștii, nu mai demachiem pielea, ci folosim un produs - soluție micelară sau lapte demachiant - pentru a elimina ultimele reziduuri ale măștii de pe piele.
 
Nu. Soluția micelară este o soluție în care există o mulțime de agenți tensioactivi sub formă de mici sfere care captează murdăria. Produsul nu rămâne în suspensie pe piele, ca laptele. Multe persoane se clătesc după ce aplică soluțiile micelare deoarece au impresia că primesc mai multă prospețime, dar nu este obligatorie clătirea. Putem, mai degrabă, să uscăm pielea prin această clătire.
 
Totul depinde de cantitatea de machiaj, dar, în principiu, una sau două dischete de bumbac sunt suficiente. Există persoane care freacă până elimină orice urmă.
Fă și tu testul: dacă aplici discheta demachiantă pe un braț, pe care nu a fost aplicat machiaj, discheta de bumbac nu va rămâne perfect curată. Iar acest lucru nu înseamnă neapărat că pielea este murdară, ci că straturile superficiale ale pielii - care sunt încărcate cu pigmenti, deci sunt un pic mai colorate, se exfoliază. Dacă vei dori să obții discheta absolut impecabilă, riști să faci un mini-gomaj în fiecare seară, ceea ce poate fi un pic exagerat. Așa că una sau două treceri ale dischetelor de bumbac vor fi suficiente, iar atunci când nu vor mai exista urme de machiaj, pielea va fi bine demachiată.
 
Întrebarea unui pacient

Este necesară uscarea pielii?

Da, pielea ar trebui uscată. A lăsa pielea umedă poate fi puțin dezagreabil și, pe deasupra, acest lucru poate să deshidrateze pielea. După uscare, se aplică o cremă de noapte, hidratantă. Nu toată lumea procedează așa, dar dacă vrei să aplici o cremă, atunci alege fie o cremă de noapte, hrănitoare, fie o cremă de îngrijire specifică atunci când ai tenul predispus la acnee. Dacă aplici crema pe o piele care este uscată în prealabil, atunci aceasta va pătrunde mai bine în piele.
 
Pielea grasă, cu puncte negre, ar trebui sa fie tratată cu o cremă. Soluția micelară sau gelul spumant sunt produse de igienă, dar nu tratează în mod fundamental punctele negre. Există creme adaptate, care strâng porii dilatați sau care îmbunătățesc textura pielii atunci când ai tenul gras. Gestul de igienă, care durează 5 până la 10 secunde, este doar complementar în acest caz. Așa că poți folosi o soluție micelară pentru pielea grasă sau un gel spumant, ambele produse sunt potrivite, dar trebuie aplicat în plus și un produs adaptat pentru îngrijirea zilnică a tenului gras.
 
Întrebarea ar trebui să fie, mai degrabă, "ar trebui să folosesc aceeași cremă hidratantă sau același machiaj în fiecare sezon"? Pentru crema de îngrijre, ai nevoie de creme mai grase iarna, iar vara mai fluide. Dar, pentru a elimina machiajul, poți folosi același demachiant.
 
Soluția micelară este o soluție de curățare, aplicarea ei în această situație ar însemna o curățare făcută de două ori. Soluția tonică va elimina urmele rămase de la lapte. Pe scurt, fie folosești un lapte demachiant cu loțiune tonică, atunci când laptele necesită clătire, fie alegi soluția micelară singură. Dacă le aplici pe amândouă, acest lucru echivalează cu o repetiție, nu este ceva grav, dar folosești două produse care sunt echivalente.
 
Pe durata zilei tenul se încarcă de praf, transpirație, celule moarte și pielea are nevoie să fie curățată pentru a îndepărta urmele de poluare, transpirație ... Îți recomandăm să cureți tenul de cel puțin două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara. Chiar dacă nu folosești machiaj, curățarea feței în fiecare seară este recomandată deoarece pielea a fost expusă la aer, praf, poluare etc.
 
În general, medicul dermatolog care face intervenția cu laserul oferă și recomandări de îngrijire post-laser. Tratamentul depinde de tipul de laser aplicat deoarece există lasere diferite.
Există lasere care respectă integritatea pielii, așa-numitele lasere "non-abrazive". Ele tratează din interior, fie că vorbim de epilare sau de cuperoză, prin urmare, nu vei schimba demachiantul. Pentru cuperoză, de exemplu, laserul va trata capilarele în profunzime, dar pielea în sine nu va fi afectată la suprafață. Va trebui să alegi o îngrijire delicată pentru a nu o irita.
Cu laserele abrazive, pielea în sine este un pic lezată până la obținerea efectului dorit, iar demachierea va fi complet diferită. Dacă este folosit, de exemplu, un laser de suprafață (CO2 fracționat), pielea va fi mai afectată, iar igiena trebuie să fie mai blândă și adaptată.
Prin urmare, trebuie cerut sfatul medicului care a aplicat procedura.