Igiena mâinilor: o provocare pentru sănătatea publică

În contextul COVID-19, toți suntem de acord cu privire la importanța adoptării unei măsuri de igienă esențiale pentru sănătate: spălarea frecventă a mâinilor. Rămâne, totuși, problema gestionării efectelor secundare ale spălării mâinilor cu săpun și ale aplicării pe acestea a soluțiilor dezinfectante pentru mâini, probleme precum uscăciunea cutanată, iritațiile, dermatita de contact, apariția crăpăturilor și a fisurilor în piele. Multiplele probleme cu care se confruntă toată lumea deopotrivă (adulții, copiii și lucrătorii din domeniul sănătății) trebuie soluționate rapid!

 

NAOS își ia un angajament legat de viitorul nostru

Cercetătorii afirmă acest lucru neîncetat. Noi, toți ceilalți, am înțeles ce spun. Se va vorbi despre perioada de dinainte și cea de după COVID-19. În cazul igienei, acest lucru nu poate fi mai adevărat.  Fără îndoială, igiena fără cusur va face parte din era post-Covid. Mulțumită educației privind igiena, obiceiurile bune adoptate în perioada de carantină sunt menite să continue. Iar aceasta este o veste foarte bună. Însă, pentru Jean-Noël Thorel, Președintele și Fondatorul Naos, potențialul unui act esențial de igienă de a provoca probleme cutanate exponențiale a fost de neacceptat. Convins de caracterul urgent al situației, acesta a decis să ia măsuri.  

A hand hygiene product with the expertise of BIODERMA

Totul a început în prima perioadă de carantină, din primăvara anului 2020. BIODERMA a contribuit la eforturile colective de producere a unor soluții hidroalcoolice pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Experiența NAOS în dermatologie a condus la ridicarea problemei privind riscurile utilizării repetate a soluțiilor dezinfectante pentru mâini asupra eficacității barierei pielii. Aceste măsuri preventive sunt esențiale, însă, din păcate, cresc riscul leziunilor la nivelul pielii. Prin colaborarea strânsă de peste 40 de ani cu medicii dermatologici și cu specialiștii din spitale prin intermediul laboratoarelor sale dermatologice BIODERMA, NAOS a fost foarte atentă la părerile dermatologilor, păreri care confirmă efectele dăunătoare ale spălării frecvente a mâinilor și ale utilizării repetate a dezinfectantelor pentru mâini asupra calității pielii. În același timp, resursele inovatoare ale Naos și experiența BIODERMA au condus la crearea unui produs pentru igiena mâinilor care satisface toate criteriile. Loială poziției și valorilor sale din domeniul ecobiologiei, în timp record, Naos a creat un dezinfectant pentru mâini capabil să elimine virusurile și bacteriile, păstrând totodată echilibrul biologic natural al pielii. Biphase Lipo-alcoolique este un produs destinat igienei și îngrijirii mâinilor adaptat la „noua normalitate”.  

 

 • Aurélie Guyoux, R&D director at NAOS
  Aurélie Guyoux, Director Cercetare & Dezvoltare NAOS.

  La începutul primei perioade de carantină, ne-am mobilizat rapid unitățile de producție pentru a crea un gel hidroalcoolic care a fost ulterior donat lucrătorilor din domeniul sănătății. Însă, în sinea noastră, știam că formula acestuia nu era ideală pentru piele. Așadar, la puțin timp după aceea, am decis să găsim o alternativă adaptată la nevoile pielii. De ce să nu asociem alcoolul cu o substanță grasă sau uleioasă? Provocarea a constat în identificarea dozelor corecte, pentru a ne asigura că cele două elemente majoritar incompatibile nu se neutralizează reciproc. Era esențial ca alcoolul să își păstreze proprietățile virucide. Echipa Naos a răspuns provocării în doar câteva luni, ceea ce este o adevărată realizare!

  Aurélie Guyoux, Director Cercetare & Dezvoltare NAOS.

Biphase Lipo alcoolique: o inovație generoasă

NAOS este o companie cu un scop unic, dedicat umanității. Acesta este motivul pentru care 100% din profiturile obținute din vânzarea Biphase Lipo-alcoolique vor fi donate ONG-urilor și fundațiilor care luptă pentru prevenirea răspândirii epidemiei. Biphase Lipo-alcoolique reprezintă un produs inovator cu semnificație și impact pozitiv.

 

Află mai mult despre angajamentul NAOS

Cercetare inspirată de abordarea ecobiologica NAOS

NAOS a dezvoltat o abordare ecobiologică, în conformitate cu care pielea este un ecosistem care interacționează constant cu mediul. Trebuie să o respectăm, să îi conservăm resursele și, dacă este cazul, să îi restaurăm mecanismele naturale acționând asupra cauzelor care stau la baza oricărei disfuncții.

4 criterii ecobiologice de păstrare a echilibrului cutanat

 1. Dezvoltarea unei formule cu dublă acțiune care să dezinfecteze și să refacă lipidele
 2. Restaurarea lipidelor naturale, în același timp eliminând bacteriile și virusurile
 3. Utilizarea lipidelor biomimetice, inspirate direct de cele din structura pielii  
 4. Consolidarea barierei pielii pentru a împiedica uscarea acesteia

Hidratarea nu este suficientă: refacerea stratului lipidic cu ajutorul Biphase Lipo-alcoolique

Pentru a distruge virusurile și bacteriile, dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool atacă lipidele din membrana acestora. Aceste substanțe grăsoase sunt foarte similare cu cele din epidermul nostru. Filmul hidrolipidic al pielii și liantul intercelular al acesteia, care asigură coeziunea celulelor cutanate, sunt primele ținte. Scutul protector format de aceste două elemente nu poate face față atacurilor alcoolului. Acesta este motivul pentru care dezinfectantele clasice pentru mâini și chiar soluțiile dezinfectante pentru mâini cu conținut hidratant pot deteriora pielea.

Biphase Lipo-alcoolique conține lipide biomimetice, care nu doar hidratează pielea, ci și ajută la restaurarea integrității barierei cutanate, în același timp compensând efectul de uscare provocat de alcool.

Unele ingrediente, precum aloe vera și glicerina, sunt cunoscute pentru efectul de hidratare a pielii. Dacă mâinile sunt uscate din cauza spălării repetate a acestora, aceste substanțe hidratează pentru a compensa această problemă. Totuși, acestea nu au niciun efect asupra cauzei deshidratării. Este ca și cum am încerca să umplem o sită cu apă – aceasta se umezește, dar nu reține apa.

Hydrated hands skin

Aportul de lipide (substanțe grăsoase) ajută pielea să-și recâștige funcția de barieră prin refacerea filmului hidrolipidic și al liantului intercelular. Pielea își păstrează protecția naturală și este ajutată să rețină apa, astfel împiedicând-o să se usuce. Soluția bifazică lipo-alcoolică este concepută să acopere aceste lipsuri pentru a combate cauzele, nu consecințele, conform principiilor ecobiologice promovate de Naos.

Skin barrier restoration