Să înțelegem acneea și cum să scapi de coșuri

Acneea este afecțiunea pielii responsabilă de apariția coșurilor. Schimbările hormonale și mediul de la suprafața pielii și din interior joacă un rol important în formarea lor. Să aruncăm o privire mai atentă înainte de a vorbi despre remedii și tratamente pentru coșuri.  

Ele apar atunci când porii se înfundă cu lipide și celule moarte. Se pare că acest proces este determinat de excesul de sebum (hiperseboree) și de calitatea scăzută a acestuia.  

Pielea se îngroașă și sebumul rămâne blocat sub suprafața ei. Comedoanele care apar e pot inflama in cauza proliferării bacteriei Cutibacterium acnes, responsabilă de apariția acneei.  

Află mai multe despre cauzele apariției coșurilor.  

Cum sa scapi de cosuri

Primul pas în calmarea unui coș dureros este aplicarea de gheață. Pune un cub de greață într-o cârpă sau o pungă și apasă pe zona inflamată timp de 3-4 minute. Repetă de câteva ori pe parcursul zilei pentru a calma pielea și a reduce inflamația.  

Primul pas în calmarea unui coș dureros este aplicarea de gheață.

Produsele care conțin acid salicilic pot ajuta la reducerea excesului de lipide și de celule moarte. Încă un ingredient după care să te uiți este peroxidul de benzoil, care elimină bacteria care determină apariția acneei.  

Primul pas în calmarea unui coș dureros este aplicarea de gheață.

Multe măști au acțiune specifică asupra coșurilor și conțin ingrediente ca acidul salicilic și peroxidul de benzoil. 

Primul pas în calmarea unui coș dureros este aplicarea de gheață.

Dacă nu reușești să scapi de coșuri, continuă să reapară sau se înrăutățesc, cel mai indicat e să consulți un specialist. Un medic dermatolog îți poate recomanda cel mai potrivit tratament, inclusiv opțiuni pe bază de rețetă, mai puternice, și chiar tratament medicamentos oral.  

Primul pas în calmarea unui coș dureros este aplicarea de gheață.

Dacă ești în căutarea unei alternative naturiste, poți încerca uleiurile esențiale. Multe dintre acestea ajută la eliminarea bacteriilor. Cimbrul, scorțișoara și rozmarinul au potențial de a fi eficiente împotriva bacteriei C. acnes. Uleiul din arbore de ceai are proprietăți anti-microbiale, antiseptice și anti-inflamatorii.  

Alte ingrediente, precum hamamelisul, oțetul din cidru de mere, ceaiul verde și aloe vera, sunt remedii populare fără efecte secundare precum roșeață sau uscarea pielii. De exemplu, există cercetări care au arătat că hamamelisul poate avea rezultate în lupta cu bacteriile, poate reduce iritația și inflamația care contribuie la acnee.  

Totuși, există multe remedii care nu se bazează pe rezultate științifice pentru a le demonstra eficacitatea. Când folosești uleiuri esențiale sau soluții naturiste, fii precaut. Dacă folosești și alte medicamente pentru acnee, consultă-ți medicul dermatolog pentru a fi sigur că nu vor exista reacții nedorite.  

Uleiurile esențiale ajută la eliminarea coșurilor?

De-a lungul timpului au circulat numeroase mituri despre cum să scapi de coșuri. Iar multe dintre ele sunt incorecte sau nu au fost dovedite științific.

Mituri despre înlăturarea coșurilor
  • Consumul de ciocolată și alimente grase nu s-a dovedit a avea vreun efect semnificativ asupra acneei. 

  • Acneea nu este cauzată de o piele murdară. Frecatul prea aspru al pielii sau curățarea ei cu săpunuri dure sau alte chimicale irită pielea și pot înrăutăți acneea.  

  • Produsele cosmetice nu înrăutățesc neapărat acneea, mai ales dacă folosești machiaj care nu conține uleiuri și care nu astupă porii (non-comeogenice).  

  • Pasta de dinți nu te va scăpa de coșuri, mai ales în condițiile în care triclosanul antimicrobian găsit anterior în multe formule a fost interzis. 

Prin evitarea anumitor obiceiuri sau acțiuni poți evita înroșirea coșurilor și poți ajuta pielea să se vindece mai repede.

Cum poți împiedica agravarea coșurilor?
  • În primul rând și cel mai important este să reziști tentației de a stoarce coșul sau de a-ți atinge fața prea des. Este traumatizant pentru piele și duce la inflamații, infecții, un proces mai lung de vindecare și chiar cicatrici.  

  • Evită să îți schimbi radical sau subit rutina de îngrijire cu produse mult mai puternice. Schimbările ar trebui să fie treptate.  

  • Încearcă să nu usuci excesiv zona afectată – cantitățile sau concentrațiile mari de ingrediente precum acidul salicilic îți vor irita pielea.  

  • Renunță la produsele de machiaj care încarcă porii. Încearcă alternative care conțin ingrediente de tipul acidului salicilic.  

Poți scăpa de coșuri peste noapte? 

Din păcate, nu, nu există nicio soluție miraculoasă. E nevoie de timp și de răbdare. Însă poți reduce inflamația și durerea și poți face coșul mai puțin vizibil. Aplică gheață, apoi un produs împotriva coșurilor pe bază de acid salicilic sau peroxid de benzoil. Dacă apar puncte albe poți aplica o compresă caldă.  

Sebium Activ Gel spumant Gel-cremă anti-imperfecțiuni

Igienă cu clătire

Piele grasă sau acneică

Brevetul D.A.F.

Sebium Activ Gel spumant

(6 reviews)

Eliberează porii, reduce imperfecțiunile, pentru o piele purificată în profunzime.

Pentru cine este indicat?

Adulți, Adolescenți

Sebium Kerato+ Gel-cremă anti-imperfecțiuni

Îngrijire zilnică

Piele predispusă la acnee

Brevetul Fluidactiv

Sebium Kerato+

(3 reviews)

Dă reset pielii acneice după doar 2 zile de utilizare.

Pentru cine este indicat?

Adulți, Adolescenți