Dandruff and scales

Mătreața este cauzată de proliferarea anormală a unui microorganism din familia Malassezia, o ciupercă. Acest fenomen duce la o reînnoire prea rapidă a celulelor pielii care apar în grupuri la nivelul scalpului, formând astfel scuame mari care se desprind sau pelicule aderente, cu aspect gras și de culoare gri-gălbuie.
Acestea pot fi însoțite de iritație semnificativă a scalpului precum și de mâncărime mai mult sau mai puțin intensă. Mătreața este vizibilă pe păr și, cel mai adesea, cade pe gât și umeri, mai ales după coafare. Oboseala, stresul, poluarea sau anotimpul sunt factori care pot provoca sau crește proliferarea Malassezia furfur și, prin urmare, apariția mătreții.

Există mătreață uscată și mătreață grasă,

 iar aspectul poate da indicii cu privire la tipul de tulburare implicată.

  • În cazul mătreții moderate, scuamele sunt subțiri, uscate, gri sau albe și nu aderă la nivelul scalpului, acestea cad pe umeri.
  • Scuamele groase, grase și gălbui, aderente la nivelul scalpului, sunt însoțite de multe ori de senzație de mâncărime. Ele corespund cu o formă ușoară de dermatită seboreică. Pielea capului este de multe ori iritată și are o tentă roz.
  • Plăci cu scuame, uscate și albe, însoțite la bază de roșeață sunt caracteristice psoriazisului. În acest caz, cel mai frecvent sunt însoțite de mâncărime.

În cazul în care ai nelămuriri și dacă suferi de mătreață severă, îți recomandăm să ceri sfatul medicului dermatolog.

Doctor with patient - Talking

Cum se explică stările scuamoase severe și cronice din psoriazis?

Psoriazisul este caracterizat prin stări scuamoase severe, cu zone uscate, care se manifestă prin plăci mai mult sau mai puțin groase, bine delimitate - în special de linia părului, rotunde sau ovale, care sunt asociate cu roșeață și scuame.

Având o dimensiune variabilă, acestea pot constitui chiar o "cască" ce acoperă întregul scalp, scuamele sunt alb-argintii, compacte, uscate și, în mod special, aderente. Acestea sunt însoțite, în general, de mâncărime intensă.

Fondul genetic, stresul, anumite infecții (sfera ORL și dentară, în special) și anumite medicamente (litiu, antimalarice de sinteză, beta-blocante ...) sunt implicate în declanșarea unor condiții scuamoase severe, cu zone uscate.

Psoriazisul rezultă dintr-o combinație de 3 factori:

Evolutia dermatitei atopice Pas 1
1/ Hiperproliferarea celulelor epidermice ceea ce duce la o îngroșare semnificativă a pielii la nivelul zonelor afectate, asociată cu roșeață si mătreață.
Evolutia dermatitei atopice Pas 2
2/ O tulburare de diferențiere mai exact o problemă la reînnoirea celulelor pielii. Acest proces durează, de obicei, aproximativ 30 de zile, dar acum este redus la mai puțin de o săptămână (3-6 zile). Keratinocitele se confruntă cu probleme în timpul diferențierii lor, acestea își păstrează miezul până în stratul cornos.
Step 3
3/ O reacție inflamatorie la nivelul dermului Condițiile scuamoase severe, cu zone uscate, evoluează în faze succesive de puseuri și remisiuni.

pielea atopică este, de asemenea, legată de o accelerare a ritmului sistemului imunitar

Stările scuamoase pot fi legate de două boli, dermatita seboreică (DS) și psoriazis.

 

  • În cazul DS, originea scuamelor este identică cu cea a mătreții (proliferarea ciupercii Malassezia) cu o extindere clinică mai mare
Cold

 

  • În cazul psoriazisului, nu avem o colonizare cu ciuperci, ci vorbim de o patologie total diferită, asociată cu o predispoziție genetică, influențată de factorii de mediu.

Părul și scalpul trebuie spălate de 2-3 ori pe săptămână cu un șampon blând care conține:

 

  • Antifungici activi în lupta împotriva proliferării Malassezia furfur,
  • Ingrediente active care elimină mătreața și reglează proliferarea celulară,
  • Componente care pot calma eventuala mâncărime.
  1. Trebuie făcut un masaj ușor, cu mișcări circulare.
  2. Apoi, părul trebuie clătit cu blândețe.
  3. Ai grijă să usuci cu grijă părul. Dacă folosești un uscător de păr, verifică să nu fie pe o treaptă cu aer prea cald, astfel încât să nu iriți scalpul.

Evită scărpinatul pentru a nu agrava starea scalpului. Un șampon tratament adecvat calmează, de regulă, scalpul.

Părul și scalpul trebuie spălate de mai multe ori pe săptămână cu un șampon tratament, cu o înaltă toleranță, ce conține:

  • Ingrediente active keratoreductoare și keratolitice pentru a îndepărta scuamele aderente,
  • Ingrediente active care atenuează pruritul intens,
  • Ingrediente active emoliente intensive pentru a acționa pe zonele uscate.

 

  1. Trebuie făcut un masaj ușor, cu mișcări circulare.
  2. Apoi, părul trebuie clătit cu delicatețe.
  3. Ai grijă să usuci cu grijă părul. Dacă folosești un uscător de păr, verifică să nu fie pe o treaptă cu aer prea cald, astfel încât să nu iriți scalpul.

Evită scărpinatul pentru a nu agrava starea scalpului. Un șampon tratament adecvat calmează, de regulă, mâncărimile scalpului.

Părul și scalpul trebuie spălate cu un șampon tratament, cu o înaltă toleranță, ce conține:

  • Ingrediente active antifungice pentru a lupta intensiv împotriva proliferării Malassezia furfur,
  • Ingrediente active care elimină mătreața și reglează proliferarea celulară,
  • Ingrediente active ce calmează senzația de prurit intensiv, substanțe anti-inflamatorii pentru a calma scalpul.

Acest șampon trebuie folosit de 2-3 ori pe săptămână în tratamentul de atac (timp de 15 până la 21 de zile), iar apoi de la 1 până la 2 ori pe săptămână ca tratament de întreținere, alternând cu un șampon blând.

  1. Șamponul trebuie lăsat să acționeze câteva minute pe scalp, în special în zonele afectate (plăcile cu scuame). Un șampon cu o textură cremoasă permite ingredientelor active să nu curgă în ochi.
  2. Trebuie făcut un masaj ușor, cu mișcări circulare.
  3. Apoi, părul trebuie clătit cu delicatețe.
  4. Ai grijă să usuci cu grijă părul. Dacă folosești un uscător de păr, verifică să nu fie pe o treaptă cu aer prea cald, astfel încât să nu iriți scalpul.

Evită scărpinatul pentru a nu agrava starea scalpului.