Allez au contenu Allez à la navigation

Mătreață și scuame

Mai bine înțeleasă, mai bine îngrijită

Mătreață și scuame
Share
Mătreața poate fi ușoară, moderată sau severă și este o condiție extrem de frecventă, ce afectează atât femeile, cât și bărbații. Aceasta poate să apară în orice moment și sunt vizate toate tipurile de păr și scalp. Această descuamare excesivă a scalpului are drept cauză fie colonizarea cu o ciupercă (drojdie) sau o predispoziție genetică influențată de factorii de mediu.
 
Pe scurt
  1. Ce este mătreața?
  2. Cum putem recunoaște diferite tipuri de mătreață?
  3. Cum se explică stările scuamoase severe și cronice din psoriazis?
  4. Când putem vorbi despre mătreață severă?
Mătreață și scuame

Ce este mătreața?

Mătreața este cauzată de proliferarea anormală a unui microorganism din familia Malassezia, o ciupercă. Acest fenomen duce la o reînnoire prea rapidă a celulelor pielii care apar în grupuri la nivelul scalpului, formând astfel scuame mari care se desprind sau pelicule aderente, cu aspect gras și de culoare gri-gălbuie.
Acestea pot fi însoțite de iritație semnificativă a scalpului precum și de mâncărime mai mult sau mai puțin intensă. Mătreața este vizibilă pe păr și, cel mai adesea, cade pe gât și umeri, mai ales după coafare. Oboseala, stresul, poluarea sau anotimpul sunt factori care pot provoca sau crește proliferarea Malassezia furfur și, prin urmare, apariția mătreții.
 

Cum putem recunoaște diferite tipuri de mătreață?

Există mătreață uscată și mătreață grasă, iar aspectul poate da indicii cu privire la tipul de tulburare implicată.
. În cazul mătreții moderate, scuamele sunt subțiri, uscate, gri sau albe și nu aderă la nivelul scalpului, acestea cad pe umeri.
. Scuamele groase, grase și gălbui, aderente la nivelul scalpului, sunt însoțite de multe ori de senzație de mâncărime. Ele corespund cu o formă ușoară de dermatită seboreică. Pielea capului este de multe ori iritată și are o tentă roz.
. Plăci cu scuame, uscate și albe, însoțite la bază de roșeață sunt caracteristice psoriazisului. În acest caz, cel mai frecvent sunt însoțite de mâncărime.
În cazul în care ai nelămuriri și dacă suferi de mătreață severă, îți recomandăm să ceri sfatul medicului dermatolog.
 

Cum se explică stările scuamoase severe și cronice din psoriazis?

Psoriazisul este caracterizat prin stări scuamoase severe, cu zone uscate, care se manifestă prin plăci mai mult sau mai puțin groase, bine delimitate - în special de linia părului, rotunde sau ovale, care sunt asociate cu roșeață și scuame. Având o dimensiune variabilă, acestea pot constitui chiar o "cască" ce acoperă întregul scalp, scuamele sunt alb-argintii, compacte, uscate și, în mod special, aderente. Acestea sunt însoțite, în general, de mâncărime intensă.
Fondul genetic, stresul, anumite infecții (sfera ORL și dentară, în special) și anumite medicamente (litiu, antimalarice de sinteză, beta-blocante ...) sunt implicate în declanșarea unor condiții scuamoase severe, cu zone uscate.
Psoriazisul rezultă dintr-o combinație de 3 factori:
. Hiperproliferarea celulelor epidermice, ceea ce duce la o îngroșare semnificativă a pielii la nivelul zonelor afectate, asociată cu roșeață si mătreață.
. O tulburare de diferențiere, mai exact o problemă la reînnoirea celulelor pielii. Acest proces durează, de obicei, aproximativ 30 de zile, dar acum este redus la mai puțin de o săptămână (3-6 zile). Keratinocitele se confruntă cu probleme în timpul diferențierii lor, acestea își păstrează miezul până în stratul cornos.
. O reacție inflamatorie la nivelul dermului.
Condițiile scuamoase severe, cu zone uscate, evoluează în faze succesive de puseuri și remisiuni.
 

Când putem vorbi despre mătreață severă?

Stările scuamoase pot fi legate de două boli, dermatita seboreică (DS) și psoriazis.
În cazul DS, originea scuamelor este identică cu cea a mătreții (proliferarea ciupercii Malassezia) cu o extindere clinică mai mare.
În cazul psoriazisului, nu avem o colonizare cu ciuperci, ci vorbim de o patologie total diferită, asociată cu o predispoziție genetică, influențată de factorii de mediu.