Acceptă-ți pielea cu roșeață 

Senzația de arsură, roșeața puternică, hipersensibilitatea și pulsațiile sunt doar câteva dintre simptomele pielii care suferă de rozacee. Iar în interior, se simte și mai apăsător. Ești îngrijorată, anxioasă, defensivă, poate chiar rușinată de faptul că nu te încadrezi în idealul de perfecțiune al societății, într-un mod atât de vizibil. Inevitabil atragi priviri și devii centrul atenției fără voia ta, din motivele pe care nu ți le dorești.  

 

Trebuie să acorzi atenție și impactului emoțional  

Dermatologii sunt de părere că, pe lângă disconfortul fizic al pielii care suferă de roșeață sau rozacee, există și un impact psihologic.  

Doar în cazul rozaceei: 

90% dintre pacienți au o stimă de sine și încredere în propria persoană scăzute* 

41% dintre pacienți nu se simt confortabil să socializeze* 

88% dintre pacienții cu rozacee severă simt că relațiile lor profesionale sunt afectate* 

51% dintre pacienți sunt nevoiți să lipsească de la serviciu din cauza rozaceei severe* 

https://www.rosacea.org/patients/all-about-rosacea

 

Îți sună cunoscut? Nu lăsa povara acestei afecțiuni cutanate să devină apăsătoare. Vorbește cu medicul tău dermatolog, cere-i ajutorul pentru a știi la ce să te aștepți.  

De asemenea, poate fi de ajutor să iei legătura cu alte persoane care suferă din cauza pielii cu roșeață, la fel ca și tine. Experiențele similare îți vor fi de ajutor și le vei putea împărtăși mai ușor acestor persoane ceea ce simți.  

Viața ar fi mai simplă dacă am putea prezice puseurile roșeții. Ți-ai putea programa toate ședințele sau ieșirile cu prietenii în perioadele bune, pentru ca problemele vizibile provocate de roșeață să nu îți perturbe activitățile sociale.  

Câțiva dintre factorii declanșatori sunt mai ușor de controlat. Poți doar să eviți băuturile alcoolice, pe cele fierbinți, expunerea la schimbări de temperatură sau la soare și vei avea rezultate bune. Însă stresul nu este la fel de ușor de gestionat. Și, totuși, este unul dintre cele mai importante lucruri pe care sa le ai în vedere.  

morning rush

Pe cât de mult posibil, fă-ți timp pentru tine și găsește o activitate care îți liniștește atât mintea, cât și corpul. Poți face yoga, exerciții fizice ușoare sau poți încerca un joc în familie. Fă tot posibilul să te eliberezi de încărcătura emoțională legată de evenimentele de peste zi, de gândurile negative sau de presiunea timpului care se adună. Astfel, dimineața nu trebuie să te grăbești, doar să te bucuri de începutul de zi.  

yoga

Pe lângă disconfortul fizic cauzat de roșeață sau rozacee, apare și jena pe care poți să o simți atunci când interacționezi cu alte persoane. Te întâlnești cu atât de mulți oameni în fiecare zi, de la șoferul de autobuz, la colegii de muncă, clienții sau persoanele de la coada de la supermarket. Oare te judecă? Poate cred că îți neglijezi pielea, când, de fapt, ea are un plan al ei.  

Unii observă doar partea vizibilă a pielii tale cu roșeață, dar tu știi prea bine că există si una mai greu de sesizat. Ai nevoie de mult curaj să îi privești în ochi pe ceilalți atunci când fața ta se înroșește.  

 hide

Pentru a-ți învinge anxietatea, adu-ți aminte că pielea ta nu este singura care te definește ca persoană. Este parte din cine ești, dar nu spune totul despre tine. Ești o persoană complexă, cu experiențe unice și gânduri valoroase. Pe toți ceilalți din jurul tău ajută-i să observe lucrurile despre tine care sunt mai puțin vizibile decât roșeața feței.

Dacă te concentrezi pe punctele tale forte, este mai ușor să treci peste prejudecățile oamenilor. Și nu este nimic greșit dacă îți dai un plus de încredere cu puțin machiaj care să ascundă petele roșii. Ai grijă doar să alegi produse adaptate pentru pielea care suferă de roșeață și care o lasă să respire.  

sensibio AR - stronger

Este o arsură de la soare? O acnee gravă? Folosești protecție solară? Ar trebui să mergi la un doctor! Uneori oamenii sunt curioși, de cele mai multe ori bine intenționați, dar atunci când aceste întrebări sunt la ordinea zilei devine obositor să le auzi.  

În spatele întrebărilor pot fi prejudecăți despre stilul tău de viață sau despre igiena personală, dar tu știi că, cel mai probabil, sunt greșite. Uneori, poate nu aspectul fizic te împiedică să ieși din casă, ci această grijă constantă a celorlalți dacă ești bine. Când, de fapt, ție îți este bine.  

sensibio AR - alone

Respectă rutina de îngrijire pe care ai stabilit-o împreună cu medicul tău dermatolog. Tu te cunoști mai bine decât oricine altcineva. Ascultă-ți instinctele și ai încredere în tine.  

stay confident

sensibio AR - friends

Atunci când stresul te încolțește, este ușor să stai acasă și să te ascunzi. Dar alți oameni care suferă din cauza pielii cu roșeață sau a rozaceei te pot ajuta să nu mai simți această povară.  

Online, la nivel mondial, există o mare comunitate #skinpositivity care discută despre dificultățile afecțiunilor pielii, de la acnee, la dermatita atopică și rozacee. De ce să te ascunzi când sunt atât de mulți oameni ca tine, persoane cărora ai putea să le împărtășești problemele provocate de roșeață, dacă acest lucru te ajută? 

De asemenea, experiența ta poate ajuta o altă persoană. Cere și folosește ajutorul celorlalți pentru a fi mai puternică. Nu ești singură.