Înțelegerea și îngrijirea pielii și a nevoilor pe care le are aceasta reprezintă principiul de bază al ecobiologiei, principiu pe care îl folosim pentru a ne dezvolta produsele. Considerăm pielea un ecosistem format din celule vii, care interacționează constant unele cu celelalte, dar și cu mediul înconjurător.

  • Aurélie Guyoux, R&D director at NAOS
    Aurélie Guyoux, R&D Director - NAOS.

    “Modul în care dezvoltăm produsele Photoderm ne permite să minimizăm cantitatea de produse de protecție solară care ajunge în mediu. De exemplu, dezvoltăm produse de fotoprotecție pentru corp foarte rezistente la apă, pentru a ne asigura că ele rămân acolo unde le este locul, pe pielea ta. Suntem atenți în mod constant la impactul pe care produsele noastre l-ar putea avea asupra mediului.”

    Aurélie Guyoux, R&D Director - NAOS.

La Naos, ne ghidăm după trei angajamente principale pentru a crea produse de protecție solară non-toxice care să respecte atât pielea, cât și ecosistemele acvatice.

Eco friendly sunscreen

Apa de mare și apa dulce sunt ambele bogate în biodiversitate care poate fi afectată negativ de ingredientele din produsele de îngrijire solară. Fie că înotăm în ocean sau facem un duș la final de zi, aceste produse ajung în ciclul general al apei. De aceea, este esențial să măsurăm impactul produselor noastre asupra întregului ciclu de viață și să luăm în considerare toate tipurile de apă și ecosisteme acvatice cu care ar putea interacționa. Testăm formulele finale pe care le dezvoltăm pentru a ne asigura că respectăm viața și ecosistemele acvatice.

Această etichetă garantează siguranța produselor solare pentru ecosistemele acvatice, inclusiv corali.

(Absența toxicității asupra ecosistemelor acvatice (evaluate pe corali, microalge NF ISO 10253, daphnia OCDE 202)).

Coral Safe logo

Poți găsi eticheta CORAL SAFE pe toate produsele noastre care au trecut prin testele de ecotoxicitate, teste care sunt desfășurate asupra a trei tipuri diferite de viață acvatică.

Coralii sunt ființe vii, iar recifele pe care le creează reprezintă 0.1%-0.2% din suprafața oceanelor: aproximativ 3000 km în total la nivel global - adică aceeași suprafață ca a Italiei!

Totuși, dimensiunile lor reduse nu înseamnă că trebuie subestimați: coralii sunt casa a 25% din ecosistemul marin al planetei! Ei sunt elementul de bază în formarea altor ecosisteme. Recifele de corali sunt o resursă importantă de hrană care ne oferă aproximativ 10% din capturile piscicole de la nivel global.

Coralii trăiesc în simbioză cu microalgele. Dar atunci când stresul din mediu devin prea puternic, coralii expulzează aceste microalge și mor.

De asemenea, coralii sunt o barieră fizică fundamentală pentru coastele marine: aceștia absorb energia valurilor și reduc daunele în cazul unor dezastre naturale. Coralii protejează atât ecosistemele dintre recife și coaste (lagune, zone cu alge), dar și așezările umane aflate de-a lungul țărmurilor.

Coralii aduc beneficii ecosistemelor globale. Din păcate, amenințările la adresa coralilor s-au înmulțit de-a lungul anilor. Printre ele se numără dezastrele naturale, prădătorii și furtunile. Totuși, altele pot fi cauzate de oameni: schimbările climatice, creșterea temperaturii apei oceanelor, substanțele chimice precum cele care ar putea fi prezente în produsele de protecție solară.

De aceea, vrem să ne asigurăm că produsele Bioderma nu au impact asupra longevității și viabilității coralilor.

 

Coral reef safe sunscreen

Cele mai multe structuri pe care le numim „corali” sunt, de fapt, compuse din sute de mii de mici creaturi vii numite polipi.

Testele care sunt desfășurate pe fragmentele de corali măsoară impactul filtrelor de protecție solară prin observarea retracției polipilor și albirea fragmentelor după o expunere de 48 și 96 de ore la mostra de produs testat.

Dacă produsul nu generează retragerea polipului sau albirea sa, înseamnă că îndeplinește unul dintre cele trei criterii de ecotoxicitate.

Coral reef safe sunscreen

Algele marine sunt organisme vii care joacă un rol esențial în circuitul dioxidului de carbon. Acestea pot genera oxigen prin fotosinteză, deci contribuie la limitarea efectului de seră.

Algele sunt, de asemenea, organisme foarte importante in ecosistemul acvatic, pentru că sunt baza sistemului de hrană a oceanului. Ele susțin sănătatea peștilor și populațiilor de crustacee prin oferirea unui habitat care are rol de „creșă” pentru biodiversitate.

Marine algae safe sunscreen

Folosim metoda NF ISO 10253 care testează rata de creștere a celulelor algelor (Phaeodactylum tricornutum) după 72 de ore de expunere la mostre din ingredientele produsului. Pentru acest test, folosim concentrații mult mai mari de ingrediente decât cele la care ar fi expuse în habitatul lor natural, pentru a ne asigura că efectul este și mai mic, în realitate.

Dacă produsul nu afectează creșterea algelor marine, atunci îndeplinește 2 dintre criteriile noastre de ecotoxicitate.

Marine algae safe sunscreen

Aceste organisme, cunoscute și ca «Daphnia magna Straus» sunt parte a ecosistemelor de apă dulce. Planctonul are o dimensiune care variază de la câțiva milimetri până la doar câțiva microni.

Chiar dacă dimensiunea planctonului este microscopică, acesta stă la baza lanțurilor de hrană din majoritatea lacurilor, așadar joacă un rol cheie în menținerea echilibrului ecosistemelor acvatice.

 

Pentru că sunt o sursă de hrană pentru mulți pești mici și alte tipuri de viață marină, lipsa Daphnia poate cauza scăderi în rândul populațiilor de pești, dar și creșterea în exces a algelor pentru că planctonul se hrănește cu aceste plante.

De aceea, vrem să ne asigurăm că produsele Bioderma nu afectează viabilitatea planctonului de apă dulce.

Sunscreen tests on freshwater

Folosim metoda OECD 202 asupra Daphnia magna Straus, iar această metodă determină nivelul de toxicitate a produsul bazându-se pe reacția pe care o au exemplarele tinere de Daphnia magna Straus sau puricii de apă. Mobilitatea este măsurată după 24 și 48 de ore pentru a se determina concentrația la care aceste organisme sunt imobilizate.

Dacă după 48 de ore Daphnia nu este imobilă, atunci produsul îndeplinește cel de-al treilea criteriu de ecotoxicitate și este considerat ca nefiind toxic sau periculos pentru mediu.

Sunscreen tests on freshwater

De ce facem aceste teste?

Desfășurarea acestor teste ne permite să observăm impactul ingredientelor individuale asupra mediului, dar și formula ca întreg, pentru a crea produse de protecție solară care să fie prietenoase și care să respecte cu adevărat mediul.

Testarea pe aceste trei specii fundamentale este ca și cum am efectua teste pe întregul ecosistem acvatic, pentru că speciile depind una de cealaltă. Acest lucru ne permite să dezvoltăm produse care au cel mai redus impact și cea mai mică ecotoxicitate posibilă, fără efecte negative asupra pielii sau a mediului cu care pielea intră în contact, în special a ecosistemelor acvatice, în cazul produselor de îngrijire solară.

dermatologist recommended sunscreen

Prin evaluarea profilului ecotoxicologic al fiecărui ingredient, putem crea produse de protecție solară care sunt sigure pentru mediu folosind doar ingredientele care au cel mai mic impact asupra ecosistemelor acvatice. Dezvoltăm formule ghidându-ne după principiile ecobiologiei, după știința interacțiunilor, pentru a stabili cum vor interacționa acestea atât cu pielea, cât și cu ecosistemele acvatice.

Mulțumită cercetării continue, descoperim efectele negative pe care le au anumite filtre. Insulele care au o biodiversitate acvatică bogată, ca Palau și Hawai, au interzis deja folosirea anumitor filtre care pot fi dăunătoare mediului.

În timp ce peste 30 de filtre solare sunt disponibile pe piață, produsele NAOS sunt dezvoltate folosind doar 10 filtre, după reguli bine definite, având constant obiectivul de a reduce impactul pe care îl avem asupra mediului.

Bine de știut

Ca rezultat, nu mai folosim:

 

  • Filtrele hidrosolubile care pot ajunge în apa oceanelor
  • Ethylhexyl methoxycinnamate (cunoscut și ca OMC sau octinoxat)
  • Benzophenone-3 (cunoscut și ca oxybenzon)
  • 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC)

 

Scopul nostru: să găsim și să dezvoltăm noi ingrediente care sporesc abilitatea naturală a pielii de a se proteja în fața soarelui.

 

Dincolo de dermatologie, protejăm sănătatea planetei

Jean-Noël Thorel, președintele NAOS, un adevărat pasionat de ocean și de scufundări, a definit direcția noastră de protejare a ecosistemului marin.

NAOS sprijină biologii marini de la Asociația Andromède Océanologie care au o experiență unică în ceea ce privește ecosistemele marine din marea Mediterană (Franța, Grecia, Italia și Spania). Specialiștii desfășoară o acțiune de mapare majoră a mediului subacvatic, cu scopul de a conserva și regenera Posidonia.

De ce Posidonia? Pentru că acele câmpii subacvatice au un rol ecologic major, reținând de 4 până la 5 ori mai mult dioxid de carbon decât orice altă specie de plante marine, așadar sunt importante și esențiale pentru ecosistemul subacvatic.

Andromède Océanologie a dezvoltat DONIA, o aplicație utilă pentru ancorare și navigare destinată publicului larg, care oferă utilizatorilor o nouă cartografiere a oceanelor, astfel încât aceștia să poată alege să ancoreze în afara Posidonia.

În același timp, Andromède Océanologie desfășoară proiectul REPIC care presupune transplantarea acestor plante în zonele în care ancorarea este interzisă și care au suferit distrugeri.