Ce înseamnă pielea sensibilă?

Simptomele pielii sensibile și ale îmbătrânirii premature sunt strâns legate, având aceleași trei cauze principale: stresul oxidativ, slăbirea barierei cutanate și inflamația. Pentru a înțelege relația dintre ele, trebuie să înțelegem ce înseamnă pielea sensibilă și sensibilizată.

Cauzele și consecințele pielii sensibile

 

60-70% dintre femei și 50-60% dintre bărbați suferă din cauza pielii sensibile1. Acest sindrom clinic apare adesea atunci când fibrele nervoase devin supra surescitate, când sunt expuse la anumiți factori. Iar pielea devine reactivă. Schimbările cutanate pot duce la senzații neplăcute, inclusiv înțepături, senzația de piele care ține, prurit și iritații. Simptomele vizibile includ apariția roșeții temporare. 

 

Sensibilitatea poate fi determinată sau agravată și de factori de mediu sau legați de stilul de viață precum poluarea, razele UV, stresul, schimbările bruște de temperatură sau produsele cosmetice nepotrivite. Atunci când este expusă la astfel de iritanți, pielea produce radicali liberi. Aceștia cresc stresul oxidativ și slăbesc funcția de barieră cutanată, ducând la inflamație și la sensibilizarea pielii. Iar această sensibilitate indusă poate crește sensibilitatea naturală.

 

Inflamația este necesară și sănătoasă pentru a ajuta în lupta cu microbii și pentru a înlesni vindecarea. Însă, atunci când ea devine excesivă sau cronică, sporește sensibilitatea pielii și îi slăbește mecanismele de apărare.

1Farage, MA. Prevalența pielii sensibile. Front Med 2019; 6:98.

 

Află mai multe

Cauzele și consecințele pielii sensibile

Care este legătura dintre pielea sensibilă și îmbătrânirea ei prematur?

Alte consecințe ale pielii sensibile

Împreună cu stresul oxidativ ridicat și slăbirea barierei cutanate, inflamația cronică diminuează comunicarea dintre celule și le accelerează senescența (celulele nu se mai divid), un fenomen cunoscut drept inflamm’ageing. Mecanismele biologice implicate în agravarea pielii sensibile sunt aceleași cu cele ale îmbătrânirii premature.

Identificat la începutul anilor 2000 de către Claudio Franceschi, profesor la Universitatea din Bologna, inflamm’ageing se referă la inflamația cronică ce conduce la îmbătrânirea prematură a celulelor epidermei și dermei. Efectele vizibile ale procesului de inflamm’ageing riduri, linii fine, deshidratare, aspect tern al pielii – apar mult mai devreme decât în cazul procesului natural de îmbătrânire și continuă să accelereze odată cu scăderea capacității pielii de a se autoapăra.

  • Specialist în inflamm’ageing, dr. Miroslav Radman, biolog și genetician

    Dr. Miroslav Radman , biolog și genetician.

    Specialist în inflamm’ageing, dr. Miroslav Radman, biolog și genetician, subliniază legătura dintre inflamația cronică și senescența accelerată a celulelor:

    Inflamația cronică, aflată la baza procesului de inflamm’ageing, este numită și inflamație sterilă pentru că nu există viruși sau bacterii la locul inflamației. Inflamația cronica întrerupe conexiunile dintre celule, separându-le și conducând la defalcarea homeostaziei tisulare menținută de parabioza celulară (capacitatea de a ”trăi împreună”) 

    Dr. Miroslav Radman , biolog și genetician.

O acțiune eficientă pentru încetinirea îmbătrânirii premature a pielii sensibile trebuie să trateze atât cauzele, cât și consecințele acestei sensibilități. Ruperea cercului vicios al inflamației, stresului oxidativ și deteriorării barierei pielii, exacerbată de factori externi, poate reduce sensibilitatea pielii și poate încetini procesul de inflamm’ageing.

Cu ajutorul cercetărilor avansate, Bioderma a dezvoltat brevetul Defensive Technology care are triplă acțiune: oferă protecție antioxidantă, întărește bariera naturală a pielii și reduce inflamația. Abordarea ecobiologică se află în spatele acestei inovații dermatologice care are grijă de pielea sensibilă și sensibilizată, acționând împotriva îmbătrânirii premature.

Află mai multe

O acțiune eficientă pentru încetinirea îmbătrânirii premature a pielii sensibile trebuie să trateze atât cauzele, cât și consecințele acestei sensibilități

BIODERMA product photo, Sensibio H2O 500ml, apă micelară pentru pielea sensibilă

Igienă zilnică fără clătire

Piele sensibilă Piele normală

Tehnologia Micelară

Sensibio H2O

(5 reviews)

Apă micelară pentru curățarea și îndepărtarea machiajului pielii sensibile

Pentru cine este indicat?

Adulți, Adolescenți

Sensibio Defensive Ser - concentrat calmant și hidratant, cu efect pe termen lung.

Ser

Piele sensibilă și sensibilizată

Defensive Tehnology

Sensibio Defensive Ser

(3 reviews)

Sensibio Defensive Ser - concentrat calmant și hidratant, cu efect pe termen lung.

Pentru cine este indicat?

Adulți, Adolescenți

Piele sensibilă și sensibilizată Sensibio Defensive

Îngrijire zilnică

Piele sensibilă și sensibilizată

Defensive Tehnology

Sensibio Defensive

(3 reviews)

Cremă pentru calmare intensivă

Pentru cine este indicat?

Adulți, Adolescenți