Îngrijirea pielii sensibile

Uneori, pielea ta simte furnicături, simți înțepături, iar alte ori chiar te confrunți cu senzație de arsură cutanată. Indiferent de caz, ai tendința să crezi că sunt sensibilități diferite și că au nevoie de produse de îngrijire diferite.  

O întreagă paletă de produse sunt disponibile pentru pielea sensibilă. Multe branduri și-au creat propriile categorii pentru sub-tipuri specifice ale pielii sensibile. Există numeroase nume și vezi descrieri de tipul "piele sensibilă", "piele hipersensibilă" sau "piele reactivă" pe rafturile magazinelor. Chiar și "piele intolerantă", ceea ce te poate face să crezi că pielea ta va refuza orice alt produs ai încerca. Atunci devii confuz: "Pielea mea este sensibilă sau hipersensibilă azi?", "Produsul pentru pielea ultrasensibilă va fi suficient sau am atins pragul de intoleranță?" 

Dar sunt oare atât de diferite aceste categorii? Toate par a fi descrieri complementare ale aceleiași probleme: pielea sensibilă.  

Cum își descriu oamenii din diferite părți ale lumii pielea sensibilă?

Fac oare diferența între "iritabilă" și "hipersensibilă"?  

60%1 din populația lumii este afectată de pielea sensibilă. Este atât de des întâlnită încât mulți își împărtășesc sfaturi, idei sau chiar durerea pe care o simt prin intermediul internetului. Iată doar câteva exemple ale descrierilor pielii sensibile pe internet, venite de la oameni din Franța, Japonia sau Coreea de Sud.  

Indiferent de severitate, sunt aceleași simptome pe care toți le menționează. Ceea ce descriu oamenii, în propriile cuvinte, corespund definiției oficiale a pielii sensibile: senzație neplăcută care apare ca răspuns la stimuli ce, în mod normal, nu ar trebui să provoace o astfel de senzație. Printre ele se numără furnicăturile, înțepăturile, pruritul, uneori chiar senzația de arsură și roșeața.  

1 Farage MA. Prevalența pielii sensibile. Front Med 2019; 6:98.
simptomele pielii sensibile
  • Expert - Dr Michèle Sayag
    Dr. Michèle Sayag, Director de Strategie Medicală - BIODERMA.

    Atunci când privești în mod obiectiv, «iritabilă», «hipersensibilă», «hipersensibilă», «intolerantă» sunt variații pe aceeași temă: toate descriu pielea sensibilă. Acestea nu sunt tipuri diferite de piele, care să aibă nevoie de îngrijire specifică. Reprezintă doar diferite niveluri de intensitate ale acelorași simptome. Iar atunci când pielea ta reacționează, fie că sunt mici înțepături sau o ușoară senzație de arsură cutanată, mecanismul biologic din spatele reacției este același pentru toate tipurile de piele sensibilă.

    Dr. Michèle Sayag, Director de Strategie Medicală - BIODERMA.

Care sunt cauzele pielii sensibile? 

Simptomele pielii sensibile sunt, deci, semne ale inflamației pielii într-un grad mai mic sau mai mare. Iar tratarea lor ajută, dar nu rezolvă problema de fond. Pentru a o rezolva, trebuie să tratezi cauzele.  

De ce apare pielea sensibilă? Sunt două moduri. Iar în ambele, percepția este un element cheie, pentru că senzațiile pe care pielea sensibilă le generează pot fi suficient de puternice încât să aibă impact asupra calității vieții. Trebuie să te confrunți cu disconfortul de fiecare dată când pielea ta reacționează.  

Dacă vrei să afli mai multe, citește articolul "Ce înseamnă piele sensibilă și cum știi dacă și pielea ta este sensibilă?” 

Bine de știut

Pielea sensibilă poate apărea în mod natural

Ai o sensibilitate naturală, care este și permanentă. Ca rezultat, ar trebui să ai o rutină de îngrijire a pielii pentru a ține sensibilitatea sub control pe cât de mult posibil.  

Sensibilitatea poate fi indusă 

Sensibilitatea indusă este ocazională, dar este un fenomen în creștere la nivel mondial. Pielea ta este sensibilă și reacționează la stimuli externi precum poluarea, cosmeticele sau stresul, printre alți factori. Poți să nu fii mereu conștient că ceva îți poate face pielea să reacționeze. În acest caz, ce poți face este să îți ajuți pielea să fie mai puternică.

Sensibio Defensive, cremă pentru calmare intensivă a pielii sensibile

Atunci când ai pielea sensibilă, te confrunți deja cu un disconfort real. Mai întâi cel al pielii, apoi al schimbărilor din rutina zilnică, jonglatul cu produsele de îngrijire pentru a-l găsi pe cel care îți aduce alinarea. Poți să te simți frustrat pentru că ai foarte puțin control asupra sănătății pielii tale.  

Este adevărat că există o gamă variată de produse pentru pielea sensibilă. Dar, dacă tratezi pielea ca și cum ar fi într-o bulă, o protejezi excesiv în loc să o ajuți să se adapteze la mediul ei. Aceste produse nu fac altceva decât să trateze simptomele, în loc să adreseze diferitele cauze ale sensibilității. Dacă ai putea să mergi în profunzime, cu îngrijire activă care tratează cauzele pielii tale sensibile și care o ajută să se apere mai bine, ai simți o îmbunătățire pe termen lung.  

Pentru a-ți veni în ajutor, Laboratoarele dermatologice Bioderma au creat Sensibio Defensive, o cremă pentru calmare intensivă, bazată pe principiile ecobiologiei, susținute de NAOS. Privind pielea ca pe un ecosistem în sine și acționând asupra originilor și cauzelor pielii sensibile în cadrul acestui ecosistem, Laboratoarele Bioderma au dat pielii sensibile și sensibilizate puterea să se autoprotejeze mai bine. Folosind Sensibio Defensive, pielea ta primește ajutorul de care are nevoie pentru a deveni mai puternică și a lupta cu factorii iritanți și declanșatori, astfel interacționând armonios cu mediul ei.  

Iar folosind Sensibio Defensive, ai parte de un produs de hidratare pentru pielea ta sensibilă, indiferent de originea sensibilității. O singură cremă care îți simplifică rutina de îngrijire și alegerile pe care le faci referitoare la multitudinea de produse disponibile pe piață, deci întregul proces.  

Află mai multe despre produs citind articolul "Sensibio Defensive: Cremă pentru calmare intensivă care întărește mecanismele de autoapărare proprii pielii

BIODERMA product photo, Sensibio H2O 500ml, apă micelară pentru pielea sensibilă

Igienă zilnică fără clătire

Piele sensibilă Piele normală

Tehnologia Micelară

Sensibio H2O

(5 reviews)

Apă micelară pentru curățarea și îndepărtarea machiajului pielii sensibile

Pentru cine este indicat?

Adulți, Adolescenți

Piele sensibilă și sensibilizată Sensibio Defensive

Îngrijire zilnică

Piele sensibilă și sensibilizată

Defensive Tehnology

Sensibio Defensive

(3 reviews)

Cremă pentru calmare intensivă

Pentru cine este indicat?

Adulți, Adolescenți

Piele sensibilă și sensibilizată - Sensibio Defensive Rich Bioderma

Îngrijire zilnică

Piele sensibilă și sensibilizată

Defensive Tehnology

Sensibio Defensive Rich

(2 reviews)

Cremă pentru calmare intensivă

Pentru cine este indicat?

Adulți, Adolescenți