Pielea sensibilă a fost întotdeauna o problemă destul de des întâlnită. În ultima perioadă, această afecțiune este tot mai frecventă în întreaga lume. Conform unui raport1, 60%-70% dintre femei au pielea sensibilă și 50%-60% dintre bărbați

Multă vreme, prevalența pielii sensibile a fost subestimată. Nu este, în mod normal, o afecțiune pentru care se cere sfatul medicului. Senzațiile sunt subiective, apar des și sunt considerate normale. De aceea, multe persoane consideră că nu au nevoie de atenție medicală.  

Și, deși poate fi considerată ca fiind o "problemă minoră", este clar că are un impact real asupra calității vieții pacienților care au pielea sensibilă. Aceasta are un rol major în alegerile pe care ei le fac zi de zi, influențându-le deciziile legate de dieta alimentară, produsele pe care le cumpără, hainele pe care le poartă și chiar unde să își petreacă timpul, pentru că pielea poate reacționa la vremea de afară sau aerul de la interior. De aceea, consecințele zilnice pot fi o adevărată povară.

Citește mai multe în articolul  "Cum măsori și calmezi simptomele pielii sensibile în fiecare zi"

 

 

Farage MA. Prevalența pielii sensibile. Front Med 2019; 6:98.
Rolul pielii sensibile în alegerile zilnice

Simptomele pielii sensibile

Ca rezultat al creșterii numărului de persoane care suferă din cauza pielii sensibile, Forumul Internațional pentru Studiul Pruritului (IFSI) a declarat în 2017 pielea sensibilă un sindrom legitim

  • Expert - Dr Michèle Sayag
    Dr. Michèle Sayag, Director de Strategie Medicală - BIODERMA.

    Pielea sensibilă este descrisă prin apariția unor senzații neplăcute precum înțepăturile, senzația de arsură, durerile, pruritul sau furnicăturile ca răspuns la stimuli care, în mod normal, nu ar provoca astfel de reacții. Este diferită de roșeața permanentă asociată afecțiunilor dermatologice precum rozaceea.

    Dr. Michèle Sayag, Director de Strategie Medicală - BIODERMA.

Toate aceste simptome ale pielii sensibile pot dura una, două sau câteva ore. Din cauza reacțiilor pielii lor, pacienții pot fi determinați să își schimbe rutina de îngrijire sau chiar aspecte ale vieții lor pentru a găsi alinare. Iar această luptă poate dura chiar și întreaga viață. 

simptomele pielii sensibile

  • Aurélie Guyoux, NAOS Research & Development Director
    Aurélie Guyoux, R&D Director - NAOS.

    Pielea sensibilă este, de fapt, un avantaj la început. Pielea este interfața noastră cu mediul înconjurător. Ne oferă constant informații despre natura mediului și potențialii factori iritanți, ceea ce determină un răspuns de adaptare și protecție potrivit din partea corpului. De exemplu, pielea noastră se adaptează constant la temperaturile calde, mulțumită mecanismului de transpirație, dar și la razele UV, datorită melaninei și apărării oxidative. Însă, în ziua de azi, pielea trebuie să se adapteze constant la mai mulți factori iritanți și din ce în ce mai diferiți. De aceea, pielea reacționează excesiv, variind intensitatea manifestărilor. Această sensibilitate excesivă poare fi regulată.

    Aurélie Guyoux, R&D Director - NAOS.

Deși studiile pentru a înțelege pe deplin această afecțiune sunt în continuă desfășurare, Laboratoarele dermatologice BIODERMA au identificat recent două originii ale pielii sensibile

Este provocată de disfuncțiile biologice. În acest caz, fibrele nervoase devin rapid hiper-excitate atunci când sunt expuse la anumiți declanșatori, iar pielea reacționează. Astfel apar diferitele simptome. Sensibilitatea naturală este, de obicei, permanentă. 

Nerve fibres

Există, de asemenea, sensibilitate indusă, care apare din cauza numeroșilor factorilor legați de mediul în care trăim sau de stilul de viață. În mediul urban de azi, pielea feței este expusă constant factorilor iritanți – poluarea, razele UV, stresul, etc. Pentru a se proteja, pielea produce radicali liberi. Când factorii care agresează pielea se înmulțesc, aceasta produce prea mulți radicali liberi. Ceea ce determină apariția stresului oxidativ, care slăbește bariera de apărare a pielii, lăsând să penetreze în piele și mai mulți iritanți. Stresul oxidativ și bariera naturală slăbită duc la apariția inflamațiilor și a pielii sensibilizate. Iar sensibilitatea indusă poate exacerba sensibilitatea naturală. Aceasta poate fi temporară, în funcție de stilul de viață și de mediul înconjurător, dar este în continuă creștere peste tot în lume

Skyline sunrise

În ambele cazuri, pielea sensibilă este dezechilibrată și nu se poate apăra corect. De fapt, pielea sensibilă încearcă în mod constant să ajungă la o stare sănătoasă, normală. Atunci când reacționează, aceasta are probleme în a reveni la normal de una singură. Astfel, se dezvoltă un cerc vicios între obținerea stării normale și reactivitate, fiind momentul în care apar înțepăturile, pruritul, senzația de arsură cutanată sau roșeața. Adică toate acele simptome neplăcute ale pielii sensibile. 

Ce determină apariția pielii sensibile?

Factorii care pot determina apariția pielii sensibile sunt numeroși și diferiți, din numeroase surse. 

Poluarea Poluarea din aer, diferiții compuși organici volatili, metalele grele, particulele în suspensie, toate pot afecta pielea.
Razele UV Expunerea la soare poate avea un impact negativ asupra pielii sensibile.
Temperatura Temperaturile ridicate sau scăzute, vântul, umiditatea sau aerul prea uscat, aerul condiționat, schimbările de sezon, toate pot provoca apariția pielii sensibile.
Detergenții Detergenții, surfactanții și alte produse de curățenie pot fi prea puternici pentru piele.
Hormonii Hormonii legați de sarcină sau de ciclul menstrual pot afecta pielea. 42% dintre femeile aflate la pre-menopauză spun că pielea lor este mai sensibilă înainte sau în timpul ciclului menstrual, și peste 70% dintre femeile aflate în perioada post-menstruală declară că sensibilitatea pielii lor a crescut după menopauză.
Stilul de viață Alegerile pe care le facem zilnic, precum fumatul, contraceptivele, epilatul, materialul hainelor pe care le purtăm, tulburările de somn, oboseala și anumite tipuri de mâncăruri pot influența sensibilitatea pielii.
Produsele cosmetice și de machiaj Acestea pot conține molecule iritante, precum pigmenții, conservanții sau sulfații. Un produs de curățare delicat, adaptat pielii și care nu o irită, protejând bariera ei naturală de protecție, este esențial pentru pielea sensibilă.
2 Farage et al. 2020, Laurent Misery et al. 2017

BIODERMA product photo, Sensibio H2O 500ml, apă micelară pentru pielea sensibilă

Igienă zilnică fără clătire

Piele sensibilă Piele normală

Tehnologia Micelară

Sensibio H2O

(5 reviews)

Apă micelară pentru curățarea și îndepărtarea machiajului pielii sensibile

Pentru cine este indicat?

Adulți, Adolescenți

Piele sensibilă și sensibilizată Sensibio Defensive

Îngrijire zilnică

Piele sensibilă și sensibilizată

Defensive Tehnology

Sensibio Defensive

(3 reviews)

Cremă pentru calmare intensivă

Pentru cine este indicat?

Adulți, Adolescenți

Piele sensibilă și sensibilizată - Sensibio Defensive Rich Bioderma

Îngrijire zilnică

Piele sensibilă și sensibilizată

Defensive Tehnology

Sensibio Defensive Rich

(2 reviews)

Cremă pentru calmare intensivă

Pentru cine este indicat?

Adulți, Adolescenți