Într-adevăr, orice tip de eczemă are acest simptom. Pentru dermatologi, cele trei tipuri de eczeme sunt, de fapt, numite „dermatite”: dermatita atopică (denumită în mod obișnuit și eczema atopică), dermatita de contact iritativă (eczema de contact iritativă) și dermatita de contact alergică (eczema de contact alergică). Chiar dacă cele trei eczeme se aseamănă foarte mult între ele atunci când apar, ele sunt patologii distincte. Iată ghidul nostru pentru a le înțelege.

Eczema si pruritul. Indiferent de tipul eczemei, pruritul este acolo!

Dermatita sau eczema atopică

Pe cine afectează?

Dermatita atopică afectează mai ales bebelușii și copiii

Dermatita atopică afectează mai ales bebelușii și copiii. În țările industrializate, numărul cazurilor s-a triplat în ultimii 30 de ani: 10-30% dintre copii sunt afectați, în funcție de țară. Pentru majoritatea dintre ei, eczema atopică dispare în jurul vârstei de șapte sau opt ani.

Pentru a afla mai multe despre eczema în timpul copilăriei, citește articolul: Dermatita atopică la copii

10-20% dintre adolescenții din întreaga lume suferă de dermatită atopică

Dar simptomele pot continua și pe tot parcursul adolescenței. Se estimează că 10-20% dintre adolescenții din întreaga lume suferă de dermatită atopică.

Pentru a afla mai multe despre eczema în timpul adolescenței, citește articolul: Dermatita atopică la adolescenți

10% dintre adulții care trăiesc cu eczema atopică

10% dintre adulții din țările industrializate sunt afectați. Printre cei 10% dintre adulții care trăiesc cu eczema atopică, unii au avut-o încă din copilărie. Alții au avut perioade de remisie, apoi problema a revenit, uneori ani mai târziu. Iar unii, se confruntă cu ea pentru prima dată ca adulți.

Pentru a afla mai multe despre eczema în timpul maturității, citește articolul: Dermatita atopică la adulți

Dermatita atopică este o boală cronică și ciclică a pielii foarte uscate. Nu este nici gravă, nici contagioasă! Totuși, poate avea un impact real asupra calității vieții și are trei faze care se pot întinde timp de săptămâni sau luni.

Pete roșii, cu piele aspră, apar pe corp și pe față, în același timp cu iritații și prurit (mâncărime cutanată). Fiecare pată roșie are vezicule pline cu lichid. Senzația de mâncărime cutanată este adesea intensă, conducând la scărpinat necontrolat. Veziculele se sparg și pielea poate sângera și se poate chiar infecta. Apoi se usucă și dispar datorită tratamentului prescris de medic, care mai mereu înseamnă steroizi topici.

dermatita atopică la copii

Pielea revine la starea normală, adică foarte uscată, dând un sentiment de disconfort. Poate fi și solzoasă pe anumite zone, aspră și cu linii albe. Însă nu mai prezintă pete roșii și a scăpat de senzația de mâncărime.

dermatita atopică la copii

După câteva săptămâni sau luni, un nou puseu apare, fără să fie legat de un motiv clar. Așa că ciclul repornește.

Pe durata puseurilor, pruritul poate avea un impact major asupra calității vieții: iritabilitate, probleme cu somnul, oboseală, îngrijorarea despre felul în care te văd ceilalți, uneori chiar și dificultăți de relaționare sau probleme psihologice...

dermatita atopică la copii

Care sunt cauzele dermatitei atopice?

Poate avea două cauze: predispoziția genetică sau factori epigenetici legați de mediul înconjurător sau stilul de viață.

factorul ereditar - boala a pielii este adesea mostenita

Factorul ereditar

Această boală a pielii este adesea moștenită. La origine ei este pielea permeabilă, foarte uscată și poroasă. Pentru că îi lipsește lipidele, nu acționează ca o barieră pentru a proteja organismul de mediul înconjurător. Fiind mai permeabilă, permite penetrarea alergenilor și iritanților din mediu, absorbind totul ca un burete.

Sunt mulți factori care pot declanșa puseurile atopice

Factori declanșatori sau agravanți

Sunt mulți factori care pot declanșa puseurile atopice: frigul, vântul, căldura, transpirația, poluarea, polenul, cosmeticele nepotrivite, detergenții, medicamentele... Fiecare persoană este sensibilă la lucruri diferite, toate putând fi agravate de dietă. Sistemul digestiv și microbiomul au un rol esențial. Stresul și emoțiile pot și ele să declanșeze eczema. Fiecare puseu este rezultatul unui sistem imunitar care reacționează din ce în ce mai puternic odată cu trecerea timpului.

Cum tratezi dermatita atopică? Emolientul pentru dermatita atopică la adulți

Cum tratezi dermatita atopică

Este important să tratezi dermatita atopică de cum apare. Dermatologii pot prescrie tratamente eficiente pentru a îmbunătăți confortul zilnic al pacienților. Prioritatea pe termen scurt este calmarea mâncărimii cutanate, în timp ce pe termen lung obiectivul este ca puseurile sa întârzie să apară.

Emolientul hidratează și relipidează pielea

Aceasta este modalitatea simplă și elementară de prevenire a puseurilor. Dacă pielea ta este atopică, este important să aplici un emolient special formulat pentru nevoile ei, pe tot corpul, de două ori pe zi. Aplicarea zilnică calmează mâncărimea cutanată. Pe termen lung, hidratează pielea și îi furnizează lipidele care îi lipsesc, pentru a-i restabili funcția de barieră și a întârzia apariția puseurilor. Folosește un produs de curățare delicată, care nu irită pielea, cum ar fi un ulei de duș. În cele din urmă, este întotdeauna o idee bună să fii atent la produsele cosmetice pe care le folosești, pentru că îți pot face pielea să reacționeze.

Tratamente locale sub formă de cremă, prescrise de medic

În timpul puseurilor, va trebui să aplici în continuare emolientul pe tot corpul și, în plus, o cremă pe bază de cortizon doar pe petele roșii sau pe zonele cu prurit. După fiecare aplicare, starea pielii se îmbunătățește și dimensiunea zonelor afectate scade și, odată cu ea, cantitatea de steroizi topici aplicată. Reducând gradual cantitatea folosită, eviți recidiva după oprirea tratamentului. În general, efectele secundare date de folosirea corticosteroizilor pentru dermatita atopică sunt rare dacă urmezi indicațiile medicului.

Obiceiuri bune

 

  • Fă dușuri scurte, folosind apă caldă, o dată la două zile în timpul unui puseu. Evită băile prelungite.
  • Spală-te pe mâini cu apă rece sau călduță, niciodată fierbinte, folosind același produs de curățare pe care îl ai la duș.
  • După un antrenament fizic, fă un duș pentru a înlătura transpirația de pe piele.
  • Alege un detergent de rufe pe care pielea ta îl tolerează și haine cu texturi care nu o irită.
  • Aerisește casa în fiecare zi, mai puțin în perioadele cu polen.
  • activități relaxante, care îți plac, pentru a reduce stresul și a-ți îmbunătăți starea de spirit. Ia legătura cu asociații specializate de pacienți pentru a găsi ajutor și a păstra o atitudine pozitivă. E cel mai bun mod de a ține dermatita sub control!

Există și dermatită de contact, care poate fi de două tipuri: dermatita de contact iritativă și, mai rară, dermatita de contact alergică.

Dermatita de contact iritativă

Pe cine afectează?

Dermatita de contact iritativă reprezintă 80% din totalul eczemelor de contact (iritante și alergice). Este dificil de estimat câți oameni au dermatită de contact iritativă, pentru că mulți nu consultă niciodată un medic. Chiar dacă cel mai adesea rămâne nediagnosticată, se estimează că între 2 și 10%1 din populație este afectată, împărțită în mod egal între femei și bărbați. Dermatita de contact iritativă este responsabilă de 95% 2 din bolile profesionale ale pielii. Unele persoane au atât dermatite atopice, cât și eczeme de contact.

 
1 Terapie dermatologică – martie 2012
2 Sonia N. Bains, Pembroke Nash, Luz Fonacier – Recenzie clinică în imunologie și alergie, Springer Science&Business Media 2018

Cum arată dermatita de contact iritativă?

În cazul acestui tip de dermatită, pielea reacționează după ce intră în contact cu un agent iritant specific: un produs cosmetic, un produs chimic, metal, medicamente, substanță naturală ... În acest caz, spunem dermatită de contact iritativă, pentru că reacția poate fi legată de atingerea sau frecarea iritantului pentru o anumită perioadă de timp. Nu este o alergie și nu este contagioasă.

Foarte des, această perioadă de eczeme afectează fața și mâinile. Simptomele clasice variază foarte mult, în funcție de sensibilitățile fiecărei persoane. Pot varia de la roșeață la pielea uscată, umflături, mici denivelări, pete roșii, vezicule umplute cu lichid, senzația de usturime, de arsură și mâncărime cutanată care pot fi intense... Când problema devine cronică, pielea se poate poate îngroșa, se descuamează și poate dezvolta mici crăpături sau fisuri. Iar când zona afectată este vizibilă, atragi și atenția celorlalți - ceea ce poate genera sentimentul de rușine sau chiar un complex.

Eczema mâinii - Cum arată dermatita de contact iritativă?
Care sunt cauzele dermatitei de contact iritative?

Care sunt cauzele dermatitei de contact iritative?

Reacția specifică a corpului la un iritant este legată de slăbirea funcției de barieră a pielii. Reacția apare la câteva ore de la expunere și se manifestă pe zona pe care s-a produs contactul.

Iată câteva exemple de iritanți care pot declanșa eczeme de contact iritante. Reține că reacția va fi și mai puternică dacă există și factori fizici agravanți, cum ar fi frecare, frig sau căldură...

 

- Produse chimice: detergenți, dezinfectanți, produse antiseptice, acizi, baze, solvenți organici

- Produse de protecție a culturilor

- Unele plante

- Săruri metalice

 

Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de dermatită de contact iritativă este „dermatita gospodinei”, cauzată de expunerea la produse de curățare și detergenți. Apare atât într-un context domestic, cât și profesional, pentru persoane care lucrează în îngrijire sau în domeniul sanitar. Unele locuri de muncă prezintă, de asemenea, un risc mai mare de apariție a dermatitei de contact iritative:

- Angajații firmelor de curățenie: produse chimice, detergenți, dezinfectanți...

- Angajații în construcții

- Profesioniștii din domeniul sănătății: spălarea frecventă a mâinilor, produse chimice, dezinfectanți, produse antiseptice...

- Persoanele care lucrează la fabricarea automobilelor

- Angajații în agricultură și grădinărit: produse de protecție a culturilor

 

Cum tratezi dermatita de contact iritativă?

Curăță zona cu un produs de curățare delicată, cât mai curând posibil. Consultă medicul dacă ai o reacție puternică.

Obiceiuri de urmat:

  • Aplică un emolient care poate acționa ca o barieră în raport cu mediul înconjurător
  • Poartă mănuși (care nu sunt din latex sau cauciuc)
  • Verifică lista de ingrediente a produselor pe care le utilizezi și au contact direct cu pielea
  • Evită expunerea viitoare la substanța care a produs reacția dacă ai identificat-o
Cum tratezi dermatita de contact iritativă?

Dermatita de contact alergică

Pe cine afectează?

Dermatita de contact alergică este mult mai rară decât dermatita de contact iritativă și înseamnă aproximativ 20% din cazurile de eczeme de contact.

Cum arată dermatita de contact alergică?

Simptomele sunt foarte asemănătoare dermatitei de contact iritative: roșeață, umflături, denivelări, pete roșii, senzații de arsură, mâncărime cutanată intensă, precum și pielea care se îngroașă și micro-fisuri și crăpături. Acestea apar după expunerea repetată la același alergen.

Cu alte cuvinte, este posibil să nu ai o reacție pe parcursul mai multor ani de expunere la un anumit alergen, apoi, dintr-o dată, să apară un puseu. Perioada în care nu apar indicii este cea în care pielea se sensibilizează, aceasta fiind urmată de un puseu.

Reacția apare în zona în care a avut loc contactul, în general: 24 până la 96 de ore mai târziu. Simptomele pot apărea, de asemenea, mult mai târziu și se pot întinde pe o zonă mai amplă decât cea expusă, uneori chiar și în alte părți ale corpului. Calitatea vieții poate fi puternic afectată din cauza mâncărimii cutanate și a disconfortului, precum și a modului în care alte persoane te privesc, în cazul în care reacția se află pe o parte vizibilă a corpului.

Eczemele pe gat - Care sunt cauzele dermatitei de contact alergice?

Care sunt cauzele dermatitei de contact alergice?

Dermatologii spun adesea că eczema iritantă este punctul de trecere spre eczema alergică, pentru că cele două forme sunt foarte asemănătoare și strâns legate. Prin expunerea repetată la un alergen, eczemele iritative devin eczeme alergice. Organismul devine sensibilizat, provocând o reacție imună, chiar și la cantități foarte scăzute de alergen.

 

Locul de pe corp unde apare eczema te poate ajuta să identifici cauza:

- Scalp: șampon, produse pentru vopsirea părului, produse pentru coafat...

- Față: cosmetice, produse de toaletă, tratamente topice, protecție solară, parfum...

- Pleoapele: machiaj, picături pentru ochi, ojă (pentru că ne atingem ochii de peste 100 de ori în fiecare zi, fără să ne dăm seama)...

- Buze: ruj sau balsam de buze, pastă de dinți, instrument muzical...

- Urechi, gât: bijuterii, ojă, parfum...

- Corp: lenjerie de corp, produse de toaletă

- Picioare și laba piciorului: încălțări, lipici pentru pantofi, șosete...

- Mâini: Lista tuturor lucrurilor pe care le atingem într-o zi este prea lungă!

 

 

Și în acest caz, unele locuri de muncă prezintă un risc mai mare de a dezvolta dermatită de contact alergică:

- Persoanele care lucrează în saloane de înfrumusețare: produse chimice, vopsea de păr, ojă, parfum...

- Angajații în construcții: beton, ciment, lipici, vopsea, lac...

- Profesioniștii din domeniul sănătății: spălarea frecventă a mâinilor, produse chimice, medicamente, mănuși din latex, lipici pentru ipsos, proteze...

- Brutarii: făină, condimente, arome...

- Producătorii auto: vopsea, lubrifianți, cauciuc, uleiuri industriale, solvenți...

- Angajații din agricultură și grădinărit: pesticide, îngrășăminte, produse de protecție a culturilor...

Cum tratezi dermatita de contact alergică?

Dacă crezi că ai dermatită de contact alergică, consultă medicul pentru a-ți prescrie un tratament topic adaptat (adesea un corticosteroid). Într-o etapă ulterioară, poți merge la un alergolog sau un dermatolog specializat în alergii și poți face un test alergologic. Obiectivul evident este acela de a identifica la ce ai reacționat, astfel încât să poți evita contactul cu respectivul alergen în viitor.

 

Cum tratezi dermatita de contact alergică?

BIODERMA product photo, Atoderm Ulei de duș 1L, Ulei de duș pentru pielea uscată

Igienă cu clătire

Piele sensibilă atopică foarte uscată sau atopică

Complexul brevetat Skin Barrier Therapy

Atoderm Ulei de duş

(81 reviews)

24 ore de hidratare și confort imediat, chiar de la duș

Pentru cine este indicat?

Pentru toată familia (cu excepția nou-născuților prematuri)

Atoderm Intensive Gel Spumant pentru Piele sensibilă atopică foarte uscată sau atopică

Igienă cu clătire

Piele sensibilă atopică foarte uscată sau atopică

Complexul brevetat Skin Barrier Therapy

Atoderm Intensive Gel Spumant

(19 reviews)

Gel spumant emolient care reface echilibrul lipidic

Pentru cine este indicat?

Pentru toată familia (cu excepția nou-născuților prematuri)

Îngrijire zilnică

Piele sensibilă atopică foarte uscată sau atopică

Complexul brevetat Skin Barrier Therapy

Atoderm Intensive Balsam

(93 reviews)

Emolient dermo-restructurant şi calmant pentru pielea atopică (bebeluși, copii, adulţi).

Pentru cine este indicat?

Pentru toată familia (cu excepția nou-născuților prematuri)

Atoderm Intensive Gel-cremă pentru Piele sensibilă atopică foarte uscată sau atopică

Îngrijire zilnică

Piele sensibilă atopică foarte uscată sau atopică

Complexul brevetat Skin Barrier Therapy

Atoderm Intensive Gel-cremă

(28 reviews)

Îngrijire hrănitoare ultra-fresh. Acțiune intensă anti-prurit

Pentru cine este indicat?

Pentru toată familia (cu excepția nou-născuților prematuri)

Atoderm SOS Spray - pentru Piele sensibilă uscată sau foarte uscată

Îngrijire ocazională pentru pielea cu nevoi specifice

Piele sensibilă uscată sau foarte uscată Piele sensibilă atopică foarte uscată sau atopică

Skin relief technology

Atoderm SOS Spray

(16 reviews)

Spray Anti-mâncărime cu efect calmant imediat.

Pentru cine este indicat?

Pentru toată familia (cu excepția nou-născuților prematuri)

Atoderm Intensive Eye pentru Pleoape foarte uscate, Piele Iritata sau Atopica

Îngrijire zilnică

Pleoape foarte uscate, piele iritată sau atopică

Complexul brevetat Skin Barrier Therapy

Atoderm Intensive Eye

(10 reviews)

Îngrijire zilnică 3 în 1 pentru iritația pleoapelor: calmează, repară și îndepărtează machiajul

Pentru cine este indicat?

Pentru toată familia (cu excepția nou-născuților prematuri)